S-a scris istorie la vârful UE. A obținut o victorie răsunătoare! „Vreau să ajut oamenii să creadă în Europa”
- Sabina Popescu
- 25 noiembrie 2021, 11:11
Europarlamentarul naționalist Roberta Metsola a fost aleasă de colegii săi din Grupul Partidului Popular European (PPE) de centru-dreapta drept singurul candidat pentru alegerile pentru funcția de președinte al Parlamentului European, ce urmează să aibă loc la jumătatea mandatului din luna ianuarie 2022. Victoria lui Metsola a fost răsunătoare!
Roberta Metsola, în vârstă de 42 de ani, a câștigat competiția împotriva eurodeputatului austriac Othmar Karas, în vârstă de 63 de ani, și a eurodeputatei olandeze Esther de Lange, de 46 de ani.
Victorie răsunătoare a viitoarei șefe a Parlamentului European
Victoria lui Metsola a fost răsunătoare, obținând 64,4% dintre voturile colegilor, anume 112, în comparație cu Lange, care a obținut 44 de voturi și Karas, care s-a plasat pe locul trei cu un număr de 18 voturi.
Colegul europarlamentar David Casa și președintele PPE, Manfred Weber, au fost printre primii care au celebrat victoria europarlamentarei. David Casa a demisionat din funcția de chestor al Parlamentului European pentru a-i oferi lui Metsola posibilitatea de a candida la acest post.
„Vreau să subliniez că prezentăm o femeie candidat după peste 20 de ani pentru postul de preşedinte al PE. Dacă va fi aleasă, şi sunt sigur că va câştiga, va fi cea mai tânără preşedintă din istoria Parlamentului European”, a declarat Manfred Weber.
Congratulations @RobertaMetsola! With your election as the candidate for the office of President of the @Europarl_EN, we are putting forward a competent & respected colleague, to give a fresh start to the institution. You will be the face of a strong, modern & more visible EP. pic.twitter.com/Jd6om7mbjb
— Manfred Weber (@ManfredWeber) November 24, 2021
„Vreau să ajut oamenii să creadă în Europa”
Atunci când și-a confirmat candidatura, Metsola declarase în fața colegilor euro-deputați: „Vreau să ajut oamenii din statele noastre membre să creadă în Europa”.
Aleasă pentru prima dată în Parlamentul European în anul 2013, Metsola a fost una dintre primele femei euro-deputate din Malta și a devenit unul dintre oamenii de referință ai PPE și ai Parlamentului în ceea ce privește migrația.
Dacă Metsola va ajunge la președinția Parlamentului, ar fi pentru prima dată când un cetățean maltez va obține una dintre cele mai importante funcții din Uniunea Europeană.
De asemenea, ar reprezenta o schimbare semnificativă pentru Parlament, care, în mod normal, a selectat președinți din țări mari ale Uniunii Europene, precum Germania sau Franța, sau dintre membrii fondatori, precum Olanda.
Malta, un stat cu o populație de numai 515.000 de locuitori, care a aderat la Uniunea Europeană în anul 2004, nu se încadrează în niciunul dintre criteriile amintite. Fostul președinte al Parlamentului Europan, socialistul Sassoli, și predecesorul său, Antonio Tajani, sunt amândoi italieni.
Ce planuri are Roberta Metsola pentru următorii ani
„Sunt cu adevărat onorată să primesc acest mandat puternic din partea grupului PPE. A fost o campanie foarte corectă şi deschisă cu discuţii ale tuturor candidaţilor cu toţi membrii în care noi am prezentat cum credem că ar trebui să arate acest parlament în a doua parte a mandatului legislaturii.
Următorii doi ani şi jumătate vor fi printre cei mai critici pentru PE în contextul în care ieşim dintr-o pandemie devastatoare şi va deveni clar că va ţine de forţele constructive ale acestei case să umple găurile din fundaţia noastră (...). Principala mea prioritate va fi să fac cum fac mereu de când am fost aleasă în PE în 2013, adică să creez alianţe şi să construiesc punţi cu forţele constructive proeuropene din această instituţie pentru a intra în a doua jumătate a acestui mandat mai puternici”, a spus Roberta Metsola după aflarea veștii potrivit căreia a câștigat competiția pentru șefia Parlamentului European.