Germania, invitată să întărească NATO în România. Consultări la nivelul ministerelor de Externe

Germania, invitată să întărească NATO în România. Consultări la nivelul ministerelor de Externe Sursa: Arhiva EVZ

Germania a fost invitată să contribuie la întărirea structurilor NATO din România, după ce Statele Unite și Franța au anunțat că vor trimite trupe militare în țara noastră.

Invitația a fost făcută în cadrul unei întâlniri pe care au avut-o reprezentanții Ministerelor de Externe ale celor două state. România și Germania au avut o rundă de consultări pe tema situației de la granița ruso-ucraineană. Ministerul de Externe a anunțat că secretarul de stat Dan Neculăescu a avut consultări cu ministrul de stat în MAE german, Tobias Lindner.

„În continuarea discuţiilor aprofundate inter-aliate şi eforturilor diplomaţiei române de a consolida securitatea pe Flancul Estic al NATO şi la Marea Neagră, secretarul de stat Dan Neculăescu a avut joi, 3 februarie 2022, consultări cu ministrul de stat în MAE german, Tobias Lindner. Cu acest prilej, cei doi interlocutori au evidenţiat importanţa detensionării situaţiei de securitate de la graniţa Ucrainei, care continuă să aibă un impact negativ la nivel european şi euroatlantic”, a transmis MAE, printr-un comunicat de presă.

sursa foto. wikipedia

Germania invitată să contribuie la structurile NATO din România

Potrivit sursei citate, partea germană s-a declarat preocupată de securitatea României şi a asigurat de întreaga solidaritate a Germaniei. În comunicat au fost evocate eforturile diplomatice susţinute în direcţia dezescaladării situaţiei şi continuarea dialogului cu Rusia

Ne puteți urmări și pe Google News

„Secretarul de stat român a salutat disponibilitatea Aliaţilor NATO de a-şi spori prezenţa în ţara noastră, ca parte a răspunsului Aliat la provocările de securitate din regiune şi a mulţumit autorităţilor de la Berlin pentru decizia de a participa la Poliţia Aeriană Întărită în Zona de Sud (Enhanced Air Policing South), un semnal puternic pentru angajamentul de întărire a posturii aliate de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, într-un mod unitar şi coerent”, a mai transmis MAE în comunicat.

În cadrul discuțiilor, secretarul de stat Dan Neculăescu a reafirmat disponibilitatea României de a găzdui o prezenţă Aliată pe teritoriul national. El a invitat partea germană să contribuie la structurile NATO din ţara noastră. Totodată, ambele părţi au reiterat interesul pentru o cooperare aprofundată atât în plan bilateral, cât şi în cadrul NATO şi al Uniunii Europene.

sursa foto. EVZ

Stratele Unite și Franța trimit soldați în România

Aproximativ o mie de militari americani vor fi repoziționați în România, transferați din Germania. Trupele americane vor fi trimise în țara noastră la solicitarea oficialilor de la București. Pentagonul a confirmat informația prin purtătorul de cuvânt John Kirby.  Cei 1.000 de militari care vor fi repoziționați pe teritoriul României fac parte din batalionul de infanterie mecanizată „Stryker”.

Ministrul Forțelor Armate francez, Florence Parly, a evocat posibile deplasări de trupe franceze în România, țară vecină cu Ucraina. Aceasta pentru a putea contribui la o „reasigurare” a regiunii amenințate de Rusia. El a precizat că este vorba de câteva sute de militari.

„Franța este pregătită, dacă NATO decide, să desfășoare elemente militare în România”, a declarat ministrul Forțelor Armate.