Evenimentul Zilei > Justitie > Giorgiana Hosu și-a ales „mâna dreaptă” la DIICOT. Cererea lui Bănilă, retrasă
Giorgiana Hosu și-a ales „mâna dreaptă” la DIICOT. Cererea lui Bănilă, retrasă

Giorgiana Hosu și-a ales „mâna dreaptă” la DIICOT. Cererea lui Bănilă, retrasă

Îndepărtarea lui Felix Bănilă reașează polii de putere în fruntea DIICOT.

Noul procuror-șef interimar, Giorgiana Hosu, a făcut prima mutare de la preluarea mandatului: a retras cererea prin care Felix Bănilă cerea să înceteze mandatul de delegare în funcția de șef-adjunct a procurorului Oana Schmidt Haineală!

În prezent, Oana Schmidt Hăineală este unul dintre cei patru procurori DIICOT care anchetează cazul „Caracal”.

Fără să țină cont de solicitarea lui Felix Bănilă, noul șef al DIICOT, Giorgiana Hosu, alege să facă echipă împreună cu Oana Hăineală, noua sa „mână dreaptă”.

Cine este Giorgiana Hosu

Magistrat cu peste 20 de ani vechime, Giorgiana Hosu a fost adjunct al șefului DIICOT și în perioada 2013-2014, pe când la conducere se afla Alina Bica. În noiembrie 2014, imediat după ce Bica a fost reținută, Giorgiana Hosu a preluat funcția de procuror-șef interimar al DIICOT, însă pentru foarte puțină vreme.

Și-a dorit să rămână la conducere și a candidat, în aprilie 2015, pentru acest post, dar a pierdut concursul în favoarea lui Daniel Horodniceanu. La începutul acestui an, Hosu a revenit ca adjunct al procurorului-șef DIICOT, pe când fostul ministru Tudorel Toader demarase proceduri de nominalizare a unor șefi de Parchete.

Cine este Oana Schmidt Hăineală

Oana Schmidt Hăineală este un nume binecunoscut (și controversat, în același timp) în sistem. A fost consilierul lui Felix Bănilă, ajungând la DIICOT, ca procuror șef-adjunct, la 1 iulie 2019, printr-o detașare de 6 luni.

În trecut, a ocupat funcția de președinte al Consiliului Superior al Magistraturii, iar până să ajungă la CSM a fost procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brașov.