Evenimentul ZileiSocialSalarii la stat de peste 16.000 de lei pe lună. Majorarea intră în vigoare de la 1 decembrie

Salarii la stat de peste 16.000 de lei pe lună. Majorarea intră în vigoare de la 1 decembrie

Salarii la stat de peste 16.000 de lei pe lună. Majorarea intră în vigoare de la 1 decembrie
Salariile funcționarilor din Primăria Sibiu vor fi majorate cu 15%, la inițiativa primarului Astrid Fodor. Edilul a inițiat un proiect de hotărâre de consiliu local ce urmează să fie supus aprobării. Dacă va trece, angajații municipalității vor primi salarii majorate, cel mai mare urmând să depășească 16.000 de lei pe lună.

Primăria municipiului Sibiu intenționează să majoreze salariile angajaților cu aproximativ 15%. Excepție vor face secretarul municipiului și administratorul public pentru care majorarea va fi mai mică, de opt procente. De altfel, cei doi funcționari au și cele mai mari salarii din Primărie, iar aplicarea unui procent de 15% le-ar face să sară peste limita prevăzută de lege, adică echivalentul indemnizației viceprimarului.

În acest sens, primarul orașului, Astrid Fodor, a inițiat un proiect de hotărâre care urmează să fie supus votului consilierilor locali într-o ședință programată pentru săptămâna viitoare. Dacă aceștia vor fi de acord, atunci majorarea desalarii se va aplica din luna imediat adoptării actului normativ local.

Cel mai mare salariu încasat de un angajat din Primăria Sibiu va ajunge, după majorare, la peste 16.600 de lei. Chiar de la 1 decembrie, cei aproximativ 1.400 de angajaţi ai instituției, dar şi din serviciile subordonate, vor beneficia de majorare. Se va întâmpla chiar înainte de sărbătorilor de iarnă.

Indemnizațiile primarului și a viceprimarului sunt stabilite prin lege, iar celelalte salarii sunt raportate la valoarea acestora.

Cine va primi cel mai mare salariu în primăria Sibiu

După această posibilă majorare, cel mai mare salariu din Primăria Sibiu, cu excepția primarului și a viceprimarului, va fi încasat de secretarul municipiului, în jur de 16.640 de lei pe lună. Venitul acestuia este aferent gradației II. Un director cu aceeaşi gradaţie ar urma să primească suma 13.476 de lei, lunar, salariu de bază.

Majorarea de 15% a fost luată în discuție având în vedere rata inflației înregistrată în luna octombrie 2022, raportat la octombrie 2021. Aceasta este de 15,32%.

De menționat că majorarea salariilor va necesita un buget mai mare cu până la 14,4 milioane de lei. Practic, se va ajunge la un fond anual de salarii, în Primăria Sibiu, de peste 23,6 de milioane de euro (118,33 de milioane de lei), după cum relatează infofinanciar.ro.

Salarii mari pentru funcționarii implicați în gestionarea fondurilor europene

Pe de altă parte, Guvernul a stabilit că funcționarii care gestionează fonduri europene, provenite din împrumuturi sau din programe de finanțare, inclusiv din PNRR, vor beneficia de o majorare salarială de 50%.

O ordonanță de urgență care va permite creșterea salariilor funcționarilor implicați în gestionarea fondurilor europene a fost adoptată recent de Guvern. Vor beneficia de aceste creșteri salariale și cei implicați în gestionartea fondurilor alocate prin PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență).

Premierul Nicolae Ciucă a precizat că nu este vorba de sporuri în plus, ci de o „uniformizare a acestor prevederi”. Scopul ar fi de a scăpa de elementele de diferență de la un minister la altul.


Accesează: