„În acest moment, din punct de vedere al centralizării informațiilor, nu există o statistică oficială unitară a numărului de medici care practică în România. La nivelul cabinetului ministrului Voiculescu au fost analizate toate sursele referitoare la resursa umană din sistemul sanitar, iar rezultatele obținute au fost diferite”, afirmă minictrul.

În privinţa costurilor serviciilor medicale prestate de furnizori pentru pacienți, în ciuda mecanismelor de calcul existente, acestea „de foarte multe ori nu sunt fundamentate pe baze reale”, se spune în comunicat, de aici şi sincope din spitale. „Nu este niciun secret că decontările serviciilor din Fondul de Asigurări de Sănătate de multe ori nu acoperă costul real al serviciului respectiv. Așa se explică faptul că există momente de criză în care spitalele, de exemplu, rămân fără fonduri. Elaborarea unor standarde de cost pe fundamente reale este o prioritate strategică absolut necesară care a fost amânată prea mult timp”, comentează Voiculescu.

În privinţa politicilor de sănătate, el apreciază că „în actuala arhitectură a sistemului sanitar, politicile nu sunt fundamentate pe dovezi clare care să justifice necesitatea și amploarea lor. Astfel, Ministerul Sănătății speră să primească sprijinul tuturor experților și instituțiilor competente pentru a construi politici de sănătate bazate pe dovezi, nu pe interese de moment”. El reclamă şi incorectirudinea cu care sunt introduse datele în sistemul informaţional.

„Ministerul Sănătății va acorda o atenție deosebită colectării datelor, creării unei strategii pentru forța de muncă din Sănătate și elaborării de politici bazate pe dovezi”, se mai spune în comunicat.

Rămâneți conectați la Premium.evz.ro. În cursul dimineții veți mai putea citi:

—- ++++

Te-ar putea interesa și: