Evenimentul Zilei > Social > Criză națională în România! Medicamentele nu se mai găsesc în farmacii. Problemă de viață și moarte
Criză națională în România! Medicamentele nu se mai găsesc în farmacii. Problemă de viață și moarte

Criză națională în România! Medicamentele nu se mai găsesc în farmacii. Problemă de viață și moarte

Din ce în ce mai multe medicamente importante încep să „dispară” de pe piață din cauza cererii extrem de mare.

România se confruntă cu o criză acută de antidiabetice orale și nu sunt singurele medicamente esențiale care lipsesc din farmacii. Unii dintre oficiali și farmaciști sunt tentați să dea vina pe pacienții care și-ar fi făcut stocuri.

Jurnaliștii de la Digi24 au mers în mai multe orașe pentru a încerca să procure Siofor, un medicament folosit des de diabetici, dar situația nu s-a îmbunătățit în niciun oraș.

Situația din Bacău

Pentru că medicamentul nu se găsește, farmaciile au adus un înlocuitor. „Comenzile se fac zilnic, producătorul nu are Siofor. Noi ne-am orientat către alt produs franțuzesc”, a spus o farmacistă.

Baia Mare

Același răspuns l-au primit și aici jurnaliștii Digi24.

– Siofor aveți?

– Nu. Problema e, având în vedere cu pandemia, cam toate-s închise și acelea se importau din Franța sau habar nu am de unde.

– Siofor aveți?

– Momentan nu.

Buzău și Sibiu

– Nu au depozitele. Puteți întreba zilnic, comenzi fac zilnic, dar asta e în funcție de ce primesc depozitele.

– Și dacă vine cu rețeta puteți să faceți rezervare?

– Nu. Nu este un produs disponibil, este un produs deficitar, pot să fac rezervări, dar nu primim.

Ce spune Colegiul Farmaciștilor?

Simina Ardelean-Timiș, președintele Colegiului Farmaciștilor Maramureș: „Din păcate, suferă bolnavul român, fiindcă nu ajunge să își ia medicația în cantitatea necesară și atunci își ajustează și efectele pe termen lung nu sunt cele dorite. În continuare găsim greu Euthyrox, unele antibiotice, suplimentele alimentare pe bază de vitamina C, D, zinc se găsesc și ele în cantități mai limitate.”

Din lipsă de opțiuni, unele persoane apelează deja la cunoștințele din străinătate pentru a-și procura medicamentele necesare. Doina Blidar, diagnosticată cu diabet și tiroidă de mai bine de 10 ani, se confruntă cu această problemă de mai mult timp.

Doina Blidar, pacientă: „Și acuma mi-am făcut rost din Ungaria. De ce acolo este și la noi nu este și nu-i de o lună, două, că e de mult treaba asta, lipsă de medicamente. Eu amândouă medicamentele astea și de diabet și de glandă îmi trebuie, atâta mă stresez că mă îmbolnăvesc mai rău”.