Evenimentul Zilei > International > Haos în America. Cel mai recent bilanț: 4 morți și 52 de arestați. Stare de alertă în Washington pentru 15 zile
Haos în America. Cel mai recent bilanț: 4 morți și 52 de arestați. Stare de alertă în Washington pentru 15 zile

Haos în America. Cel mai recent bilanț: 4 morți și 52 de arestați. Stare de alertă în Washington pentru 15 zile

Bilanțul violențelor de la Capitoliu a ajuns la 4 persoane decedate și 52 arestate. Capitala americană va fi 15 zile sub stare de asediu.

Șeful Poliției Districtului Columbia Robert Contee a anunțat că trei persoane au murit din cauza unor urgențe medicale în timpul evenimentelor de aseară de la Capitoliu. El nu a precizat însă dacă aceste trei persoane au participat la ocuparea clădirii Congresului american.

„O femeie adultă și doi bărbați adulți par să fi suferit de urgențe medicale diferite, care au dus la moartea lor. Orice pierdere a unei vieți omenești în Districtul Columbia este tragică, iar gândurile noastre se îndreaptă către cei care au suferit aceste pierderi”, a spus Șeful Poliției Districtului Columbia Robert Contee.

Departamentul de Urgențe Medicale și Pompieri al Districtului Columbia a anunțat că a transportat la spitalele din oraș oameni cu probleme ce au variat de la stop cardiac la fracturi multiple cauzate de căderea de pe fațada de vest a clădirii Capitoliului. Dar autoritățile nu au confirmat dacă vreuna dintre aceste persoane se numără printre decesele anunțate.

La aceștia se adaugă femeia împușcată de polițiști, care a murit.

Au fost arestate 52 de persoane

Poliția metrpolitană a anunțat că a operat 52 de arestări în urma violențelor de la Capitoliu, potrivit șeful Poliției Districtului Columbia Robert Contee la o coonferință de presă.

Dintre cele 52 de arestări, 26 au fost făcute în interiorul sălii de plen a clădirii Capitoliului.

Potrivit șeful Poliției Districtului Columbia, 47 dintre aceștia au fost arestați pentru violarea stării de urgență și pătrundere ilegală, patru au fost reținuți pentru purtarea unei arme fără permis, iar o persoană a fost acuzată de deținerea unei arme interzise.

Bombe artizanale găsite de poliție

Autoritățile au anunțat că au recuperat câte o bombă artizanală de la Comitetul Național Republican și de la Comitetul Național Democrat. De asemenea, au fost recuperate un radiator de autovehicul, o carabină și cocktailuri Molotov din interiorul clădirii Capitoliului.

Dispozitivele de securitate ale Secret Service, întărite

Serciviul Secret al Statelor Unite (instituție oarecum similară SPP din România – n. red.) a chemat toate forțele disponibile și și-a mărit semnificativ dispozitivele de securitate de la Casa Albă, Observatorul Naval și sediul său central.

Un oficial al Secret Service a declarat pentru CNN că instituția din care face parte a fost prima agenție deplasată pentru a ajuta Poliția Capitoliului după izbucnirea protestelor violente.

Agenții însărcinați cu paza vicepreședintelui în exercițiu Mike Pence și a vicepreședintelui ales Kamala Harris erau prezenți la datorie, dar când Poliția Capitoliului a cerut ajutor, Secret Service a trimis o divizie specială, în uniformă (agenții Secret Service se îmbracă de obicei în ținute civile – n. red.), pentru a contribui la securitatea de la Capitoliu.

Starea de urgență, prelungită 15 zile

Primarul democrat al Washingtonului a anunțat că a extins starea de urgență pentru 15 zile, în urma protestelor încheiate cu ocuparea clădirii Capitoliului de către demonstranți.

Starea de urgență va fi menținută în capitala americană până a doua zi după inaugurarea mandatului lui Joe Biden.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.