Evenimentul Zilei > Horoscop > Despre etica mandarină, la cererea insistentă a cititorilor. Horoscop
Despre etica mandarină, la cererea insistentă a cititorilor. Horoscop

Despre etica mandarină, la cererea insistentă a cititorilor. Horoscop

Horoscop Prietenii pot să-ţi devină duşmani şi invers, totul este o mare şi complexă joacă. Nu te justifica niciodată, nu trebuie să dai nimănui explicaţii, atâta timp cât respecţi morala mandarină. Dacă ai greşit profund şi greşeala a fost făcută public, întâi repară greşeala, sau oferă compensaţii şi apoi cere-ţi cu umilinţă scuze.

Pe 24 martie s-au născut: William Morris, Joseph Priestly, Steve McQueen, Dario Fo, Dimitrie Cuclin, Traian Coşovei şi Maria-Denis Theodoru, iar pe 25 martie: Bela Bartok, Sir Elton John, Aretha Franklin, Simone Signoret, Cezar Bolliac, Henry Mălineanu, Mateiu Caragiale, George Lesnea, Ana Blandiana, Principesa Margareta.

 

Horoscop În calendarul creştin-ortodox pe 24 martie este Înainteaprăznuirii Bunei Vestiri şi Sf. Zaharia şi Artemon. În ”Kalendar” este pomenit un obicei vechi – gopodarii se duceau în livadă şi ameninţau pomii cu securea ca livada să înverzescă mai repede şi să prindă rod bogat. Nu se mai ştie cum se numea ritualul, ce zeiţă sau zeul al pământului trebuia respectat. Doar folcloriştii mai pomenesc de acest obicei vechi al pământului, în acest caz Candrea, 1999, pagina 389, pomenit de Antoaneta Olteanu în CPR, 2001, pagina 164.

 

Pe 25 martie este Buna Vestire. O sărbătoare importantă în calendarul ţăranului român. Pe 25 martie se terminau negocierea înţelegerilor privind pământul. Se arenda, se stabilea unde se duc stupii, se angajau oameni la câmp şi la pază. Se terminau certurile, gâlcevile, poate chiar necazuri şi ciomăgeli. Era o veste bună.

 

Urmare schimbării zilei de naştere a Mântuitorului care a fost stabilită la 25 decembrie, ca să acopere vechea sărbătoare romană a lui Sol Invictus şi deocheatele Saturnalii, prin calcul s-a stabilit ziua Bunei Vestiri pe 25 martie. Zi de veselie printre prietenii mei greci. Este Ziua Naţională a Greciei, prilej de petrecere pentru grecii de pretutindeni.

 

Vedeţi, dragi lupi, padawani şi hobbiţi există o compatibilitate astrologică între români şi greci, aşa cum există o aversitate astrologică între români şi turci!

 

 

 

”Evenimentul Zilei” din 25 martie 1957 – şase naţiuni europene, printre care Franţa şi Germania de Vest, semneză Tratatul de la Roma, stabilind „Piaţa Comună”, un pas important către UE.

 

Nu știu de ce, mai mulți dintre domniile voastre mi-au cerut să mai scriu odată principiile moralei mandarine, petru că nu le găsesc pe net. Nici mai mult, nici mai puțin, decât 22 de emailuri. Nu mă întreb de ce, probabil că este o reacție sincronă la cum sunteți condiționați prin televiziune, ceva, un film, o declarație, v-a făcut să căutați aceste  rânduri scrise de mine. Eu nu am tv, suntem din lumi diferite. Ei bine, vorba duhului din sticlă, ascult și mă supun. Iată.

 

Horoscop Acum 37 de ani m-am trezit la Bagdad în mijlocul unui război foarte urât. Acum ce să spun, mereu este un război urât în partea aceea de lume. Dar, acolo, atunci, la Bagdad, am întâlnit un chinez ciudat. Îl chema Hua Ţu Kă-uen şi era din Hong-Kong. Tatăl lui fusese tovarăș de arme și prieten cu Cian Kai Și, dar căzuse în dizgrație și plecase din Taiwan în Hong-Kong.  La început ne încrucişam drumul întâmplător, pentru că locuiam la Hotelul Anbar în camere alăturate. Luam masa la acelaşi ore şi mâncam întotdeauna acelaşi lucru: o jumătate de pui la rotisor, cu un munte de cartofi prăjiţi şi salată de castraveciori muraţi, plus o bere rece Efes. Eram îmbrăcaţi aproape la fel: pantaloni bej, camaşă albă cu mânecă scurtă, cravată în dungi, espadrile din pânză, geantă diplomat "American Tourister". De fapt, la fel se îmbrăcau şi nemţii de la Hoff-Trapp, care construiau fabricile de armament şi belgienii de la Sibetra, mari specialişti în azotaţi şi alte minuni chimice şi prietenii mei, brazilienii de la Mendez Junior şi americanii de la John Deere. Era "uniforma" cooperanţilor străini în Irak. 

 

Horoscop Într-o seară, pentru că singura masă a zilei o luam pe la ora 6 seara, Hua îmi cere voie să se aşeze la masa mea. Hua îmi declară că nu mai pomenise în viaţa lui şi nici nu auzise de un european atât de profund ca subsemnatul. Adică să stea două ore în soarele arzător al amiezei numai ca să contemple Poarta zeiţei Ishtar de la Babilon!

 

Horoscop De fapt, subsemnatul era animat de alte gânduri, nu neapărat de cultură şi civilizaţie. Îmi dădusem întâlnire cu preafrumoasa Monir, o studentă egipteancă pe lângă care Nefertiti ar fi părut o babă urâtă şi necioplită. Monir era dintr-o familie coptă creştină foarte bogată şi studia sociologia şi limba arabă la cea mai prestigioasă Universitate a Orientului, cea din Bagdad. Greșisem ora, venisem cu două ore mai devreme, așa că am așteptat. Dar despre aceasta, din nou, altădată, vorba bunicii mele Şeherazada!

 

Horoscop Aşa că i-am răspuns evaziv lui Hua, că viaţa este scurtă, că furtuna răscoleşte nisipul, dar sentimentele şi trăirile proprii rămân nemuritoare. Hua a dat aprobativ din cap şi a tăcut. Am tăcut împreună timp de jumătate de pui. Apoi am tăcut împreună şi la cartofii prăjiţi. Am tăcut excelent când am băut berea şi apoi cînd ne uitam la marea bătalie de tancuri de lângă Abadan, transmisă în direct de televiziunea irakiana.

 

Horoscop De a doua zi, Hua a început să vorbească. Am aflat despre I Ching, Tai Chi Chuan, despre zodiacul chinezesc și astrologia Shaolin, dar, mai ales, despre modul de gândire chinezesc şi despre experienţa fabuloasă a clasei conducătoare a mandarinilor.  Aşa am realizat că aproape o pătrime din populaţia globului gândeşte sincronic, adică fără vreo legătură logică cauză-efect. Mai mult, Hua m-a învăţat morala şi etica mandarină, extrem de realistă, rodul unei înţelepciuni de mii de ani, poate de neacceptat pentru europenii cartezieni, dar corectă, justă şi adevărată pentru cealaltă parte a lumii. 

 

