Evenimentul Zilei > Horoscop > Bagdad, 7 iunie 1981, ora 18:35. Horoscop
Bagdad, 7 iunie 1981, ora 18:35. Horoscop

Bagdad, 7 iunie 1981, ora 18:35. Horoscop

Horoscop Mai facem conversație, mă întreabă ce mai este în țară, îi răspund că toată lumea este sănătoasă și fericită și că muncește cu spor. Aud un mic râs în surdină, ofițerul de serviciu avea umor. Printre altele mă întreabă unde m-am cazat, dacă este bine și confortabil. Spun hotelul și camera, mai mă întreabă dacă am mâncat, spun că nu.

Horoscop   Pe 31 martie s-au născut: Rene Descartes, Franz Josef Haydn, Serghei Pavlovici Diaghilev, Nikolai Gogol, John Fowles, Christopher Walken, Richard Chamberlain, Al Gore, Adrian Enescu, Nichita Stănescu, Toni Buiacici, Helmut Plattner, Nelly Miricioiu, Ion Pillat, Tamara Creţulescu. Pe 1 aprile s-au născut Edmond Rostand, Serghei Rahmaninov, Toshiro Mifune, Otto von Bismarck, Edgar Wallace, Milan Kundera, Ali MacGraw, Octavian Goga, Alexandru Philippide, Alexandru Alger, Cornel Patrichi, Helmuth Duckadam, Ion Brăduţ Covaliu.

 

Pe 31 martie, nimic în „Kalendar” şi nimic important în calendarul creştin-ortodox, doar Sfinții de santinelă în eternitate Ipatie și Veniamin. Dar, mai sunt, pe 1 aprilie, Sfinţii: Maria Egipteanca, Macarie Mărturisitorul, Gherontie.

 

Weekendul 31 martie – 1 aprilie este sub semnul schimbării. Se schimbă luna şi sub influenţa vremii capricioase şi a vântului pervers de nord-est oamenii se simt tensionaţi şi nervoşi. Nu este bine să riscaţi mult în această perioadă. ”Schimbarea lunii duminica este semn rău, că nu începe luna creștinește, de luni” se spune în vechi gromovnice. Ne putem aștepta la o lună aprilie nu prea bună.

 

„Evenimentul Zilei” din 31 martie 1959 – Dalai Lama părăsește Tibetul invadat de comuniștii chinezi și cere azil politic în India. Sursă ”Book of Days”.

 

31 martie 1995: Catastrofă aeriană la Baloteşti (lângă Bucureşti), în cursul căreia un avion Airbus A-310 al Companiei TAROM, pe ruta Bucureşti-Bruxelles, cu 61 de persoane la bord, s-a prăbuşit, la puţin timp după decolare; nu au existat supravieţuitori. (Sursă: RADOR)

 

Horoscop  După cum vă povesteam ieri, dragi lupi, padawani și hobbiți în dimineața zilei de 7 iunie 1981, duminică, ajunsesem în Bagdad și mă cazasem la hotelul ”Anbar”.  La ora 09:30, ora Bagdadului, sunam de zor la telefon, formasem numărul Ambasadei României. Am țârâit cred că mai mult de zece ori până să-mi răspundă cineva. O voce sculată din somn. Mă recomand, spun că am curier diplomatic și că vreau să vorbesc cu ambasadorul. Vocea mărturisește că mă felicită că nu am fost în noaptea aceea la Bagdad, fuseseră nici mai mult nici mai puțin decât șase alarme aeriene, cu bombe, trasoare, proiectile și zgomot de nu a adormit nimeni și că tov. ambasador probabil doarme la ora asta, până la urmă este duminică. Mai facem conversație, mă întreabă ce mai este în țară, îi răspund că toată lumea este sănătoasă și fericită și că muncește cu spor. Aud un mic râs în surdină, ofițerul de serviciu avea umor. Printre altele mă întreabă unde m-am cazat, dacă este bine și confortabil. Spun hotelul și camera, mai mă întreabă dacă am mâncat, spun că nu. Sunt sfătuit să manănc, ca, după aceea o sa sune la ambasador și o sa-mi telefoneze dacă mă poate primi la reședință. Fac un duș, îmbrac halatul cu etichetă de hârtie ”steril” și mă așez în fața televizorului.

