Fără zapadă de Crăciun! De la ANM vine cel mai pesimist scenariu climatic. Specialista a subliniat că pentru a evita sărbătorile de iarnă fără zăpadă este nevoie de un efort comun la nivel mondial pentru reducerea emisiilor de carbon.

Dacă asta nu se va întâmpla, stratul de zăpadă poate fi redus cu până la 80% în următoarele decenii. Sună crunt, dar copiii noștri vor fi printre primii afectaţi. Ei nu vor mai ști ce înseamnă cum este să fie iarnă și să fie zăpadă de Crăciun.

„Vorbim despre un scenariu pesimist. Aceste procente de reducere a grosimii medie a stratului de zăpadă vor fi atinse în condițiile scenariului pesimist, spre sfârșitul acestui secol.

Zăpada şi legătura cu globalizarea

Există și scenarii moderate și optimiste în care reducerile, chiar dacă există, sunt totuși mai mici. Depinde foarte mult cum vom evolua ca societate globală, dar și cum evolua noi, inclusiv, pornind de la ce face fiecare persoană şi de la ce facem în comunitățile noastre.

Reducerea emisiilor este necesară la nivel global și este necesară pe toate palierele. Dar, pe de altă parte, trebuie să ne și adaptăm la schimbările pe care deja le-am produs și cele care sunt deja inevitabile în viitor.

Noi am depășit cu aceste emisii anumite linii roșii în sistemul climatic. Dacă vorbim despre anotimpuri, vor rămâne tot cele patru, numai că se vor modifica caracteristicile lor.

Vară mai lungă, toamnă mai scurtă?

Verile, statistic vorbind, vor fi mai lungi şi se vor prelungi spre toamnă. S-a şi întâmplat în anii trecuţi. Acest fenomen se va amplifica dacă încălzirea globală continuă şi se amplifică şi ea.

Pe de altă parte, statistic vorbind, primăverile se vor declanşa mai timpuriu, nu cum a fost anul acesta.  Vorbim de un caracter statistic al schimbărilor, pentru că încălzirea globală nu e uniformă în spaţiu şi timp.

Nu înseamnă că în fiecare an, fiecare primăvară va fi mai caldă decât precedenta. Există și fluctuații naturale, dar aceste fluctuații au loc pe această tendință, în jurul acestei tendințe de creștere a temperaturilor în toate anotimpurile și evident, în toate zonele, dar cu intensități diferite, pentru că sunt factori locali care nuanțează acest semnal global al încălzirii”, a declarat Roxana Bojariu la Antena 3.