Evenimentul Zilei > Social > Halucinațiile olfactive, ultimul simptom în Covid-19
Halucinațiile olfactive, ultimul simptom în Covid-19

Halucinațiile olfactive, ultimul simptom în Covid-19

Un nou simptom Covid-19 a fost descoperit de cercetători. Acum apar informații care contrazic tot ceea ce se credea despre lipsa mirosului.

Pierderea mirosului este unul dintre simptomele  Covid-19, dar cei afectați de mai mult timp au raportat un nou simptom, și anume mirosuri neplăcute,  care apare la câteva luni de la infectarea cu Sars-Cov-2. Oamenii care suferă de Covid-19 de mai mult timp au raportat un puternic miros de pește putrezit sau de sulf.

Simptomul foarte ciudat raportat de aceste persoane, anume o distrugere a simțului olfactic, ar putea afecta chiar și persoanele tinere, nu doar pe cele mai în vârstă, care automat sunt mai predispuse la boală.

Medicul chirurg Nirmal Kumar a spus despre simptom că este „extrem de ciudat și de unicat”.

Profesorul Kumar, care este și președintele Institutului ENT ( Ears, Nose, Throat surgery) din Marea Britanie, a fost primul dintre cei care au remarcat „anosmia”, adică pierderea mirosului la începutul pandemiei, în luna martie.

El a făcut presiuni asupra oficialilor din Sistemul de Sănătate al Marii Britanii pentru a adăuga „anosmia” drept simptom Covid-19, cu câteva luni înainte ca acesta să apară în ghidurile despre boală. Acum susține că printre miile de pacienți care sunt tratați pentru anosmie pe termen lung, câțiva experimentează acum parosmia.

Profesorul Kumar a declarat pentru Sky News că pacienții experimentează „halucinații olfactive și că simțul lor este grav distorsionat într-un mod foarte puțin plăcut”.

Simptome ale Covid-19

COVID-19 afectează persoanele în moduri diferite. Cele mai frecvente simptome, potrivit specialiștilor, sunt:
febră,
tuse seacă,
oboseală.
Simptome mai puțin frecvente:
dureri de cap și dureri musculare,
durere în gât,
diaree,
conjunctivită,
dureri de cap,
pierderea gustului sau a mirosului,
o iritație la nivelul pielii sau o decolorare a degetelor de la mâini sau de la picioare.
Simptome grave:
dificultăți de respirație sau dispnee,
durere sau presiune toracică,
incapacitatea de a vorbi sau de a se mișca.