 

Horoscop   Cam douăzeci de canale, toate în arabă, toate despre război. Până la urmă dau de un canal cu desene animate. Mă uit la Tom și Jerry când cineva bate la ușă. Era recepționerul, care era și patronul hotelului. Îmi aducea micul dejun. O omletă meseriașă din trei ouă, un dreptunghi mic de brânză Cheddar, un vârf de unt, o doză, ca cele din avion, de dulceață de portocale, trei felii de pâine prăjită, o carafă de cafea neagră, un pliculeț de zahăr, pe care nu l-am folosit și o cană foarte frumoasă din porțelan englezesc, cu desene albăstrui, pentru cafea. Plus un pahar de suc natural de portocale în care plutea un cub de gheață. Am mâncat, concentrat, gândindu-mă că nu prea le este ușor celor din Bagdad sub bombardamentele nocturne.

 

Horoscop Nici nu am terminat bine, când din nou bate cineva la ușă. Zic să intre, spre supriza mea era ambasadorul nostru la Bagdad, nu-i pomenesc numele, mai trăiește și astăzi, să fie sănătos și să aibă viață lungă. Cu o servietă gen attache. Sporovăim de una, de altă, ca doi buni prieteni, la un moment dat ambasadorul pune servieta pe masă și o deschide. Era goală. Am înțeles și am scos de sub pat diplomatul meu, am format cifrul, am scos punga cu Kent care conținea milionul de dolari în titluri de valoare și l-am pus în servieta ambasadorului pe care am închis-o cu grijă. În timp ce povesteam cu lux de amănunte meciul de fotbal dintre Dinamo și Steaua, iar ambasadorul se mira și puncta cu exclamații. Mi-a strâns mâna și la fel ca domnul Diamandopol, m-a strâns în brațe. Mi-a spus: să nu vii pe la Ambasadă, ești pe curs independent. L-am condus până la ușă, eram încă în halatul de baie, și am constatat că îl așteptau două gorile cu pantofi cu talpă groasă, garda personală. Într-o secundă au dispărut, eu m-am întors la Tom și Jerry. Se făcuse ora 12:30 și, cu toată căldura de afară în cameră era bine, 70 grade F, așa că m-am culcat, ca să recuperez noaptea pierdută. M-am trezit pe la ora 17:15 și am zis că o să dau o raită prin împrejurimi. Am desfăcut geamantanul și am pus hainele pe umerașe în dulapul ce avea un aer familiar, cred că era făcut din lemn românesc. M-am mai uitat puțin la desene animate, am luat tava cu resturile de mâncare și am pus-o pe coridor. Apoi m-am îmbrăcat: lenjerie Tetra, ciorapi de bumbac, cămașe cu mânecă scurtă și pantaloni bej, din in. Espadrile de sfoară. Toate făcute în țară, la cooperație.

 

Horoscop  Am lăsat cheia la recepție, și am ieșit din hotel. M-a izbit un val de aer fierbinte. Mi-am pus ochelarii de soare, Pilot Ray-Ban, cumpărați din bazarul din Istanbul cu 10 dolari, o imitație foarte bună, cu sticlă incasabilă, nu plastic și rame metalice, brațele cu partea finală ca un arc, care se punea după ureche.

 

Înainte să ies din hotel consultasem o hartă mare, a Bgdadului, care era pe un perete. Luasem de la recepție și o carte de vizită cu numele hotelului în arabă și engleză, ca să cer indicații, dacă mă rătăceam, ceea ce nu s-a întâmplat niciodată, până acum. Am luat-o pe străduțe, apoi am ieșit în Sadun Street. Se făcuse ora 18:00, m-am uita la ceasul ”Casio” pe care îl purtam la mâna dreaptă cu cadranul spre interior. Bun ceas, merge și astăzi perfect. Prima baterie m-a ținut opt ani de zile, apoi din ce în ce mai puțin. De ce s-or face lucruri din ce în ce mai de proastă calitate? Poate pentru că sunt din ce în ce mai multe persoane de proastă calitate.

 

Horoscop Am intrat într-o librărie cu cărți în engleză, franceză, spaniolă și italiană. Ba erau câteva cărți și în limba germană. Am răsfoit câteva dintre ele, apoi mi-am continuat drumul. La fâlca pietrei crăcănate, așa era botezată piața aceea de români, pe parte stângă era o cofetărie uriașă. Parcă mi se făcuse poftă de o înghețată așa că am intrat. Nu era multă lume, m-am așezat la o masă și am comandat o înghețată de ciocolată cu fistic și vanilie. Era ora 18:30. Așteptând înghețata mă uitam curios la lume, încercând să mă acomodez cu gesturile și atitudinile lor.

