Evenimentul Zilei > International > Bombă NUCLEARĂ! Franţa, acuzată de crime împotriva umanităţii
Bombă NUCLEARĂ! Franţa, acuzată de crime împotriva umanităţii

Bombă NUCLEARĂ! Franţa, acuzată de crime împotriva umanităţii

O plângere a fost depusă la Curtea Penală Internaţională împotriva Franţei pentru crime împotriva umanităţii din cauza testelor nucleare efectuate în Polinezia

''Datorăm aceasta tuturor persoanelor decedate din cauza consecinţelor colonialismului nuclear'', a declarat, marţi, la ONU, Oscar Temaru, fostul preşedinte al Polineziei, un arhipelag francez situat în Pacific şi care are 270.000 de locuitori, transmite Agwerpres, care citează AFP. Acest anunţ a fost făcut în cursul unei reuniuni privind Polinezia franceză, organizată în cadrul unei comisii a ONU specializate în probleme referitoare la decolonizare.

''Cu un mare sentiment al datoriei şi al fermităţii, pe 2 octombrie, noi am depus o plângere la Curtea Penală Internaţională pentru crime împotriva umanităţii. Această urmărire în justiţie are ca scop să le ceară socoteală tuturor preşedinţilor francezi în viaţă de la începerea testelor nucleare împotriva ţării noastre'', a spus el. ''Pentru noi, testele nucleare franceze nu sunt decât rezultatul direct al colonizării. Contrar discursurilor franceze, noi nu am acceptat efectuarea acestor teste. Ne-au fost impuse cu ameninţarea directă de instituire a unei guvernări militare dacă refuzăm'', a afirmat de asemenea Oscar Temaru.

Între 1966 şi 1996, atolii Mururoa şi Fangataufa au fost teatrul a 193 de teste nucleare franceze care au avut efecte asupra populaţiilor şi asupra mediului. În 2010, în baza unei legi, au fost introduse măsuri de despăgubire, dar ele sunt prea restrictive, potrivit asociaţiilor veteranilor care suferă de maladii provocate de radiaţii.

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: