Evenimentul Zilei > Politica > Guvernul anunță un miracol. Ce înseamnă raportul lui Cîțu pentru buzunarele românilor?
Guvernul anunță un miracol. Ce înseamnă raportul lui Cîțu pentru buzunarele românilor?

Guvernul anunță un miracol. Ce înseamnă raportul lui Cîțu pentru buzunarele românilor?

România a avut în trimestrul trei cea mai mare creştere economică trimestrială din ultimii 20 de ani şi cea mai rapidă revenire a economiei, susține ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu.

Ministrul Florin Cîțu a declarat că revenirea economică în trimestrul trei, raportat la trimestrul al doilea, este cea mai rapidă raportat la aceeași perioadă de timp, din ultimii douăzeci de ani,

„Au mai fost recesiuni în România, au mai fost situaţii dificile, nici una nu a fost la fel de dificilă ca aceasta, şi totuşi am reuşit în această perioadă să avem cea mai mare creştere economică trimestrială din ultimii 20 de ani. Mai mult, revenirea economiei în trimestrul trei din 2020, raportat la trimestrul doi, este cea mai rapidă revenire a economiei noastre din ultimii 20 de ani. Dacă ne uitam la 2020, avem o perioadă de criză în 2008, 2009, 2010, vedem că revenirea în trimestrul trei din 2020 este cea mai rapidă. Celelalte crize au durat câteva trimestre, au durat chiar câţiva ani de zile”, a spus Florin Cîţu.

Ministrul a precizat că în cazul se face comparaţia cu media ultimilor 20 de ani, creşterea economică trimestrială este de 1,45%, în timp ce în trimestrul trei, faţă de trimestrul doi, România a înregistrat un plus de 5,6%.

„Această creştere economică este importantă pentru România. Este rezultatul muncii românilor şi ale companiilor din România din această perioadă şi nu trebuie să tratăm cu dispreţ, aşa cum am văzut. Este munca românilor, a adăugat şeful Finanţelor Publice.

Cifre negative, ministru pozitiv

Florin Cîțu a explicat de ce în economie a fost înregistrată o scădere cu 6% față de trimestrul trei al anului 2019, precizând că un rol important l-a avut evoluția negativă a agriculturii. În opinia sa, trimestrul trei al anului trecut, la care se fac raportările, a fost foarte bun din punct de vedere economic.

„Este vorba de evoluţia agriculturii. Vom vedea peste câteva săptămâni că agricultura a avut o contribuţie negativă în acest trimestru. Toate ţările din Europa au avut o dinamică negativă, unele o dinamică mai mare, altele mai mică, relativ la acelaşi trimestru din anul trecut. Putem să comparăm dinamica, trimestrul doi faţă de trimestrul doi din 2019, şi vedem că este o îmbunătăţire, de la o scădere de 10% în trimestrul doi, faţă de trimestrul doi din 2019, la o scădere de 6%, deci se vede o îmbunătăţire”, a explicat ministrul Finanţelor.

Indicatorii noștri par mai buni decât ai altora

Potrivit sursei citate, unul dintre indicatorii folosiţi de cei care fac analize macroeconomice, „poate cel mai important”, este cel care compară toată perioada din 2020, cele trei trimestre din acest an cu cele similare din 2019.

„Şi aici vedem că România are o scădere de 4,6 puncte procentuale, aproape de estimarea pe care noi o vedem pentru final de an, o scădere de 4,2%. Şi aş face această comparaţie şi cu alte ţări din Uniunea Europeană, trei trimestre, la trei trimestre şi veţi vedea că România stă chiar foarte bine. (…) România stă foarte bine când comparam evoluţia pentru tot anul 2020 şi în plus România este printre puţinele ţări, cred că sunt două ţări, care va evita recesiunea tehnică în 2020, asta înseamnă că nu vom avea două trimestre cu dinamică negativă în 2020”, a mai spus Florin Cîţu.

Potrivit datelor semnal al Institutului Naţional de Statistică, date vineri publicităţii, România a consemnat o scădere economică de 6% în trimestrul III din 2020, raportat la perioada similară din 2019, însă faţă de trimestrul anterior a înregistrat o creştere de 5,6%. În perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2020, Produsul Intern Brut a scăzut, comparativ cu perioada similară din 2019, cu 5,1% pe seria brută şi cu 4,6% pe seria ajustată sezonier.