 

Când, deodată, o exploxie puternică urmată de o a doua la câteva secunde. Era ora locală 18:35. Vibrațiile se transmiteau prin podeaua cofetăriei. Câțiva copii au scos țipete mici, mai mult din joacă, toată lumea se obișnuise cu bombele. Dar, imediat a început un tir năprasnic al AA. Trăgeau irakienii cu tot ce aveau. Cam zece minute a fost infernul pe pământ.

 

Horoscop A fost cea mai îndăzneață operațiune a Mossadului, de până acum. Operațiunea ”Opera” proiectată de Institutul Israelit pentru Informații și Operațiuni Speciale, asta înseamnă Mossad. Conform doctrinei Begin, statul Israel trebuia să fie singurul din zonă care deține arma atomică și acest lucru justifica orice acțiune de distrugere al unui reactor atomic arab, chiar dacă era declarat ca fiind pentru scopuri științifice, pașnice. Cu toate că, nu există nicio diferență între reactoarele pașnice și cele războinice.

 

Iarkul avea în stadiul de construcție finală la Tammuz, la vreo 17 kilometri în Sud-Estul Bagdadului un reactor ”Osiris”, făcut de francezi. Cupola albă pe care o văzusem când trecusem peste Tigru.

 

Horoscop Dar, opt avioane israelite F-16S, care s-au strecurat cu abilitate până acolo, zburând la nici 30 de metri, sub linia radarului, au venit în picaj de la 2.000 de metri și au lansat fiecare câte două bombe Mark 84, de o tonă greutate. Din cele 16 bombe lansate, 9 au atins domul centralei și l-au distrus. Irakul spunea adio capacității sale nucleare. Operațiunea ”Opera” merită mai multă atenție, o să vă povestesc altădată, am fost acolo, la fața locului, ceea ce se află pe net și în presă este versiunea pentru public.

 

Horoscop Din câte știu, au fost omorâți în atac opt irakieni și un francez. Zvonurile care au circulat la Bagdad în zilele următoare spuneau că evreii au fost ghidați de la sol de spioni dotați cu aparate minuscule cu raze laser. Nu cred că a fost așa, laserul meu nu s-a aprins, nu avea baterie și nu am găsit baterie kusher, ca să se potrivească. Sigur că glumesc, dar, de atunci mă frământă o întrebare. A fost vreo legătură între banii aduși de mine și atacul israelit asupra centralei atomice Tammuz? Bună întrebare!

 

Nu știu ce film o să văd în seara asta, de fapt în noaptea asta, trebuie să mă gândesc la un program mai sănatos de viață, văd eu ce fac, doar mâine este, în definitiv, o altă zi!

 

 

                                                          ⃰      ⃰      ⃰ 

 

 

horoscop      

 

 

BERBEC  Sâmbătă este o zi favorabilă planurilor de viitor, în care visurile par uşor de realizat. Nu te repezi, așteaptă confirmarile. Ai şi un drum de făcut la capătul căruia te aşteaptă o discuţie cu partenerul de viaţă despre casă, maşină, împrumuturi etc.  Timpul, însă, lucreaza in favoarea ta. Duminică, aspecte favorabile cu vești bune de la parteneri, sau rude de la mare distanţă.

 

horoscop

 

TAUR  În acest weekend zodiacul tău este bine aspectat, mai ales in partea de “distracţii, petreceri şi pierdut timpul”. Si cu norocul stai bine ! Sigur, necazurile sunt tot cele pe care le stii, dar un necaz care dureaza mai mult de doua luni devine viata cotidiana.  In orice caz trebuie, cu orice pret, sa termini ce ai inceput. Mereu amâni, mai târziu, şi mai târziu. Atenţie, să nu devină prea târziu!

 

horoscop

 

GEMENI  O perioadă excelentă pentru finalizarea unor lucruri incepute, pentru înţelegeri strategice, pe termen lung. Comunicarea ta este favorizata. Trebuie să ai aerul unui gânditor profund şi preocupat de mari probleme. Asta te ajuta sa rezolvi multe probleme de imagine. Duminică ai vrea să te duci până la munte, dar celălalt geamăn vrea să zacă în pat, la căldură şi cu pisica torcând hipnotic lângă el. Care, pe care?

