Femeia care a speriat lumea catolică. A luat loc pe scaunul de la Vatican

Femeia care a speriat lumea catolică. A luat loc pe scaunul de la Vatican sursa: Facebook

!!! În lucru! Femeia care a speriat lumea catolică! Cât de reală este situația în care pe scaunul pontifilor a stat cândva o femeie?

Femeia care a speriat lumea catolică! Cât de reală este situația în care pe scaunul pontifilor a stat cândva o femeie?

Astăzi, o tradiție greu controlabilă spune că alegerea unui papă de către conclavul cardinalilor are o procedură ușor degradantă. Se spune că favoritul la titlul de suveran pontif este așezat pe un scaun care are un orificiu practicat pe partea pe care se stă. Alesul stă acolo, iar cardinalii îi ating testiculele și rostesc cuvintele: „sonno due e bene pendente”  -  sunt două și  bine prinse! Dar oare de ce papilor „li s-ar număra ouăle”, ca să citez expresia fostului premier Adrian Năstase rostită de la tribuna Parlamentului? Răspunsul este în faptul că persistă legenda deloc onorantă pentru vigilența conclavului cardinalilor: aceea că la un moment dat pe scaunul papal a stat o femeie!

Femeia care a ajuns Papă: Legendă din secolul XIII despre o întâmplare din secolul IX

Femeia respectivă s-ar fi numit  Jutta, Agnes, Glancia sau Agnes. S-ar fi născut la Mainz în Germania de azi prin 818 ca fiică a unor nobli. Ar fi fugit cu un călugăr, în Anglia. Aici, s-ar fi prefăcut a fi bărbat, având o cultură și o elocință remarcabile. Și-a luat numele de Ioan Anglicus, devenind călugăr prin 830. Cuplul este descoperit și cei doi fug. Cuplul a ajuns la Atena, în Grecia, unde bărbatul a dispărut, iar Agnes devenită Ioan Anglicus decide să plece spre Roma. Devine notar, dascăl, cunoaște cardinali care nu sesizează că este femeie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Legenda apare la cronicarul Jean de Mailly, autor al  lucrării Chronica Universalis Mettensis. Autorul relata că Ioan Anglicus ar fi trăit la 1099, deci mult mai târziu decât perioada care îi este azi atribuită. Elocința, charisma, felul de a fi, disponibilitatea pentru a-i asculta și a le da sfaturi celorlalți au adus-o pe Ioana devenită Ioan Anglicus în postura de a fi cardinal. Curând a devenit apropiată de Papa Leon IV. Acesta a murit însă în 855.Conclavul cardinalilor a decis în unanimitate ca Ioan Anglicus să devină Papă sub numele de Ioan al VIII-lea.

Femeia Papă descoperită! Cum a dorit Curia Papală să-i șteargă memoria Papesei Ioana

De regulă, Papa nu are dreptul să aibă ca valet o femeie, ci un bărbat. Acesta a aflat că Papa era femeie și cei doi au decis să se iubească în apartamentele papale. După doi ani, prin 857, Ioana a rămas însărcinată, Participa la procesiuni, ascunzând sarcina în poalele largi ale odăjdiilor papale. Numai că, obișnuind să participe călare, din cauza zdruncinăturilor, i s-a declanșat travaliul mai repede decât calculase.

Mulțimea isterizată a tăbărât asupra ei, ucigând-o prin loviri repetate. Ioana a murit, la fel și fătul care s-a născut pentru că a fost lovit de pavaj. Cardinalii au decis să o blesteme oficial și au numit un papă în persoana lui Benedict III, pe care l-au verificat  conform procedurii descrise mai sus. Anul instalării a fost trecut însă 855. Succesorul său, din 872, a primit numele Ioan al VIII-lea, în loc de Ioan al IX-lea.

Tradiția spune că pentru a înlătura blestemul unei femei Papă, s-a insitutit tradiția unui post negru de patru zile și, totodată, catolicii au insituit o rugăciune specială: Petre, Pater Patrum, Papisse Prodito Partum”  - O, Petru, Părinte al Părinților,  condamnă  nașterea femeii Papă!

Oficial, Curia Papală dezminte și astăzi existența vreunei femei care să fi ocupat scaunul de Suveran Pontif.