Evenimentul Zilei > Social > Noi ajutoare pentru români în maximum 30 de zile. De câți bani vor beneficia
Noi ajutoare pentru români în maximum 30 de zile. De câți bani vor beneficia

Noi ajutoare pentru români în maximum 30 de zile. De câți bani vor beneficia

În ultimele săptămâni, autoritățile din țară au anunțat mai multe ajutoare pentru români. Ei vor avea parte de bani în plus și alte beneficii în maximum 30 de zile.

În ultimele săptămâni, factorii de decizie de la nivel guvernamental au anunțat o serie de măsuri sociale pentru diverse categorii de români. Mai exact, ei vor beneficia de bani în plus în maximum 30 de zile.

Crește salariul minim pe economie

Coaliția de guvernare au decis majorarea salariului minim brut garantat în plată în România la 3000 de lei. Din acești bani, 200 de lei sunt scutiți de impozite și contribuții la asigurări. Totuși, puțini români știu faptul că va exista un salariu minim diferențiat pentru românii care lucrează în construcții. Aceștia din urmă au 4000 de lei, tot de la 1 ianuarie 2023.

În acest moment, salariul minim pe economie în brut este 2550 de lei, stabilit în toamna anului trecut, măsura intrând în vigoare de la începutul lui 2022. Salariul minim în construcții este de 3000 de lei, iar cei 200 de lei neimpozabili există de asemenea ca o posibilitate pentru patronii care vor să suplimenteze salariul minim.

Crește punctul de pensie

Tot de la 1 ianuarie 2023, pensionarii români vor beneficia de majorarea punctului de pensie. Valoarea acestuia va fi crescută la 1.785 lei, de la 1.586, cât este în prezent.

Vouchere sociale pentru românii vulnerabili

Guvernul a anunțat și vouchere pentru românii vulnerabili. Este vorba despre 250 de lei pentru achiziționarea alimentelor de bază, oferiți o dată la fiecare două luni. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat și cine va beneficia de aceste tichete din 2023:

a) pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidență caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare sunt mai mici sau egale cu 1500 lei, pentru tranșele din anul 2022, respectiv venituri mai mici sau egale cu 1700 lei pentru tranșele din anul 2023;

b) persoanele – copii și adulți -, încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1500 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv venituri mai mici sau egale cu 1700 lei pentru tranșele din anul 2023;

c) familiile cu cel puțîn 2 copii în întreținere ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv venituri mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranșele din anul 2023;

d) familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv venituri mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranșele din anul 2023;

e) familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social, în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare.

„Pentru beneficiarii nou introduși de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale cu ocazia actualizării listelor cu beneficiari vor fi eliberate noi suporturi electronice. În cazul ultimelor liste transmise de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale în 2023, distribuția și alimentarea cardurilor nou emise pot fi realizate până la dată de 31 martie 2024”, transmit guvernanții.

Cresc pensiile cu 12,5%

Și pensiile vor fi majorate de la 1 ianuarie 2023. „Am decis creșterea punctului de pensie cu 12,5% începând cu data de 1 ianuarie 2023. Noua valoare a acestuia va fi, astfel, de 1.784 de lei”, a anunțat premierul Nicolae Ciucă.

Milioane de pensionari, afectați. Noua lege a pensiilor va fi amânată din nou prin OUG. Când se va aplica
Milioane de pensionari, afectați. Noua lege a pensiilor va fi amânată din nou prin OUG. Când se va aplica

Alte ajutoare pentru pensionari

Pe lângă majorarea pensiilor, vârstnicii vor beneficia și de alți bani:

a. 1.000 de lei, dacă nivelul veniturilor lunare este de până la 1.500 lei, inclusiv;
b. 800 de lei, dacă nivelul veniturilor lunare este între 1.501 lei și 2.000 lei, inclusiv;
c. 600 de lei, dacă nivelul veniturilor lunare este între 2.001 lei și 3.000 lei, inclusiv.

Măsuri de protecție socială extinsă

Premierul Nicolae Ciucă a mai declarat că românii vor avea parte de un sprijin de 1.400 de lei pentru plata facturilor la energie.

„Vom acorda un sprijin de 1.400 de lei pentru plata facturilor la energie, pentru pensionarii cu vârsta de peste 60 de ani şi care au pensii mai mici de 2.000 de lei. Această sumă va fi împărţită în două tranşe pentru a acoperi cheltuielile din iarna aceasta şi din iarna viitoare. Am convenit, de asemenea, ca alocaţiile de stat pentru copii să fie actualizate cu rata inflaţiei, persoanele cu handicap să primească o a treisprezecea indemnizaţie, iar indemnizaţiile pentru veteranii şi văduvele de război să fie actualizate cu rata inflaţiei, începând din 2018, însemnând o creştere totală de aproximativ 30 de procente.

Perioada pe care o traversăm este una marcată de multiple crize la nivel mondial şi trebuie să asigurăm o amortizare a efectelor generate de inflaţia crescută. De aceea, PNL s-a opus ferm unor creşteri mai mici de 15% şi a obţinut în negocieri creşteri totale care depăşesc 15,8%”, a subliniat premierul Ciucă, potrivit Playtech.