Evenimentul Zilei > Politica > Florin Cîțu confirmă dezvăluirile făcute de Evenimentul Zilei. Ce urmează de la 1 iunie
Florin Cîțu confirmă dezvăluirile făcute de Evenimentul Zilei. Ce urmează de la 1 iunie

Florin Cîțu confirmă dezvăluirile făcute de Evenimentul Zilei. Ce urmează de la 1 iunie

Președintele României a convocat o nouă ședință pe tema evoluției campaniei de vaccinare. Noi relaxări au fost promise de premierul Florin Cîțu începând cu 1 iunie, iar acestea au legătură cu imunizarea populației, deoarece în hotărârea adoptată de Executiv, fiecare măsură de relaxare este strâns legată de ținta de vaccinare.

Florin Cîțu a confirmat informațiile deținute de jurnalistul Robert Turcescu și prezentate în emisiunea de la EvZ Play. Premierul afirmă că nu se știe dacă Guvernul va reuși să atingă pragul de 5 milioane de persoane vaccinate până la data de 1 iunie. Atingerea acestei ținte nu mai este o condiție absolut necesară, potrivit demnitarilor români, întrucât există și alți factori de decizie de care trebuie să se țină cont în acest sens.

Relaxările agreate în întâlnirea cu președintele statului, pe 26 mai, se referă la creșterea capacității de servire și cazare pentru industria HoReCa, organizarea evenimentelor, nunților, botezurilor într-un număr mai mar de participanți (70% exterior, 50% interior).

„Vorbim de măsuri de relaxare în continuare, care vin în urma rezultatelor bune pe care le avem în lupta cu pandemia”, a spus Florin Cîțu.

Am crescut numărul participanților la activitățile culturale artistice, de divertisment, desfășurate în spații închise, de la 500 la 1.000 de persoane. Pot participa doar persoane testate, vaccinate sau trecute prin boală. 

Am conturat cadrul legal pentru desfășurarea activităților artistice. De divertisment, în spații deschise cu participarea publicului de peste 1.000 de persoane, dar care sunt vaccinate”, a spus premierul. 

Cum se vor desfășura nunțile și botezurile

„S-a mărit la opt numărul persoanelor care pot circula în grupuri.

S-a aprobat desfasurarea evenimentelor private – nunți, botezuri etc – cu 50 de persoane în spații închise și 70 de persoane în spații deschise. Numărul persoanelor participante poate fi mai mare doar dacă toți sunt vaccinați.

Activitățile sportive se pot desfășura atât la interior, cât și la exterior, cu participarea spectatorilor până la 25% din capacitatea spațiului și la exterior, dar și la interior.

Centre de vaccinare la evenimentele sportive

Participarea peste această limită este permisă doar dacă toate persoanele sunt vaccinate sau prezintă test negativ sau se vaccinează înainte de intrarea la eveniment. Asta înseamnă că la evenimentele sportive vom avea centru de vaccinare.

A fost crescut numărul persoanelor care pot participa la activități culturale sau științifice, artistice sau de divertisment, în spații închise, de la 50% la 70% din capacitatea spațiului.

Același lucru este valabil și în ceea ce privește workshop-urile, iar dacă toate persoanele sunt vaccinate, capacitatea poate fi folosită la maximum.

Se permite desfășurarea conferințelor cu cel mult 100 de persoane și a fost creată posibilitatea de participare la capacitate maximă dacă toate persoanele sunt vaccinate.

Se redeschid spațiile de joacă la interior și piscinele

S-au redeschis locurile de joaca din spațiile închise, cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spațiului și sub conditia ca insotitorii copiilor sa faca dovada trecerii prin boala sau a vaccinării.

Sălile de sport pot să folosească 70% din capacitatea spațiului, numărul partcipanților poate fi mai mare dacă toți sunt vaccinați.

S-au redeschis piscinele interioare cu participarea publicului până la 70% din capacitatea maximă a spațiului.

Vești bune pentru industria HoReCa

A fost crescut gradul de ocupare al meselor pentru restaurantele din interior de la 50% la 70%. Daca toti sunt vaccinati, numarul participantilor poate fi mai mare.

Gradul de ocupare a spațiilor de cazare a crescut de la 70% la 85% pentru unitățile de cazare de pe litoral.

S-au redeschis barurile, discotecile și sălile de jocuri în intervalul orar 05-24, cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, doar pentru persoanele vaccinate.

A fost crescut gradul de ocupare a spațiilor dedicate jocurilor de noroc de la 50% la 70% din capacitate.

Excepție privind purtarea măștii

A fost introdusă excepția de la purtarea măștii de protecție pentru persoanele vaccinate, care lucrează în spații închise, unde nu se află mai mult de 5 lucrători.

Pentru intrarea pe teritoriul României a cetățenilor străini în scop turistic, de la 1 iunie – noi excepții de la măsura carantinei pentru persoanele care sosesc în România din zone de risc epidemiologic, astfel: persoanele trecute prin boală și aflate între a 14-a și a 90-a zi de la data confirmării, copiii cu vârsta mai mică sau egală cu 3 ani, fără a fi necesară prezentarea rezultatului negativ PCR, copiii cu vârsta mai mare de 3 ani și mai mică de 16 ani dacă prezintă rezultat negativ PCR, persoanele care intră pe teritoriul național pentru o perioadă mai scurtă de trei zile și prezintă un test negativ pentru coronavirus”, a spus premierul Florin Cîțu.