Fenomen astronomic extrem de rar, vizibil în Republica Moldova. Foto

Fenomen astronomic extrem de rar, vizibil în Republica Moldova. Foto

Un fenomen astronomic extrem de rar și, mai ales, absolut neobișnuit pentru această latitudine, a fost observat noaptea trecută în Republica Moldova.

Aurora Boreală, vizibilă în Republica Moldova

Mai mulți moldoveni au surprins momentul și au publicat fotografii care-ți taie răsuflarea cu spectacolul care s-a văzut pe cerul Moldovei în noaptea de 10 spre 11 mai.

Este vorba despre fenomenul numit Arurora Boreală, care este specific zonei septentrionale. Termenul a fost folosit inițial de astronomul Galileo Galilei, cu referire la zeița romană a zorilor, Aurora, și la titanul care controla vânturile, Boreas.

Ce este Aurora Boreală

Potrivit specialiștilor, Aurora Boreală este un fenomen optic care constă într-o strălucire intensă, observabilă pe cerul nocturn, în zonele polare și regiunile învecinate. Fenomenul este produs de impactul particulelor de vânt solar în câmpul magnetic terestru.

În sudul planetei noastre, fenomenul poartă numele de auroră australă, după James Cook. Interesant este că acest fenomen nu este specific doar Pământului, ci poate fi observat și pe alte planete, dacă sunt întrunite condițiile.

În principiu, Aurora Boreală le apare privitorilor ca o cortină de lumină, extinsă pe orizontală pe spații foarte mari. Uneori, cortina luminoasă poate avea forma unui arc sau se poate undui, exact ca o perdea suflată de vânt. Fiecare astfel cortină e compusă dintr-o serie de raze paralele, aliniate pe direcția liniilor de câmp magnetic.

Unde a fost fotografiată Aurora Boreală în Republica Moldova

Acum, fenomenul a fost produs de o furtună solară foarte puternică. Anterior, o alertă de furtună geomagnetică severă, de nivelul G4, adică al doilea cel mai înalt nivel, a fost emisă la nivel global. Ultima furtună solară de acest fel a fost în urmă cu 18 ani.

Aurora Boreală a putut fi observată, în Republica Moldova, la Bălți, Ungheni, inclusiv la Chișinău. Fenomenul, generat de o furtună solară puternică, a fost văzut și în România, Ucraina și Rusia.

Sursa imaginilor: Natalia Macaria și Iurie Șveț