Horoscop Jen, omule, mă învăţa Hua, tot adevărul despre viaţă a fost spus de miticul împărat Huan: să clădeşti o casă, să creşti un copil, să sădeşti un pom şi să mori în somn. Şi mai mult, să ai amintiri, multe, frumoase! Muncește, călătoreşte, studiază, cercetează… fă ce vrei tu! Afacerile, femeile, banii sunt doar feluri în care poţi să-ţi omori timpul. Prietenii pot să-ţi devină duşmani şi invers, totul este o mare şi complexă joacă. Nu te justifica niciodată, nu trebuie să dai nimănui explicaţii, atâta timp cât respecţi morala mandarină. Dacă ai greşit profund şi greşeala a fost făcută public, întâi repară greşeala, sau oferă compensaţii şi apoi cere-ţi cu umilinţă scuze. Doar scuzele nu înseamnă nimic, ci pot crea duşmanii, sau arată că ești un om slab. Libertatea ta personală, liberul arbitru, este lucrul cel mai de preţ din lume. Nu renunţa şi nu fă compromisuri la modul tău propriu de a fi. Poţi să promiţi, să zâmbeşti, să discuţi, să faci chiar jurăminte pe care să le calci imediat, dar libertatea ta personală este mai presus de toate acestea. Nu te încorseta în reguli care nu te reprezintă. Nu eşti obligat să asculţi de împărat, dacă nu-l placi! Nu fi original cu orice preţ. În fiecare oraş este de ajuns un doctor. Dacă urmăreşti o carieră, este bine să-ţi defineşti bine scopul. Este mai bine să ţinteşti un post de guvernator existent, decât să cucereşti o nouă provincie ca să-i devii guvernator. Nu te lua după ce se vorbește în piața orașului, omul inferior crede, omul superior se face că nu aude.

 

Horoscop Şi mai ales, fă în aşa fel încât să ai puţini duşmani personali. Poţi să ai o droaie de inamici de joc, dar încearcă să-i convingi pe toţi că nu-i nimic personal. Că uneori destinul este răutăcios şi nu îţi lasă multe posibilităţi de manevră. Că mai devreme sau mai târziu o să te revanşezi, într-un fel, sau altul. Niciodată să nu ataci direct duşmanii personali! Dacă poţi, cumpără-i, fă-i inofensivi, măcar neutri. Dacă este o ură de familie, plăteşte preţul sângelui! Folosește-te de mercenari pe care să-i pui să-ți atace dușmanii personali. Așa ai timp să construiești și să faci bani, ba mai poți și să faci pe aducătorul de pace. Nu te băga în grupuri de interes, în găşti, nici măcar în Triade, dacă nu poţi deveni tu şeful. Omul inferior ascultă, omul superior porunceşte! Afacerile pe care le faci trebuie ascunse de alte afaceri şi ele de altele, chiar dacă sunt legale şi corecte, cu atât mai mult – ochiul concurentului este duşmănos şi urechea lui haină! Nu ameninţa, dar nu lăsa o ameninţare fără răspuns. Nu vorbi mult, vorbeşte cu miez. Omul inferior trăncăneşte, omul superior configurează! Dacă ai bani, fă-i să meargă, să producă, nu îi îngropa în pământ, ca prostul! Fii modest în viaţa de zi de zi, politicos, respectă femeile şi bătrânii, salută tu primul. Notează pe cei care nu-ţi răspund la salut. Ei sunt potenţialii ostili, sau doar distraţi! Trebuie să faci diferenţa! Omul inferior se miră, omul superior se gândeşte! Modestia trebuie să te caracterizeze, nu purta inele și bijuterii, sunt proteze pentru oamenii inferiori. Dar îmbracă-te în aur şi argint şi în mătase scumpă la curtea împăratului, trebuie să atragi atenţia şi să eclipsezi pe alţii la fel ca tine! Stai drept şi priveşte lumea drept în ochi, iar zâmbetul să-ţi nu lipsească de pe faţă!

 

Horoscop Nu lua și nu da bani cu împrumut, așa se ruinează prieteniile. Respectă-ți șefii, sau superiorul dacă ești în armată, dar nu te apleca mai mult decât este necesar și spune codul de conduită imperial. Nu pierde timpul în casele de petreceri, mai mult decât este necesar. Nu pierde timpul, în general, el nu se mai întoarce.

 

 

Omul inferior o lungeşte inutil, omul superior este scurt şi precis – nu, nu face parte din etica mandarină, mai sunt povețe ale moralei clasei conducătoare chinezeşti, încă câteva, dar este un pretext ca să pun punct "lecţiei" de astăzi! Pentru că, nu-i aşa, mâine este, în definitiv, o altă zi!

