După 20 de ani, un nou Suveran Pontif vine în România. Tainele vizitei Papei Francisc

După 20 de ani, un nou Suveran Pontif vine în România. Tainele vizitei Papei Francisc

După 20 de ani de la ultima vizită papală în România, în perioada 31 mai - 02 iunie, Papa Francisc - capul Bisericii Catolice, va vizita țara noastră. Acest eveniment de o anvergură deosebită, aduce un nou suflu României și comunității catolice din țară. În exclusivitate pentru EVZ, părintele Wilhem Dancă - responsabilul mass-media al evenimentului și Decanul Facultății de Teologie Catolică din București, explică care este stadiul pregătirii vizitei Papale, dar și însemnătate istorică a acestui moment.

Papei Francisc, i-au fost adresate invitații pentru a vizita țara noastră, încă de acum câțiva ani, atât de Președinția României, Guvern, dar și de Conferința Episcopilor din România. Deși inițial s-ar fi dorit ca Suvernaul Pontif să vină în Anul Centenarului, a răspuns invitației și și-a anunțat prezența pentru anul 2019. „Într-adevăr, se dorea ca Sfântul Părinte să vină în 2018. Evident că o parte a României s-ar fi bucurat, pentru că era Anul Centenar dar, la noi în țară, în Transilvania, trăiesc foarte mulți romano-catolici, care sunt de etnie maghiară. Pentru ei, așa cum avem noi România astăzi, nu este neapărat un motiv de bucurie. Din punct de vedere pastoral și din prudență, Papa Francisc a decalat-o pentru a avea acele conotații pastorale”, explică pentru EVZ, părintele Francisc Doboș, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice București.

De ce nu a venit în anul Centenar

„Momentul în care Papa Francisc a decis să vină în România, i s-a spus că este necesară o astfel de prezență la noi în țară, tocmai pentru a transmite un semnal de încurajare creștinilor catolici, dar și creștinilor ortodocși, în contextul fragmentării unor societăți post seculare și multi culturale. Ei nu trebuie să își piardă identitatea, ci să își cultive chemarea lor creștină într-o lume expusă la tot felul de provocări, a globalismului. Este și o datorie a Papei Francisc, căci orice Papă ca și succesor al Sfântului Petru, este chemat conform unor texte din Evanghelie: «Iată Petre, Satana a cerut să te cearnă ca pe grâu. Dar eu m-am rugat pentru tine ca să nu scadă credința ta. Iar tu întorcându-te, întârește-i pe frații tăi!» Asta face acum Papa Francisc venind în România. Îi întărește pe frații și surorile lui în credință”, explică părintele Wilhem Dancă. Acesta continuă să explice că al doilea motiv este cel pastoral. „Merge și își vizitează credincioșii acolo unde se află. Vizitează Arhiepiscopia de București, Arhiepiscopia de Iași, Arhiepiscopia de la Alba Iulia cu Sanctuarul de la Șumuleu și Arhiepiscopia de la Blaj. A ales aceste episcopii, pentru că la București și Iași, Suveranul Pontif se va întâlni cu creștinii catolici de rit latin, de limbă română. La Șumuleu, este vorba de creștinii catolici de rit latin, dar de limbă maghiară. La Blaj, sunt creștinii de rit bizantin - sau greco-catolici - și de limbă română. Papa cuprinde astfel această diversitate care există în Biserica Catolică din România”, mărturisește părintele Wilhem Dancă.

Se va întâlni cu Patriarhul Daniel

A treia componentă a vizitei Papale, este cea ecumenică, căci Suveranul Pontif „dorește să cultive punți, să cultive momente de întâlnire cu bisericile ortodoxe - chiar are o expresie «cultura întâlnirii» cu cel care e diferit de mine în expresia lui liturgică sau lingvistică, dar să ne întâlnim, să stăm împreună la construirea unei societăți bazată pe binele comun. Papa Francisc a dorit ca vizita sa, să aibă și această component ecumenică”, povestește părintele Wilhem Dancă. De asemenea, Papa, se va întâlni cu Patriarhul Daniel și cu credincioții ortodocși „într-un loc specific, care poate fi atât Catedrala Națională sau catedrala de pe Dealul Patriarhiei. Întâlnirea între Papa Francisc și Patriarhul Daniel, cu siguranță va fi diferită față de predecesorii lor. Calitatea acestei întâlniri va fi în funcție de deschiderea unuia față de celălalt. Patriarhul Teoctist s-a mai întâlnit cu Papa Ioan Paul al II-lea înainte de vizita din 1999. Când cei doi capi ai bisericii ortodoxe și catolice s-au reîntâlnit, se simțea că se știau de dinainte”, adaugă părintele Wilhem Dancă. Ultima component a Papei, este vizita de stat căci va avea întâlniri și cu lumea politică din România.

 

Unde va fi cazat șeful Bisericii Catolice

Progamul detaliat al vizitei Suveranului Pontif este astăzi comunicat de către Vatican prin intermediul Arhiepiscopiei Romano-Catolice din București. Componența suitei Sfântului Părinte se va ști mai exact cu 10 zile înainte de sosirea acestuia în România dar, așa cum se obișnuiește în vizitele pastorale ale Suveranului Pontif în afara Vaticanului, Papa Francisc va fi însoțit de Maestrul de Ceremonii din Vatican - cel care pregătește ceremoniile, Șeful de protocol al vizitelor - cel care pregătește vizitele, Nunțiul Apostolic din țara respectivă - pentru țara noastră este Miguel Maury Buendia - reprezentantul diplomatic permanent al Sfântului Scaun, împreună cu episcopul locului și președintele Comisiei Eclesiastice de pregătire pentru vizita Papei, Episcopul Mihai Frățilă.

 

Protejat de lunetiști și preoți sub acoperire

„Peste tot unde Suveranul Pontif merge, acesta va fi cazat la Nunțiatură sau Ambasada Sfântului Scaun - care este considerată Casa Papei. Când pleacă într-o vizită în străinătate, Papa este cazat acolo. Ceilalți membrii din suita papală, vor fi cel mai probabil cazați la hotele din apropierea Nunțiaturii”, explică părintele Wilhem Dancă. Pentru a participa la momentele liturgice oficiate de Papa Francisc, credincioșii pot opta pentru cele două tipuri de participare: pe bază de permis de acces - care se eliberează de episcopia gazdă și cu care se poate ajunge în zona zero. „Aceasta e controlată cu strictețe de serviciile de protecție și pază române (SPP). Dincolo de acea zonă, poate să vină absolut oricine, fără niciun fel de permis. Evident, vor fi controlați dacă au obiecte contondente etc. Fiecare episcopie va anunța pe site-urile proprii cum se pot ridica permisele pentru zona zero. Cei care vor dori, vor semna o declarație că sunt de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal”, adaugă părintele Wilhem Dancă și continuă să explice că în vederea pregătirii și asigurării securității Papei Francisc, se colaborează cu SPP-ul și celelalte instituții. „Mai ales pentru zona zero de care vă spuneam. Sunt și preoți care primesc un astfel de instructaj și vor fi amplasați strategic pentru a observa dacă se întâmplă ceva neobișnuit. Se studiază locul pe unde va trece Papa Francisc, traseul în sine și își fac propriul plan de acțiune. De asemenea, vor exista și lunetiștii care vor veghea la siguranța Suveranului Pontif. Papa Francisc, refuză să folosească o mașină blindată, folosind un automobil simplu. Are încredere, spunând că lui nu i se va întâmpla nimic”, conchide părintele Wilhem Dancă.

 

Ne puteți urmări și pe Google News