 

horoscop

 

RAC   Un drum necesar. Atentie la viteza, nu a masinii, ci la cea cu care iti programezi evenimentele! Nu te grabi inutil cand orice ora este buna. O veste buna si una… aşa şi aşa  Nu uita că ai niste proprietati aici, sau aiurea, care au nevoie de atentia ta. Ochiul stapanului ingraşe turma de oi ! – spune un proverb macedo-român. Iar daca nu ai nimic-nimic, nici o pisică acolo, esti fericit că ai scapat de griji! Iti spune unul care are opt catei.

 

horoscop

 

LEU  Perioada este buna, astrologic vorbind, dar trebuie neapărat să termini proiectele începute. Nu uita că suntem ceea ce ştim! Iar pentru marea majoritate a populatiei inseamna ca sunt ceea ce citesc pe net si vad ei la televizor! Duminică evită cheltuielile extravagante, iar stelele sunt foarte sigure să te sfătuiască sa nu călătoreşti, sub niciun motiv.

 

horoscop

 

FECIOARĂ  Viata, care nu tine deloc, dar deloc, seama de micile noastre planuri și dorințe, împinge viitorul unde vrea ea. Cam asta este toată filosofia… Stelele arata că sâmbătă ar trebui sa treci printr-un mic necaz personal, si conform modului tau de a fi iti trebuie solitudine si putin timp ca sa te obisnuiesti cu noile date. Duminica este OK dacă lipsa de evenimente te mulţumeşte.

 

horoscop

 

BALANŢĂ Sâmbătă primesti o veste total lipsita de sens. Poate unde ziua este slab aspectata astrologic, sau cam așa ceva. Sau poate unde peste tot este haos si dezordine… Duminică este bine să te trezeşti târziu şi să te culci devreme. Astazi mai tot ce faci ar trebui să-ți iasă. Sigur, să nu fie ilegal, imoral şi să nu îngraşe.

 

horoscop

 

SCORPION  Sâmbătă gândeşte bine înainte de a face, sau accepta ceva. Stelele arată că dacă stai bine-merci rezolvi mai multe probleme decât dacă te agiţi! În acest weekend din nou te nemulțumește un obiect mecanic, sau electronic, sau serviciile unei persoane. Calitatea nu mai este ceea ce a fost cândva! Dar nu te multumi cu expresia fatalistă “asta este” ci încearcă din greu să obţi ceea ce doreşti.

 

horoscop

 

SĂGETĂTOR   Sâmbătă ai de făcut un serviciu unui prieten, serviciu pe care respectivul îl poate aprecia şi va rămâne îndatorat, chiar dacă nu va arăta imediat acest lucru. Duminică, cruţă-te un pic. Aşteaptă rezultatele demersurilor trecute. Uneori trebuie să apeși pe frână, alteori pe accelerator. Duminică – ambreiajul!

 

CAPRICORN Sâmbătă odihneşte-te mai mult şi evită discuţiile în contradictoriu, mai ales astăzi, când un vechi prieten te poate decepţiona – nu-i lăsa şansa să se facă de râs! Evita subiectele despre secretele altora, limiteaza-te la modul monden şi superficial de abordare a discuţiei și totul poaste să fie OK. În general o confesiune schiţeză şi o viitoare bârfă, sau intrigă. Duminică nu eşti deosebit de inspirat aşa că lasă bizanteriile pentru altă dată.

 

horoscop

 

VĂRSĂTOR   Oare nu ai suferit destule decepţii şi trădări?! Se pare că nu, pentru că sâmbătă intenţionezi să te legi din nou la cap fară să te doară. Mai multă reţinere şi prudenţă – ăsta este sfatul meu! O zi buna pentru activitati de rutina. Duminică, călatoriile sunt bine aspectate, fie ca sunt mai lungi, sau mai scurte. Intalnește-te cu oameni care ştiu bancuri bune, au o atitudine optimistă care să te facă sa te simti bine şi confortabil.

 

horoscop

 

PEŞTI  Sâmbătă amână, dacă depinde de tine, orice întâlnire importantă, sau  decizie majoră. A doua parte a perioadei, adică duminică, este mai bună. Concentrează-te şi clarifică, eventual chiar finalizează, problemele sentimentale care trenează de ceva timp. Cu toate că s-ar cuveni să te odihneşti plenar, programul se schimbă în ultimul moment, dar îţi face plăcere. Mirări mari, dar pe măsură. Totuşi, o veste, o informaţie, ca un ghiocel rătăcit te înviorează. Seara plăcută, dar cu gândul în altă parte. Trebuie să dai consistenţă strategiei tale.

 

horoscop