 

 

                                                                    ⃰       ⃰       ⃰

 

 

horoscop

 

BERBEC   In primele ore ale perioadei, adică sâmbătă de dimineaţă, ai de suferit un pic din cauza invidiei duşmanilor neştiuţi sau ştiuti, dar nu iţi pasă. Probabil primeşti un e-mail sau un telefon. Este bine să te abţii de la o atitudine agresivă, sau de la încăpăţânările caracteristice. Duminică ai o perioadă destul de bună pentru promovarea intereselor personale. Ai câteva prilejuri  bune de afirmare  – poate mai urci o treaptă pe scara parvenirii sociale, poate atragi atenţia. Pentru un procent dintre Berbeci: dacă nu ţi-ai făcut concediul pe anul trecut poţi să-ţi iei câteva zile, începând cu acest weekend, poate pentru cumpărături de Sf Paşti, neapărat la Viena. Sună-ţi şeful şi spune-i că luni nu te vede! „La mulţi Ani!” – cu multă sănătate şi bunăstare nativilor din zodia Berbecului care îşi sărbătoresc ziua de naştere în acest weekend.

 

hoorscop

 

TAUR    Un ajutor neaşteptat. În acest weekend cineva din anturaj, semn de foc sau de apă te ajuta involuntar sau dezinteresat să rezolvi o problemă de sănătate sau din domeniul sănătăţii. Mare atenţie la legăturile amoroase – poţi fi tras(ă) pe sfoară – ceea ce nu-i prea greu, sa fim cinstiţi!  In acest prim weekend din zodia Berbecului poţi avea succes in domeniul realţiilor sociale, în familie, în cuplu – ai ceva mai multă energie psihică dacât în mod normal. Incearcă să reduci cheltuielile nesăbuite. Mici probleme de sănătate – probabil dureri de gât, anemia sau „anestezia” de iarnă capricioasă, târzie. Trebuie să alegi cu grijă modul de rezolvare a problemelor sentimentale, atât în familie cât şi cu prietenii.

 

horoscop

 

GEMENI   Acest weekend este o perioadă perfectă să te bucuri de deliciile filosofiei „stau şi nu fac nimic”. Evită imprumuturile de bani, nu juca la jocurile de noroc – în această perioadă eşti sănătos, dar nu şi norocos. Aceasta primă parte a zodiei Berbecului, din care face parte şi acest weekend, îţi aduce surprize, dintre care unele chiar plăcute. Sâmbătă poţi face mici schimbări, acasă şi în curte (dacă ai curte) scurte călătorii. O conjunctură astrală ceva mai deosebită face ca perioda în discuţie să fie benefică, totuşi.  Magnetismul personal este în creştere – poţi rezolva relativ uşor problemele sentimentale.  Duminică poţi să primeşti ajutorul solicitat de la rude şi prieteni.  Culmea este că şi duşmanii te ajută – probabil nu te mai vorbesc de rău o perioadă, sau nu mai contezi în matematica lor!

 

horoscop

 

RAC   Sâmbătă ai un moment de inspiraţie în care crezi că ai găsit o solutie pentru rezolvarea unor probleme. Sfârşitul primei zile a weekendului, adică sâmbătă seara, te gaseste în activitate, in orice caz muncind din greu la un proiect – probabil că este ziua de naştere a unui Berbec sau onomastica vreunui prieten. Sâmbătă, cu Luna, patroana ta, în aspecte decente, ai mai multe oportunităţi şi posibilităţi, pe care cu înţelepciune şi chibzuinţă nu o să le risipeşti, cum faci de obicei. Configuraţia astrală te sprijină să obţii mai multă stabilitate în familie sau printre prieteni. În ultima zi din weekend îţi este mai uşor să învingi dificultăţile vieţii cotidiene – doar este duminica. Poti sa te intalnesti cu o persoană deosebită şi atfel de întâlniri îţi încălzesc inima şi îţi oferă suficiente rezerve de bună dispoziţie şi optimism.

