Evenimentul Zilei > Economie > Guvernul a aprobat Legea bugetului pentru 2023. Bugetarii vor avea salarii și mai mari
Guvernul a aprobat Legea bugetului pentru 2023. Bugetarii vor avea salarii și mai mari

Guvernul a aprobat Legea bugetului pentru 2023. Bugetarii vor avea salarii și mai mari

Guvernul a aprobat, joi, 8 decembrie, Legea bugetului de stat și Legea bugetului asigurărilor sociale de stat. Cele două vor fi trimise Parlamentului pentru vot.

Guvernul a aprobat joi, 8 decembrie, cinci acte normative care crează cadrul pentru finanțarea României în 2023. Este vorba de Ordonanța de măsuri fiscal-bugetare 2023, strategia fiscal-bugetară pentru 2023-2025, legea plafoanelor bugetare, legea bugetului de stat și legea bugetului asigurărilor sociale de stat. În acest context, ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, a declarat că cele cinci acte vor merge în seara zilei de joi spre Parlament pentru a fi dezbătute și votate. Plenul celor două camere reprezintă forul legislativ suprem.

Adrian Câciu a anunțat care sunt și unele dintre măsurile în ceea ce privește drepturile salariale luate pentru 2023. Ministrul a precizat că va fi o majorare de 10% începând cu data de 1 decembrie 2023 a salariilor de bază, a soldelor de funcție, a salariilor de funcție, a indemnizațiilor de încadrare lunară.

„Majorarea începând cu data de 1 ianuarie 2023 a cuantumului brut al salariilor de bază, soldelor de funcție, salariilor de funcție, indemnizațiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice cu 10% față de nivelul acordat pentru luna decembrie 2022, cu încadrarea în grila reglementată de legea cadru 153/2017”, a declarat Câciu.

Ce se va întâmpla cu pensiile din 2023

Ministrul a mai adăugat că indemnizațiile lunare pentru funcțiile de demnitate publică și funcțiile asimilate acestora vor fi menținute la nivelul din decembrie 2022. Aceeași măsură va fi aplicată și în cazul sporurile, indemnizațiile, compensațiile, primele și celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte din salariul brut lunar. În plus, compensarea orelor suplimentare pentru bugetari se va face, în 2023, numai cu timp liber.

Câciu a vorbit și despre pensii, repetând că punctul de pensie va fi majorat începând cu 1 ianuarie 2023 de la 1586 la 1785 lei, dar mult sub rata reală a inflației. De asemenea, pensiile militare de stat vor fi indexate cu 5,1%, la care se adaugă un procent suplimentar în funcție de data stabilirii dreptului de pensie și tranșele valorice alea acestora. Ministrul economiei a mai subliniat că va fi acordat un ajutor financiar pensionarilor care au venituri sub 3.000 de lei.

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: