Editura Evenimentul si Capital

După 20 de ani, un nou Suveran Pontif vine în România. Tainele vizitei Papei Francisc

Autor: | | 1 Comentarii | 2648 Vizualizari

După 20 de ani de la ultima vizită papală în România, în perioada 31 mai - 02 iunie, Papa Francisc - capul Bisericii Catolice, va vizita țara noastră. Acest eveniment de o anvergură deosebită, aduce un nou suflu României și comunității catolice din țară. În exclusivitate pentru EVZ, părintele Wilhem Dancă - responsabilul mass-media al evenimentului și Decanul Facultății de Teologie Catolică din București, explică care este stadiul pregătirii vizitei Papale, dar și însemnătate istorică a acestui moment.

Papei Francisc, i-au fost adresate invitații pentru a vizita țara noastră, încă de acum câțiva ani, atât de Președinția României, Guvern, dar și de Conferința Episcopilor din România. Deși inițial s-ar fi dorit ca Suvernaul Pontif să vină în Anul Centenarului, a răspuns invitației și și-a anunțat prezența pentru anul 2019. „Într-adevăr, se dorea ca Sfântul Părinte să vină în 2018. Evident că o parte a României s-ar fi bucurat, pentru că era Anul Centenar dar, la noi în țară, în Transilvania, trăiesc foarte mulți romano-catolici, care sunt de etnie maghiară. Pentru ei, așa cum avem noi România astăzi, nu este neapărat un motiv de bucurie. Din punct de vedere pastoral și din prudență, Papa Francisc a decalat-o pentru a avea acele conotații pastorale”, explică pentru EVZ, părintele Francisc Doboș, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice București.

De ce nu a venit în anul Centenar

„Momentul în care Papa Francisc a decis să vină în România, i s-a spus că este necesară o astfel de prezență la noi în țară, tocmai pentru a transmite un semnal de încurajare creștinilor catolici, dar și creștinilor ortodocși, în contextul fragmentării unor societăți post seculare și multi culturale. Ei nu trebuie să își piardă identitatea, ci să își cultive chemarea lor creștină într-o lume expusă la tot felul de provocări, a globalismului. Este și o datorie a Papei Francisc, căci orice Papă ca și succesor al Sfântului Petru, este chemat conform unor texte din Evanghelie: «Iată Petre, Satana a cerut să te cearnă ca pe grâu. Dar eu m-am rugat pentru tine ca să nu scadă credința ta. Iar tu întorcându-te, întârește-i pe frații tăi!» Asta face acum Papa Francisc venind în România. Îi întărește pe frații și surorile lui în credință”, explică părintele Wilhem Dancă. Acesta continuă să explice că al doilea motiv este cel pastoral. „Merge și își vizitează credincioșii acolo unde se află. Vizitează Arhiepiscopia de București, Arhiepiscopia de Iași, Arhiepiscopia de la Alba Iulia cu Sanctuarul de la Șumuleu și Arhiepiscopia de la Blaj. A ales aceste episcopii, pentru că la București și Iași, Suveranul Pontif se va întâlni cu creștinii catolici de rit latin, de limbă română. La Șumuleu, este vorba de creștinii catolici de rit latin, dar de limbă maghiară. La Blaj, sunt creștinii de rit bizantin - sau greco-catolici - și de limbă română. Papa cuprinde astfel această diversitate care există în Biserica Catolică din România”, mărturisește părintele Wilhem Dancă.

Se va întâlni cu Patriarhul Daniel

A treia componentă a vizitei Papale, este cea ecumenică, căci Suveranul Pontif „dorește să cultive punți, să cultive momente de întâlnire cu bisericile ortodoxe - chiar are o expresie «cultura întâlnirii» cu cel care e diferit de mine în expresia lui liturgică sau lingvistică, dar să ne întâlnim, să stăm împreună la construirea unei societăți bazată pe binele comun. Papa Francisc a dorit ca vizita sa, să aibă și această component ecumenică”, povestește părintele Wilhem Dancă. De asemenea, Papa, se va întâlni cu Patriarhul Daniel și cu credincioții ortodocși „într-un loc specific, care poate fi atât Catedrala Națională sau catedrala de pe Dealul Patriarhiei. Întâlnirea între Papa Francisc și Patriarhul Daniel, cu siguranță va fi diferită față de predecesorii lor. Calitatea acestei întâlniri va fi în funcție de deschiderea unuia față de celălalt. Patriarhul Teoctist s-a mai întâlnit cu Papa Ioan Paul al II-lea înainte de vizita din 1999. Când cei doi capi ai bisericii ortodoxe și catolice s-au reîntâlnit, se simțea că se știau de dinainte”, adaugă părintele Wilhem Dancă. Ultima component a Papei, este vizita de stat căci va avea întâlniri și cu lumea politică din România.

Liviu Dragnea, lovitura DURA pentru Viorica Dancila! I-a spus-o de fata cu toata lumea!

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI