Furtuna Larisa ajunge în România. Deja a fost emis un Cod galben

Furtuna Larisa ajunge în România. Deja a fost emis un Cod galben Sursa foto: Leedsn | Dreamstime.com

Administrația Națională de Meteorologie(ANM) a anunțat că o furtună puternică va ajunge sâmbătă în România. Și alte țări din Europa s-au confruntat cu fenomene extreme.

Administrația Națională de Meteorologie(ANM) a anunțat că furtuna Larisa, care a făcut deja ravagii în vestul si centrul Europei, va ajunge mâine în România. Și Marea Britanie s-a confruntat cu mari probleme din cauza fenomenelor extreme.

Autortităţile engleze au emis avertizări de cod portocaliu pentru nordul Angliei, dar şi alte regiuni, unde sunt așteptate „perturbări semnificative” ale transporturilor și alimentării cu energie electrică. Și meteorologii români au emis un cod galben de ploi abundente, vânt şi viscol în zona montană.

Cod galben viscol, ninsori și ploi în România

Meteorologii au mai anunțat că România se va confrunta cu viscol, ninsori și ploi. Fenomenele își vor face simțită prezența în mai multe zone din țară. În vestul Carpaților Meridionali vor fi ploi abundente, care vor favoriza topirea stratului de zăpadă. La altitudini mai mari de 1.800 de metri, precipitațiile vor fi mixte. În urma ploilor, se vor acumula cantități de apă de 20 – 25 l/mp și izolat peste 30 l/mp. Pe arii restrânse, se vor semnala descărcări electrice.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sursă: John Sirlin | Dreamstime.com

„De la ora 12:00, de astăzi, și până mâine dimineață, la ora 8:00, vorbim pentru partea de vest a Carpaților Meridionali de o atenționare meteorologică de Cod galben ce vizează ploi sub formă de averse, ploi care vor favoriza și topirea stratului de zăpadă. Cantitățile de apă vor fi de 20-25 de litri pe metrul pătrat, izolat, peste 30 de litri pe metrul pătrat, la altitudini de peste 1.800m.

De mâine dimineață, de la ora 8:00 până duminică la ora 15:00 vorbim de o atenționare meteorologică de cod galben pentru toată țara, pentru că vântul va avea local intensificări cu viteze de 50-65km/h izolat peste 70km/h iar în Maramureș, Transilvania, nordul Moldovei sau zona deluroasă a Crișanei, pe parcursul serii și în noaptea de sâmbătă se duminică vorbim și de precipitații mixte.

La munte, rafalele vor avea viteze mai mari 70-80km/h iar pe creste 90-110km/h și treptat vor predomina ninsorile și va fi viscol”, a declarat directorul general ANM, Elena Mateescu, pentru A3.