Evenimentul Zilei > Social > Guvernul le mai dă o șansă. Fonduri nerambursabile pentru gospodăriile fără curent electric
Guvernul le mai dă o șansă. Fonduri nerambursabile pentru gospodăriile fără curent electric

Guvernul le mai dă o șansă. Fonduri nerambursabile pentru gospodăriile fără curent electric

Administrația Fondului de Mediu anunță o nouă prelungire a termenului la care pot fi depuse cereri pentru panouri fotovoltaice. 

Cererile pentru panourile fotovoltaice destinate gospodăriilor izolate vor putea fid epuse până pe 31 ianuarie 2020. Fondurile sunt nerambursabile și nu obligă la cheltuieli suplimentare.

Prima amânare a programului a fost în aprilie 2019, apoi în octombrie. Fondurile puse la dispoziție de Guvernul României prin Ministerul Mediului pot acoperi nevoia de electricitate pentru 9.000 de gospodării, care nu sunt racordate la rețea.

Până acum, doar 96 de primării au depus cereri pentru un total de doar 1.700 de locuințe. Fondurile pe care le-ar putea primi o gospodărie izolată sunt de 25.000 de lei.

Pe piața din România există două astfel de programe lansate de Fondul de Mediu şi există o deosebire uriașă în derularea lor. Primul se adresează gospodăriilor racordate la rețea, iar aici cererea de finanțare este gestionată de persoanele fizice, împreună cu instalatorii de panouri fotovoltaice. Acesta funcționează, cererile au fost multe și depuse la timp, astfel că fondurile s-au epuizat imediat. În schimb, cel de-al doilea program, cel amânat astăzi, se bazează pe cererile depuse de primăriile care au în raza lor locuințe fără curent electric și cum administrațiile locale din România se mișcă foarte greu, cererile au fost puține și depuse lent, deşi mediul rural este plin de locuințe neracordate la rețea. Prin intermediul acestui program, gospodăriile fără curent electric, care se află la mai multe 2 km de rețeaua națională, pot obține fonduri nerambursabile de la statul român pentru instalarea panourilor fotovoltaice. Dacă sunteți posesorul unei astfel de locuințe ar trebui să contactați primăria de care depindeți pentru a avea certitudinea că autoritățile fac demersuri pentru dumneavoastră”, informează Rador.