Evenimentul Zilei > Actualitate > Google avertizează! Dacă aveți aceste aplicații pe dispozitiv, trebuie să le ștergeți imediat. La ce pericole vă expuneți
Google avertizează! Dacă aveți aceste aplicații pe dispozitiv, trebuie să le ștergeți imediat. La ce pericole vă expuneți

Google avertizează! Dacă aveți aceste aplicații pe dispozitiv, trebuie să le ștergeți imediat. La ce pericole vă expuneți

Google a eliminat trei aplicații Android din Magazinul Play, iar instalarea lor pe telefon ar putea să vă lase cu o factură urâtă. Firma Mountain View a curățat piața online după ce a descoperit că cele trei aplicații sunt capabile să instaleze faimosul malware Joker. Această piesă infamă de malware fură bani de la utilizatori, înscriindu-i în secret la servicii de abonament costisitoare.

Google tocmai a interzis trei aplicații Android periculoase din Magazinul său Play. Cercetătorii de la Kaspersky au descoperit că aplicațiile Magazinului Google Play – numite Style Message, Blood Pressure App și Camera PDF Scanner – au fost ascunse în spatele lor infamul malware Joker.

Într-o postare online, Igor Golovin a explicat că actorii răi sunt capabili să se asigure că Joker trece peste măsurile de securitate ale Google. Acest malware, descoperit încă din 2017 pe terminale Android, se ascunde în aplicaţii Android şi te înscrie la diferite abonamente cu plată fără ştirea ta. Dacă ai conectat cardul de credit la alte aplicaţii de pe telefon ţi-l va goli rapid.

 Infamul malware Joker poate intercepta codurile trimise în mesaje text de pe Google Play, unde escrocii descarcă aplicații legitime din magazin și le adaugă cod rău intenționat și reîncărcându-le în magazin sub un alt nume. Aplicațiile își îndeplinesc scopurile inițiale în majoritatea cazurilor, iar utilizatorul nu va bănui că sunt o sursă de amenințări.

Pentru a ocoli verificarea pe Google Play, troianul monitorizează dacă acesta a fost pus în funcțiune. Sarcina utilă rău intenționată va rămâne inactivă în timp ce aplicația este blocată în etapa de verificare, a explicat Golovin.

Cele trei aplicații Android au fost eliminate din Magazinul Google Play. Dar dacă le-ați descărcat deja înainte ca programele să fie eliminate, va trebui să le ștergeți de pe telefon, recomandă experţii.

Aplicațiile de care trebuie să fiți conștienți sunt următoarele:

• Style message (com.stylelacat.messagearound),

• Aplicația pentru tensiune arterială (blood.maodig.raise.bloodrate.monitorapp.plus.tracker.tool.health),

• Scaner PDF pentru cameră (com.jiao.hdcam.docscanner)

 

Aplicațiile Android sunt interzise

Kaspersky avertizează: Chiar dacă descărcați o aplicație din Magazinul Google Play, asigurați-vă că verificați informații precum recenzii și detalii despre dezvoltator pentru a vedea dacă aplicația este realizată de o persoană de renume sau nume cunoscut.

Pentru a evita abonamentele nedorite, evitați instalarea de aplicații din surse neoficiale, care este cea mai frecventă sursă de malware. Nu trebuie să lăsați garda jos atunci când instalați aplicații de pe Google Play: citiți recenziile, citiți despre dezvoltatori, condițiile de utilizare și de plată. Pentru mesagerie alegeți o aplicație foarte cunoscută cu recenzii pozitive.

Chiar dacă aveți încredere într-o aplicație, ar trebui să evitați să îi acordați prea multe permisiuni. Permiteți accesul la notificări numai pentru aplicațiile care au nevoie de ele pentru a-și îndeplini scopurile – de exemplu, pentru a transfera notificări pe dispozitive portabile. Aplicații pentru imagini de fundal tematice sau editarea fotografiilor nu necesită acces la notificările tale, mai spune expertul, potrivit Express.