 

horoscop

 

LEU   Sâmbătă este o zi excelentă pentru cumpărături, vizite, scurte ieşiri la plimbare în oraş, sau mici vizite.  Sigur nu o să le faci tu pe toate, dar zodia Leului are o mulţime de nativi, aşa că, pe total, pe zodie, programul o să fie executat. Foloseşte-ţi gândirea limpede la sinteza ultimelor evenimente din familie, din cuplu. Din punct de vedere emoţional ai dori să-ţi discuţi problemele personale cu cineva de încredere. Oricum, până la sfârşitul weekend-ului te retragi din nou în sălaşul tau ca să mârâi la persoanele care nu îţi plac. Duminică este o zi favorabilă, mai putin in ceea ce priveste calatoriile. Stai acasa şi ocupa-te de programul tau obişnuit şi stelele spun ca totul o sa fie bine. Ai avut timp suficient să reflectezi asupra celor întâmplate în ultimul timp şi este cazul să acţionezi. Nu imediat, dar după cum ştii morile zeilor macină încet… dar infinit de fin! Şi nu uita că mâine este o nouă zi, când începe o nouă săptămână.

 

horoscop

 

FECIOARĂ   Dar, după cum am spus în repetate rânduri : nu da şi nu lua bani cu împrumut, astrele nu te favorizează la speculaţii financiare. Decât dacă este în familie şi atunci nu se cheamă „speculaţie financiară” ci „şantaj sentimental”.  O să aveţi bani pentru cheltuielile curente, ca de obicei, se rezolvă în ultimul minut.  Veşti bune de la rude şi prieteni.  Cu dragostea stai ceva mai bine decât în mod obişnuit, asta nu înseamnă că pe total stai excelent. Prietenii îți sunt aproape ca întotdeauna, considerându-te, pe undeva, oglinda conştiinţei lor, cel care spune adevăruri muşcătoare şi mişcătoare. La sfârşitul perioadei, duminică seara, astrele te poate favorizeaza să vezi un spectacol sau un concert deosebit.

 

horoscop

 

BALANŢĂ  Mai multe planete şi indicatori astrologici îţi sunt favorabili. Dar nu este nimic personal negativ. Poţi reuşi în acest weekend în activităţi legate de mărfuri, publicaţii, jocuri şi sporturi. Asta dacă doreşti neapărat să „reuşeşti” în ceva, nu uita că weekend-ul a fost dat pentru odihnă, relaxare şi odihnă activă, adică distracţie. In general, începutul zodiei Berbecului îţi este favorabil şi acest weekend nu face excepţie, dar nu trebuie să-ţi supraapreciezi forţele. Astrele emit „vibraţii favorabile”: sănătatea îţi este bună, viaţa personală – armonioasă, iar situaţia financiară nu îţi mai pare teribilă.  Rezultate relativ bune în domeniul financiar şi al relaţiilor sociale.  Totuşi, un sfat dezinteresat: duminică nu frecventa, însă, spaţiile largi, cu multă lume, gen stadioane, gări, mall, cluburi etc.

 

horoscop

 

SCORPION   Weekend-ul acesta este o perioadă benefică şi revigorantă. Primeşti şi dăruieşti multă afecţiune. Este o perioadă excelentă pentru legăturile amoroase (întărirea celor vechi sau stabilirea unor noi relaţii). Este, de asemenea, cea mai bună perioadă pentru afacerile în şi de familie. Cum ar fi o petrecere de Buna Vestire! Dacă nu ai făcut până acum micile pregatiri de primăvară, ei bine, nu cred că mai ai aşa de mult timp! Cu toată iarna. Aşa că apucă-te de treabă, ai toată sâmbăta la dispoziţie.  Singurul aspect negativ se referă la risc – atenţie la incidente sau mici accidente! Atenţie la regimul alimentar şi la băuturile reci, mai ales duminică. Refuză în această perioadă invitaţiile pentru excursii periculoase sau sporturi de iarnă extreme de weekend – pericol de accidente!

