România, amenințată de încă o criză! Va fi grav, mai ales în Pandemie
- Iulia Moise
- 12 noiembrie 2020, 14:26
În momentul în care va fi o criză de natură cibernetică, statul român trebuie să aibă specialişti în număr suficient de mare, susține Dan Cîmpean, directorul general al Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO).
Statul român trebuie să aibă în interior acei specialişti în număr suficient de mare ca să poată răspunde, să poată acţiona în momentul în care va fi o criză de natură cibernetică, a afirmat, miercuri, Dan Cîmpean, directorul general al Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO), arătând că este nevoie ca să fie păstrate creierele în sistemul guvernamental.
„La momentul acesta sunt şi atacuri deliberat împotriva spitalelor din România. Nu suntem încă într-o perioadă de criză. Nu am văzut spitale blocate. Există oameni în sector care încă îşi fac treaba bine şi reuşesc să limiteze incidentele, dar, în momentul în care va fi o criză de natură cibernetică va fi fundamental ca statul român să aibă în interior acei specialişti în număr suficient de mare ca să poată răspunde, să poată acţiona. Colaborarea sector guvernamental, privat, mediu academic este fundamentală. Numai aşa putem să ne aliniem”, a menţionat Dan Cîmpean, la conferinţa „Serviciile financiar-bancare digitale & Cybersecurity”.
România are nevoie de capabilităţi, grupuri de experţi
„Este o profesie foarte bine plătită, concurent cu mediul privat care îi atrage, îi fură, îi fură în sensul pozitiv, adică le oferă nişte condiţii şi tipurile de activităţi, genuri de proiecte care sunt extrem de atractive. Asta vrem să facem şi noi, ca să ne păstrăm creierele în sistemul guvernamental. De ce va fi foarte important? În momentul în care va veni o criză cyber. Toată lumea o aşteaptă, vine, nu este o discuţie dacă va veni, ci când. Cel mai probabil va fi o criză hibridă. Se poate întâmpla chiar acum, după perioada pandemiei COVID”, a mai spus Dan Cîmpean.
Acesta a subliniat că, deşi suntem a şasea ţară din lume ca număr de absolvenţi din facultăţi IT, cei care generează şi specialişti în cyber, în mod paradoxal, estimările firmelor de recrutare din piaţă arată că România ar avea un deficit de circa 15.000 de specialişti IT şi aproximativ 2.000 de cyber.