Evenimentul Zilei > Justitie > Fostul manager al Spitalului Judeţean Piatra Neamţ, trimis în judecată de procurorii DNA
Fostul manager al Spitalului Judeţean Piatra Neamţ, trimis în judecată de procurorii DNA

Fostul manager al Spitalului Judeţean Piatra Neamţ, trimis în judecată de procurorii DNA

Procurorii DNA l-au trimis în judecată pentru abuz în serviciu pe fost manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ.

Ioan Lazăr, fostul manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-un dosar în care este acuzat de abuz în serviciu.

Conform unui comunicat al DNA, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Mihail Popescu, la data faptei şef al Biroului achiziţii publice în cadrul Consiliului Judeţean Neamţ, pentru abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, cu consecinţe deosebit de grave şi a lui Ioan Lazăr, la data faptei manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, pentru complicitate la infracţiune.

În acelaşi dosar, vor fi anchetați şi administratorul unei societăţi, dar şi un angajat al firmei, pentru complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, cu consecinţe deosebit de grave.

Au făcut o înțelegere în prealabil

Procurorii anticorupţie notează în rechizitoriul trimis instanţei că, în perioada 2012-2013, Mihail Popescu, în calitatea menţionată, beneficiind de ajutorul celorlalţi trei, şi-ar fi încălcat atribuţiile de serviciu prevăzute de lege în legătură cu desfăşurarea unei proceduri de licitaţie publică ce a vizat „Amenajare a blocului operator din cadrul SJU Neamţ”.

Anchetatorii susțin că cei patru ar fi făcut o înțelegere prealabilă cu privire la desfăşurarea procedurii de achiziţie publică în scopul favorizării unei asocieri de firme controlată de cei doi oameni de afaceri.

„În contextul menţionat, Mihail Popescu şi Ioan Lazăr ar fi permis implicarea celor doi oameni de afaceri atât la întocmirea documentelor premergătoare organizării procedurii de atribuire, prin care aceştia au stabilit preţul investiţiei, cât şi la activităţile specifice procedurii de licitaţie organizată de Consiliul Judeţean Neamţ. Acest fapt ar fi condus la câştigarea licitaţiei de către asocierea de firme prin participarea la procedură în calitate de unic ofertant şi la vătămarea intereselor unei alte societăţi comerciale, constând în îngrădirea accesului la procedura de achiziţie publică”, se precizează în comunicat.