Găluște pe varză. O rețetă veche pe cât de simplă, pe atât de gustoasă și inedită

Găluște pe varză. O rețetă veche pe cât de simplă, pe atât de gustoasă și inedită Sursa: Pixabay

Găluște pe varză – Kraut und Knedl – este rețetă veche din Banat. Găluștile moi, aburinde, cu gust de zeamă de varză și de afumătură, sunt irezistibile.

Găluște pe varză sau Kraut und Knedl, este o mâncare rustică li tare gustoasă. Originea mâncării este șvăbească, doar una dintre multele contribuții ale etniei germane din Banat la zestrea culinară locală.

Ingredientele necesare pentru găluște pe varză – Kraut und Knedl

Pentru a prepara această mâncare aveţi nevoie de următoarele ingrediente:

-1 varză murată de 1,5 kilograme, bine desărată, în mai multe ape -500 de grame de costiță afumată (sau un amestec de afumături cu costiță, cârnați etc) -o ceapă -40 de grame de untură -1 linguriță de semințe de chimen -1 lingură rasă de paprika dulce -piper după gust -opțional: cimbru, 1 foaie de dafin, mărar proaspăt tocat

Ne puteți urmări și pe Google News

Ingredientele pentru găluște:

-250 de grame de făină -165 grame de apă -2 grame de drojdie uscată sau 7-8 grame de drojdie proaspătă -1 linguriță (5 grame) de sare

Cum se prepară

Prima dată punem aluatul la crescut: drojdia se topește în puțină apă, se pune zahărul și o lingură de făină și se lasă la crescut câteva minute, până când începe să crescă. Restul de făină se amestecă cu sarea, apoi se pune drojdia crescută și restul de apă. Se frământă bine și se lasă la dospit într-un loc cald și liniștit vreo 40 de minute. Între timp, se pregătește varza: ceapa se călește în untură sau în ulei, se adaugă clisa (slănina) și câteva bucățele de cârnat. Se pune boiaua, apoi varza, piperul, dafinul și cimbrul. Se completează cu apă și se lasă la fiert la foc mic.

Aluatul trebuie să fie bine crescut, așadar e perfect să îl întindem pe masă. Îl presărăm cu făină să nu se prindă, îl întindem și îl unegm cu untură sau ulei pe o parte, îl tăiem fâșiii groase de vreo 3 degete degete pe care le rulăm până câdn se transformă în melci. Când varza este aproape fiartă, verificăm să mai fie suficientă apă și punem găluștele deasupra, apoi acoperim cu capacul. Le lăsăm să se gătească acolo vreo 20-30 de minute. Le scoatem pe un platou și putem să le completăm cu cârnați prăjiți.

Sursa: lamasainbanat.ro.