 

horoscop

 

SĂGETĂTOR  Weekend-ul 24,25 martie este un bun prilej pentru un bilanţ adevărat înainte să te apuci de schimbările de primăvară-vară. Pune-ţi lucrurile în ordine, atât bunurile cât şi sentimentele. Incercă să începi de pe acum să-ţi organizezi viaţa – este o perioadă favorabilă pentru interesele tale. Cineva, probabil din Vărsător sau din Leu  încearcă să profite de bunele intenţii pe care le arăţi, aceasta sâmbătă, cel mai probabil.  Nu este favorabil să-ţi iei nici un angajament sau să faci vreo promisiune. Concentrează-te numai pe treburile de rutină de sâmbătă şi duminică şi nu lăsa să fii deranjat din programul tău. Mare atenţie la cheltuieli şi la cei care îţi propun cheltuieli. Întotdeauna există o legătură între o dorinţă şi achiziţionarea unui obiect, aşa că, uneori şi acum este cazul, satisfacerea unor dorinţe mari se poate realiza cu sume mici.

 

horoscop

 

CAPRICORN   Eşti pe cale să realizezi o ambiţie secretă. Seara de sâmbătă favorabilă relaţiilor sociale sau de amor. Atenţie la stările emoţionale, nu te lăsa ofensat sau întristat din nimicuri! Rezolvă cu multa calm discuţiile cu sexul opus – diplomaţia şi intriga au rezolvat mai multe probleme decât certurile şi conflictele. Aceste două zile din zodia Berbecului constituie o perioadă care îţi este favorabilă la bani – câştiguri mici, dar necesare. Atenţie la deciziile importante, mai ales la asocierea cu noi parteneri, atât în afaceri cât şi în dragoste. Succese neaşteptate sau nu chiar asa de surprinzatoare în carieră. Cu toate că un mic incident întunecă imaginea generală, astrele îţi sunt preponderent favorabile. Nu te lăsa impresionat(ă) de ceea ce se discută, de bîrfă, intrigi sau… modă. Nu-ţi lăsaţi interesele personale pentru mai târziu, în favoarea prietenilor, sau rudelor.

 

horoscop

 

VĂRSĂTOR   În acest weekend pune-te pe treabă cu multă hotărâre şi tenacitate. Eşti în întârziere şi ştii asta. Stelele spun să te grăbeşti. Pe de altă parte, nu uita că perseverenta oarba este arma celui lipsit de imaginatie. Nu-ti risipi inutil fortele, daca vezi că nu reusesti, schimba modul de abordare ! Nativii care care posedă ceva talente au o perioadă de creaţie foarte bună în acest weekend. Sâmbătă aduce, poate, o uşoară îmbunătăţire a situaţiei materiale, sau măcar o promisiune în acest sens.  Nu te implica în conflicte deschise cu semne de apă şi de foc.  Afacerile personale şi sentimentale sunt aspectate favorabil. O veste bună urmată de o informaţie nu aşa de bună.  Atenţie la cumpărături, mai ales duminică la prânz.   Limitează cheltuielile la strictul necesar.  Nu da crezare tuturor zvonurilor, mai ales dacă se referă la prieteni!

 

horoscop

 

PEŞTI   Protejează-ţi sănătatea, evită oboseala şi fii selectiv în ceea ce mănânci. Evită izbucnirile sentimentale şi instabilitatea emoţională şi amână orice nu îţi face plăcere. Ascultă cu atenţie, oportunităţile, fie în afaceri, fie în dragoste sunt rare, dar exista. Un ajutor substanţial din partea prietenilor sau al rudelor. Perioada este benefică şi poate aduce realizări şi noroc. Partea consistentă a zodiei te ajută să-ţi înţelegeţi mai bine limitările şi să-ţi găseşti drumul de urmat în continuare. Nu trebuie să dai dovadă de naivitatea caracteristică a zodiei, mai ales când este vorba de alimente exotice sau cosmetice străine. Atenţie la relaţiile de familie sau cu prietenii – se declanşează o mică criză care poate sfârşi (aproape) prost. Acordă mai mult timp familiei,  prietenilor vechi, anturajului, în general – te poți simţi foarte bine şi așa poți evita şi momentele tensionate.

 

horoscop