Evenimentul Zilei > Actualitate > Alertă de la CERT-RO. Atenție la declaraţia pe propria răspundere! Risc enorm
Alertă de la CERT-RO. Atenție la declaraţia pe propria răspundere! Risc enorm

Alertă de la CERT-RO. Atenție la declaraţia pe propria răspundere! Risc enorm

Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) recomandă utilizatorilor să folosească doar surse oficiale pentru obţinerea declaraţiei pe propria răspundere, necesară pentru justificarea prezenţei în afara locuinţei.

„Echipa CERT-RO a primit în ultimele ore numeroase întrebări legate de legitimitatea site-urilor care oferă posibilitatea de a genera, online, declaraţia pe propria răspundere necesară pentru justificarea prezenţei în afara locuinţei, în contextul restricţiilor impuse din cauza Covid-19. Pentru emiterea unei astfel de declaraţii este solicitată introducerea unor date cu caracter personal pe site”, arată experții CERT-RO.

În postarea de pe Facebook, CERT-RO îi avertizează pe români să fie atenție de pe ce site-uri se informează. „Deşi unele dintre site-urile semnalate au elementele de securitate necesare şi menţionează inclusiv faptul că nu colectează şi nu procesează date cu caracter personal, CERT-RO nu poate garanta că acest lucru se întâmplă cu respectarea GDPR sau că respectivele site-uri au autorizarea de a prelucra date cu caracter personal, din partea Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP)”.

Recomandarea CERT-RO este ca „utilizatorii să folosească doar surse oficiale pentru obţinerea acestui tip de declaraţie, în principal cele disponibile pe site-urile autorităţilor responsabile: Ministerul Afacerilor Interne, Romania, Guvernul României sau stirioficiale.ro”.

În noaptea de marţi spre miercuri a fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanţa militară nr. 3 privind măsuri de prevenire a răspândirii Covid-19. Aceasta prevede extinderea restricţiilor de circulaţie impuse persoanelor şi între orele 6:00 – 22:00, cu unele excepţii. Totodată, prevede că persoanele care au vârsta de peste 65 de ani vor putea părăsi locuinţele doar între orele 11:00 şi 13:00, tot cu excepţii.

Ordonanţa militară nr. 3 prevede la art. 4:

(1) Pentru verificarea motivului deplasării:

  • angajaţii prezintă legitimaţia de serviciu sau adeverinţa eliberată de angajator;
  • persoanele fizice autorizate, titularii întreprinderilor individuale, membrii întreprinderilor familiale, liber profesioniştii şi persoanele care practică activităţi agricole prezintă o declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil.

(2) Pentru verificarea motivului deplasării în alte situaţii decât cele prevăzute la alin. (1), se prezintă o declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil;

(3) Declaraţia pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele şi prenumele, data naşterii, adresa locuinţei, motivul şi locul deplasării, data şi semnătura;

(4) Adeverinţa eliberată de angajator sau declaraţia pe propria răspundere pot fi prezentate personalului autorităţilor abilitate şi prin intermediul telefonului, tabletei sau unui dispozitiv electronic similar;

(5) Măsura se aplică începând cu data de 25 martie 2020, ora 12:00.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.