Președinta Parlamentului European, dezamăgită de amânarea aderării României și Bulgariei la Schengen. „Ambele țări meritau să intre”
- Iulia Moraru
- 8 decembrie 2022, 19:45
Roberta Metsola, președinta Parlamentului European, s-a declarat extrem de dezamăgită de cele petrecute, joi, când Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei la spațiul de liberă circulație.
Roberta Metsola a subliniat că ambele țări erau pregătite să facă parte din Spațiul Schengen și că meritau acest lucru. Aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen a fost respinsă joi, în cadrul consiliului JAI.
„Sunt extrem de dezamăgită de amânarea aderării Bulgariei şi României la Schengen. Ambele ţări sunt pregătite şi meritau să intre”, a scris Metsola, membră a Partidului Popular European (PP), pe rețelele de socializare.
Europa trebuie să fie unită
În acest context, președinta Parlamentului European a declarat că va cere Consiliului Uniunii Europene să acționeze pe acest subiect și să se asigure că găsesc un compromis, astfel încât cele două țări să fie acceptate în Schengen. „Numai atunci suntem uniţi cu adevărat”, a adăugat ea, potrivit Agerpres.
Joi, 8 decembrie, aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen a fost respinsă de Austria și Olanda, în timp ce Croația a primit undă verde să adere la spațiul de liberă circulație din 1 ianuarie 2023.
Mai mulți oficiali europeni și români s-au declarat nemulțumiți de cele întâmplate astăzi. În acest context, premierul Nicolae Ciucă a declarat că votul dat de Austria în Consiliul JAI împotriva aderării României la spațiul Schengen se bazează pe cifre incorecte și a numit poziția Austriei drept una „inflexibilă”. Premierul a mai precizat că România va relua procesul de aderare.
În același timp, Klaus Iohannis a spus că „atitudinea regretabilă şi nejustificată a Austriei riscă să afecteze unitatea şi coeziunea europene”.
Comisarul european pentru Afaceri Interne, dezamăgit
Aceeași reacție a venit și din partea comisarului UE pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, care a spus că este dezamăgită că România și Bulgaria nu au primit un vot pozitiv privind aderarea la Spațiul Schengen.
„Aş vrea să le transmit tuturor cetăţenilor din Croaţia «bunvenit» şi «felicitări», sunteţi întâmpinaţi călduros în Spaţiul Schengen. Dar vreau să mă adresez şi cetăţenilor din România şi Bulgaria: meritaţi să fiţi membri cu drepturi depline ai Spaţiului Schengen, meritaţi să aveţi acces la liberă circulaţie în Spaţiul Schengen”.