First Bank va fi preluată de un grup italian. Detalii despre valoarea tranzacției

First Bank va fi preluată de un grup italian. Detalii despre valoarea tranzacției Sursa foto. Dreamstime

First Bank va fi preluată de grupul bancar italian Intesa Sanpaolo SpA care intenționează să-și extindă prezența în România. Informația a fost confirmată de grupul bancar italian care nu a dat detalii despre valoarea tranzacției. Oficialii Intesa Sanpaolo SpA au precizat că au semnat un acord de preluare a First Bank, fără a dezvălui termenii financiari.

First Bank va fi preluată de grupul italian Intesa Sanpaolo SpA. Aceștia intenționează să-și extindă prezența pe piața bancară din România. Astfel, achiziția a fost confirmată de oficialii italieni, fără să dea alte detalii. Oficial, a fost semnat un acord de preluare, după mai multe luni de negociere.

Într-un comunicat de presă, grupul bancar italian a precizat că s-a semnat acordul de preluare pentru First Bank, dar nu a dezvăluit termenii financiari ai tranzacţiei.

În ciuda secretomaniei, o sursă apropiată acestei afaceri a dat indicii legate de prețul de achiziție. Conform acestei surse, Intesa ar fi plătit 130 de milioane de euro pentru First Bank. Sum este considerată sub valoarea contabilă a activelor instituției financiar-bancare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Intesa Sanpaolo este cea mai mare bancă italiană, dar are o prezență destul de discretă în România. Conducerea băncii pare că și-a schimbat strategia și caută să facă mai multe achiziții în țări cheie din Europa și din bazinul Mediteranei. Iar după preluare, grupul italian va căuta să-și comsolideze activitățile de bază în România.

Piata bancara

Piața bancară Sursa foto: Photo 40150979 | A © Embe2006 | Dreamstime.com

First Bank va deveni parte a Intesa Sanpaolo

De altfel acesta este obiectivul declarat, pentru toate statele în care dorește să se extindă Intesa Sanpaolo. Acest lucru a fost declarat, încă din luna august, de Marco Elio Rottigni, directorul de operaţiuni internaţionale de la Intesa. El a precizat că achiziţia „se potriveşte foarte bine cu strategia noastră de a profita de oportunităţile care creează valoare, în timp ce ne concentrăm pe creştere organică, pentru a ne îmbunătăţi profitabilitatea”.

„Această operaţiune ne dublează prezenţa în România, o ţară cu ritm ridicat de creştere şi legături solide cu Italia”, a precizat Marco Elio Rottigni conform comunicatului.

Subsidiara Intesa din România are active de aproximativ 1,5 miliarde de euro. Banca deservește peste 60.000 de clienţi. Iar după această achiziție  prezenţa Intesa în România se va dubla. Pe de altă parte, First Bank oferă o gamă largă de produse şi servicii bancare pentru clienţii de retail, IMM-uri şi coporate.

First Bank  este deținut de fondul JC Flowers care a cumpărat banca de la grupul elen Piraeus Bank în 2018. Un an mai târziu fondul a preluat şi rivala Leumi Bank, care a fost încorporată în această marcă