Gogonele și roșii în saramură. Se vor păstra tari și gustoase toată iarna
- Mădălina Sfrijan
- 10 septembrie 2024, 08:59
Ultimele roșii culese înainte de căderea brumei sunt ideale pentru murat. Unele verzi, altele înroșite pe alocuri, vor arăta spectaculos în borcanele pregătite pentru iarnă. Această rețetă de gogonele și roșii puse la murat seamănă cu o salată preparată special pentru a fi savurată alături de fripturi. Iată cât de ușor o poți face.
Gogonele și roșii în saramură
Multe persoane aleg să arunce ultimele roșii sau gogonele din grădină. De cele mai multe ori, acestea au diferite pete și nu mai seamănă deloc cu cele culese în plin sezon. Pentru a evita să le arunci, acestea pot fi curățate de părțile lovite sau pătate și puse la murat.
Ingredientele de care vei avea nevoie sunt:
- 1,5 kilogram de gogonele
- 3-4 roșii;
- 3 rădăcini de hrean
- 3 litri de apă
- 60 grame de sare
- o legătură de cimbru
- frunze de țelină
- câteva boabe de piper negru
- câteva boabe de muștar
- o linguriță de zahăr
Mod de preparare
Gogonelele și roșiile se spală și se îndepărtează codițele și eventualele impurități. Acestea se taie în felii (ca pentru salata de crudități)și se elimină părțile pătate sau lovite. Între timp, apa se pune la fiert.
Între timp, apa se pune la fiert, iar când începe să clocotească se adaugă sarea, boabele de piper și muștar și o linguriță de zahăr. Compoziția se lasă la fiert pentru 7-8 minute.
Gogonele și roșii în saramură
Borcanele se sterilizează la cuptor sau în mașina de spălat. În acestea se toarnă o parte dintre gogonelele și roșiile tăiate. Se așează frunzele de țelină, bucățile de hrean și cimbru, iar apoi se mai adaugă un strat gros de gogonele și se repetă procedura. Saramura se toarnă caldă peste legume și se închid borcanele.
Acestea se vor păstra crocante și se vor putea savura alături de piureuri, friptură sau papricaș. De altfel, rețeta poate fi urmată și fără adăugarea roșiilor.