Divanul persan. Povestea șoferului de TIR polonez. Horoscop
Editura Evenimentul si Capital

Divanul persan. Povestea șoferului de TIR polonez. Horoscop

Radu Ștefănescu
Autor: | | 0 Comentarii | 11159 Vizualizari

Horoscop Casimir mi-a transmis din partea lui George să mă uit la parada militară de la Moscova, pentru 9 mai, Ziua Victoriei. La paradă l-am văzut și pe Bibi Netanyahu în mare tandrețe cu Vladimir Vladimirovici. Armatele celor doi se cam ciomăgesc una pe alta, (din greșeală?) în Siria, dar ei se simt confortabil.

Horoscop Pe 11 mai s-au născut: Salvador Dali, baronul von Munchausen, Camilo Jose Cela, Barbu Delavrancea, Flavius Domide.

Horoscop În calendarul creştin-ortodox sunt Sfinţii: Mochie, Arghir și Dioscor. Chiril şi Metodie, luminătorii slavilor. Nimic în „Kalendarul” străvechi.

Horoscop Dragi lupi, padawani și hobbiți v-am povestit, uneori, ceea ce am auzit și eu la popasurile Drumului Mătăsii, prin Orient. Iată că poveștile nu s-au sfârșit, o să vă spun o poveste adevărată pe care am auzit-o și eu ieri.

Ieri pe la prânzișor, adică pe la ora 12, stăteam și eu ca orice om cu cugetul curat, care trimisese cele de trebuință pentru ediția EvZ print și putea să moțăie într-un balansoar străvechi, cu o carte în mână, ascultând-o în surdină pe Patsy Cline cu ”Never no more”. Când, mare tămbălău, latrături cât cuprinde și o voce baritonală care striga de la gard: ”Pane Rado, prosze pieknie!” Așa că am revenit la realitata cotidiană, mi-am pus papucii de afară și m-am dus la gard. Acolo, ce să vezi, câtămai măgăoaia de Scanie neagră, un TIR frumos și scump. Șoferul, la gard, cu un pachet în mână, lătrat din orice poziție de cățelușele mele. Am potolit haita blănoasă și l-am invitat pe om în casă. Pe șofer îl cheamă Casimir și mi-a adus un dar de ziua mea de la prietenul meu George Pihelski. De ce nu a trimis cu poșta, ca toată lumea? Păi, nu-l cunoașteți pe George! Întotdeauna el face altfel decât te aștepți.

Mai este ceva. Șoferul de pe TIR îi este rudă, a fost student la teologie, dar a întrerupt studiile și s-a apucat de cărăușie, ca să facă bani. Așa că mi-a trimis prin el o poveste. Ce este și o să se întâmple în Polonia și în Europa.

George îmi transmite că am avut dreptate în toate previziunile mele. Că lucrurile devin complicate și periculoase în Polonia, Europa, în lume. De circa o săptămână, poate două, de zile, a început o nebunie cu investirea banilor în valori solide. Pe piața poloneză se aflau la populație economii în valoare de 160 miliarde de euro. Cam o treime a fost deja investită în valori, banii au fost scoși din bănci și folosiți. În primul rând s-au cumpărat proprietăți, pământ. Prețul pe metru pătrat a sărit de trei ori. Apoi imobile, apartamente, aur și opere de artă. Tinerii pleacă în grupuri compacte din Polonia, nu se opresc în Europa, ținta lor este America, adică Statele și Canada dar și America de Sud. Multe solare de flori au fost transformate în culturi de cartofi. Garda Națională face exerciții de două ori pe săptămână, foarte marțial și zgomotos, iar armata regulată a deschis multe centre de recrutare în orașele poloneze. Polonia se pregătește de război!

Mai mi-a povestit multe, Casimir, l-am invitat la masă, l-am servit cu eterna mea ciorbă de piept de curcan și am primit cele mai elogioase mulțumiri.

Apoi, Casimir mi-a transmis din partea lui George să mă uit la parada militară de la Moscova, pentru 9 mai, Ziua Victoriei. M-am uitat circa o oră, pe net, după ce a plecat Casimir în Grecia unde avea de livrat marfă.

George are dreptate, dacă aș avea bani și eu aș cumpăra pământ. Este o valoare sigură. Banii, bijuteriile și operele de artă pot fi furate. Pământul nu ți-l poate lua nimeni cu basculanta, decât dacă vin din nou comuniștii la putere și naționalizează. Dar de unde să mai vie? Că rușii sunt acum mai capitaliști decât americanii. La paradă l-am văzut și pe Bibi Netanyahu în mare tandrețe cu Vladimir Vladimirovici. Armatele celor doi se cam ciomăgesc una pe alta, (din greșeală?) în Siria, dar ei se simt confortabil.

Horoscop Ultima decizie a președintelui american, Donald Trump, de a denunța înțelegerea atomică cu Iranul, aruncă speranțele de pace în aer. Deja s-au constituit două blocuri politico-militare, ca înaintea WW2. Se pariază pe înrăutățirea condițiilor de viață în interiorul Iranului, urmare reintroducerii sancțiunilor, care ar putea să nască o opoziție tăiosă la adresa actualului regim, formată în special din tineri fără loc de muncă. Până în prezent a exista un pact social între populație și guvernul iranian, bazat pe vorba: ”în Iran, nimeni nu trebuie să se culce flămând!”. De aceea, opoziția era doar de figurație, externă. Donald sprijină alianța contra naturii, efemeră și periculoasă, dintre Bibi și MBS, dintre Israel și Arabia Saudită. Fiind mare specialist în tratative de imobiliare, Donald știe că dacă vrea să fie Stăpânul Inelelor, trebuie să-i încurce pe toți, de să nu mai știe care cu care este.

Horoscop Scopul strategic este scoaterea din joc a Iranului, ca furnizor de combustibil, așa cum au făcut Statele cu Irakul, de fapt este deconectarea Chinei de la principalul furnizor de combustibil ieftin, iar ca victimă colaterală, Japonia. China și Japonia se bucură de un tratament special și obțin petrol și gaze iraniene pe cont de barter, dar soldul tehnic este favorabil celor două puteri din Orientul Îndepărtat.

Horoscop Amenințarea schițată de Iran, de a exporta revoluția islamică, un fel de comunism complicat musulman, prin infiltrări în Siria, Liban și Yemen, i-a umplut de fiori pe emiri și pe șeici, care și-au amintit că chipul ayatolahului Khomeini era în mai toate vitrinele magazinelor din țărișoarele lor. Și, mai ales, în marele regat al lui Saud, le-am văzut cu ochii mei în anul 1980. Sigur că este o luptă pentru stabilirea unui lider regional între actorii Israel, Arabia Saudită și Iran, dar este mult mai mult decât atât. Islamul trece prin secolul XIV. Ia spuneți-mi dragi lupi, padawani și hobbiți ce s-a întâmplat în secolul XIV în Europa creștină? Se pare că același lucru se întâmplă, defazat în timp, acum, cu lumea musulmană.

Aș avansa teoria, fără să mă tem de ridicol, că mai toate sistemele religioase, politice, sociale, din zone diferite geografice, trec, în timp, prin cam aceiași succesiune de etape.

Horoscop Dar, vă rog să mă scuzați, trebuie să verific și să mă gândesc la partea mesajului trimis de George, parte pe care nu pot să o public din o mie de considerente, în primul rând ați intra cu toții în panică și încă nu este cazul. Dar, poate că pisica ne aduce mâine o veste bună, este mereu speranța aceasta, că poate fi mai bine, doar este, în definitiv, o altă zi!

٭ ٭ ٭

horoscop

BERBEC Astăzi ai prilejul de excepţie să întâlneşti o persoană deosebită. Priveşte în jur cu atenţie, oamenii de calitate nu sar în ochi. O zi bună, care poate deveni şi mai bună dacă gândeşti pozitiv, adică ești optimist şi nu te repezi. Mai pe seară, o veste bună despre o călătorie şi nişte bani. Adesea, şi astăzi este unul dintre acele cazuri, soluţia problemei se poate găsi în analiza atentă a descrierii faptelor, aşa că analizeaza situaţia cu multă atenţie. Astazi coopereaza, dar atentie la confesiuni. Nu te lega la cap, dacă nu te doare. Atentie la un Leu sau Leoiaca din anturaj. Zodia Leului, alt semn de foc, îți este favorabilă în toate, mai puţin profesia unde se pot naşte divergenţe, concurenţă, chiar conflicte. Poate că ar fi bine, dacă îţi permite punga, să faci cumparaturile de vineri direct de la producător – măcar ştii ce cumperi. Proiectele începute astăzi pot aduce rezultate bune.

horoscop

TAUR O zi mai obositoare decât de obicei. La serviciu, poate si acasa, ceva s-a încurcat şi lumea aşteaptă să rezolvi tu. Totuşi, o seara plăcută. Un coleg de la serviciu iţi solicită azi ajutorul. Fă tot posibilul, pentru că stelele spun ca ajutorul dat se va intoarce înzecit. Configuraţia astrologică nu este foarte prielnică in abordarea unor persoane din sfera autoritaţii publice. Aşa că lasă pe săptămâna viitoare! Concentreaza-te, lasa confuzia pe alta data. Confuzie care iti sta bine uneori. Nu trebuie să schimbi nimic din proiectele pe termen lung. Aspectele favorabile din casa a a doua, a banilor şi a proprietăţilor, trebuie puse în valoare, dar fără cheltuieli nejustificate. Perioada îţi este prielnică, în general; cu moderaţie, mai ales la cheltuieli, astazi poți evita neplăcerile. O şedinta sau o adunare iti poate da unele indicii pretioase.

horoscop

GEMENI Lucrurile neterminate sunt specialitatea ta. Astăzi trebuie să faci o listă de cum o să rezolvi tu toate lucrurile lăsate aiurea, in coada de peşte de-a lungul timpului. Eşti făcut din pulbere de stele. Azi eşti cât poţi tu de interesant, vesel şi inteligent - convinge-i de aceasta şi pe cei din jur. După o dimineaţă densă şi evident obositoare, stelele îţi recomandă să te relaxezi, să faci puţin sport, poate alergătură prin parc, poate sală, poate sauna. Uneori ai nevoie de putina solitudine. Este o perioadă perfectă să-ți iei de lucru acasa si sa te bucuri de „căldura” caminului, sau mai bine zis de aerul condiţionat. Evită imprumuturile de bani sau orice cheltuială importantă. Ultima parte a zilei îţi poate aduce surprize plăcute.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Horoscop

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate