Evenimentul Zilei > Politica > Gata cu circul! Parlamentarii care se mai jignesc, își vor pierde indemnizația
Gata cu circul! Parlamentarii care se mai jignesc, își vor pierde indemnizația

Gata cu circul! Parlamentarii care se mai jignesc, își vor pierde indemnizația

Parlamentarii ar putea rămâne fără indemnizație în cazul în care adresează injurii unor alți colegi din Parlamentul României sau altor demnitari.

Potrivit unui proiect inițiat de USR PLUS, parlamentarii ar putea rămâne fără indemnizație în cazul în care adresează injurii unor alți colegi deputați sau altor demnitari. Politicienii ar urma să fie sancţionaţi cu reducerea indemnizaţiei până la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară, pentru o perioadă de cel mult trei luni.

Conform unui comunicat remis de USR PLUS, proiectul vine ca urmare a „derapajelor incalificabile şi inacceptabile” consemnate în Parlamentul României săptămâna trecută, cu prilejul conferinţei de presă susţinute de doi membri ai Guvernului în contextul dezbaterilor pe tema desfiinţării Secţiei speciale.

De asemenea, USR PLUS a depus o sesizare la Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi pe numele deputatului AUR Dan Tănasă.

Propunerea legislativă vizează modificarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, în sensul ca la art. 52 să se introducă o nouă literă, lit. f), cu următorul cuprins: ”reţinerea din indemnizaţia lunară brută a deputatului sau a senatorului a unei sume reprezentând diferenţa dintre aceasta şi valoarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, pentru o perioadă de maxim trei luni”.

Abaterile ar urma să fie constate de Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi, la sesizarea preşedintelui de şedinţă, a unui grup parlamentar ori la sesizarea unui deputat sau senator.

Parlamentarii ar putea rămâne fără indemnizație dacă se jignesc între ei. Ce sancțiuni se aplică acum

În baza legislaţiei actuale, comportamentul injurios sau calomniator la adresa unui parlamentar ori a altui demnitar în şedinţele de plen, de comisii sau de birou ori în afara acestora, dar cu privire la exercitarea mandatului de parlamentar, pot fi sancţionate cel mult cu avertisment scris.

De asemenea, în contextul incidentului din 24 martie, deputatul USR PLUS Silviu Dehelean a depus o sesizare împotriva deputatului AUR Dan Tanasă, care a dovedit un limbaj „inacceptabil şi o atitudine dezonorantă” pentru calitatea deţinută. Reprezentanţii USR PLUS cer în mod oficial AUR să îl schimbe pe Dan Tănasă din funcţia de preşedinte al Comisiei pentru Egalitate de şanse.

„USR PLUS consideră că lipsa unei sancţiuni în cazul acestuia ar avea un efect încurajator pentru reiterarea unui comportament grobian de genul celui constatat săptămâna trecută”, se mai arată în comunicat.

Liderul grupului USR PLUS din Camera Deputaţilor, Ionuţ Moşteanu, consideră că sunt necesare sancţiuni pentru a preveni „înjurături şi jigniri care nu îşi au locul niciunde, cu atât mai puţin în clădirea Parlamentului”.

„Nu putem tolera comportamentul de maidan afişat zilele trecute. Iar social-democraţii, dacă vor să dovedească că s-au rupt de mesajele lui Liviu Dragnea, Codrin Ştefănescu şi Şerban Nicolae, trebuie să înceteze orice colaborare cu extremiştii din AUR”, a precizat acesta.

Deputatul Silviu Dehelean, iniţiator al proiectului de lege, apreciază că discursul urii este tot mai prezent în spaţiul public.

„Din păcate, exponenţii discursului extremist care până mai ieri erau ignoraţi, astăzi au primit o platformă, direct în Parlamentul României. O mână de oameni au profitat de o criză sanitară globală şi, după un an de nesiguranţă, conspiraţii şi fake news-uri, au ajuns în Parlament”, a precizat Dehelean.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.