De la aspectele istorice, privind modul în care Armata Română a cucerit Ungaria pentru a bloca avansul comunismului de tip sovietic în Europa cu țărani-militari încălțați, la propriu, în opinci, și până la trădările clasei politice de azi în favoarea UDMR. Venerabilul militar de carieră consideră că victoria Armatei Române a fost victoria aristocrației țărănești împotriva celor care i-au asuprit pe românii din Transilvania timp de 1000 de ani.

Generalul afirmă că este cu adevărat o victorie asupra forțelor antiromânești ungaro-sovietice, pentru că intenția lui Bela Kun era, de asemenea, să recreeze „Ungaria Mare” sub steagul roșu bolșevic și chiar să desființeze România, conform dispozițiilor lui Lenin, care organizase un adevărat „plan circular de atac” împotriva statului român. Generalul Radu Theodoru va participa duminica, 4 august, la orele 17.00, la o ceremonie de omagiere a eroilor români de la Budapesta, care se va desfășura la Arcul de Triumf din Capitală.

Interviul poate fi citit în ediția online a Evenimentului Zilei de sâmbătă, 3 august, când, în urmă cu 100 de ani, militarii Brigăzii a IV-a de Roșiori au intrat călări în Budapesta, ocupând-o. Cea de-a doua ocupare a Budapestei de către trupele române a avut loc pe 1 ianuarie 1945.