S-au trezit îngropați în zăpadă! În plină vară, temperaturile au scăzut cu 10 grade. VIDEO

S-au trezit îngropați în zăpadă! În plină vară, temperaturile au scăzut cu 10 grade. VIDEO

Locuitorii din estul Australiei s-au trezit joi în condiţii de iarnă, cu cantităţi mari de zăpadă care au căzut peste statul New South Wales, în timp ce viituri au provocat cel puţin un deces în statul Victoria, relatează Reuters.

Un val de aer rece din Antarctica a condus la scăderea temperaturii în Sydney, cel mai populat oraş al ţării, unde s-au înregistrat doar 10 grade Celsius, un record în ultimii 37 de ani.

"Sunt sigur că vrem să ieşim cu toţii şi să facem un om de zăpadă", a declarat Kevin Beatty, primarul din Cabonne Shire, unul dintre oraşele unde s-au înregistrat ninsori, pentru postul Australian Broadcasting Corporation.

Un sistem de presiune scăzută a adus apoi inundaţii în unele zone, conducând la cel puţin un deces în statul Victoria.

Ne puteți urmări și pe Google News

Autorităţile au cerut evacuarea celor 26.000 de locuitori din oraşul Traralgon, la circa 161,9 km vest de Melbourne. Poliţia a raportat ulterior că a găsit cadavrul unui bărbat într-un vehicul luat de ape în urma inundaţiilor.

Locuitorii din Sydney - Australia s-au trezit îngropați în zăpadă VIDEO

Locuitorii din Sydney - Australia s-au trezit îngropați în zăpadă VIDEO

Schimbări climatice provoacă summituri de urgență

Schimbările climatice sunt evidente și oamenii încă privesc cu nepăsare efectele devastatoare pe care acestea le au asupra noastră. Liderii mondiali s-au întâlnit la finalul lunii ianuarie, în cadrul unui summit virtual organizat de Olanda, pentru a discuta despre acțiunile și finanțarea necesare pentru a adapta planeta și comunitățile vulnerabile la efectele schimbărilor climatice.

Și România este direct vizată de aceste schimbări, în condițiile în care primăvara și începutul verii au cunoscut temperaturi extrem de scăzute.

La începutul primăverii, meteorologii susțineau că aceste schimbări sunt absolut normale, având în vedere faptul că ne aflăm într-un anotimp de tranziție, dar și eu au tras un semnal de alarmă.

„Apar tranziții mai bruște decât în alte anotimpuri. Aceste fluctuații sunt puse pe fondul schimbării climatice și amplitudinea lor crește. În mod special, pe Oceanul Atlantic avem un blocaj de circulație care face ca aerul mai cald dinspre vest să fie oprit și avem acum circulația dinspre nord-est care ne aduce vremea această mai rece”, expertul climatolog Roxana Bojariu

Ce cred românii despre schimbările climatice

Aproximativ 90% dintre români consideră că schimbările climatice sunt reale, procentajul fiind similar cu cel înregistrat în 2019, semn că românii continuă să se preocupe şi în acest an de realitatea schimbărilor climatice, conform celei mai recente cercetări sociologice realizate de Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR), împreună cu Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES).

Faţă de ediţia anterioară a studiului au avut loc modificări importante în percepţia românilor atunci când vine vorba despre tipul de schimbări climatice care ne afectează, susţin autorii cercetării.

Astfel, în prezent, cele mai mari îngrijorări sunt legate de: furtunile violente 29% (în scădere cu 4 puncte procentuale faţă de 2019); seceta, cu 23%, care a urcat pe locul al doilea (+8 pp faţă de 2019); topirea gheţarilor 15% (-1 pp); valurile de căldură 14% (-3 pp); incendiile de vegetaţie 9% (-5 pp); inundaţiile 8% (+2 pp).

Românii continuă să fie conştienţi cu privire la efectele schimbărilor climatice

Ne dorim ca societatea şi economia să fie mai bine pregătite în faţa riscurilor viitoare, precum catastrofele naturale – care de multe ori sunt amplificate de schimbările climatice. În acest context, asigurările joacă un rol esenţial în protecţia financiară a oamenilor şi a companiilor în faţa unor astfel de riscuri, a declarat Adrian Marin, preşedintele UNSAR.

Dintre participanții la studiu care au declarat că schimbările climatice sunt reale, 46% consideră că acestea reprezintă o problemă extrem de serioasă, pe o scală de la 0 la 10 (unde zero înseamnă că nu este o problemă serioasă, iar 10 că este o problemă extrem de serioasă), aceștia acordând schimbărilor climatice punctajul maxim.

Românii sunt dispuşi să contibuie la combaterea schimbărilor climatice

În ceea ce privește măsurile pe care românii sunt dispuși să le aplice pentru combaterea efectelor schimbărilor climatice, peste 91% dintre participanții la studiu au declarat că o soluție pentru combaterea acestora este reducerea cantității de deșeuri și colectarea selectivă a acestora, 87% au considerat reducerea defrișărilor ca fiind importantă, de asemenea, 86% – izolarea termică a locuinței, 82% – reducerea poluării industriale, 82% – utilizarea mijloacelor de transport alternative (bicicletă, mers pe jos, transport în comun etc.), 81% – evitarea produselor ambalate, în special cele în plastic, 78% – cumpărarea produselor locale sau de sezon, de fiecare dată când e posibil, 76% – limitarea înmatriculărilor de autovehicule poluante, 52% – introducerea unor taxe de acces în centrul orașului pentru autovehicule și alte măsuri.

Studiul a fost realizat pe un eșantion de 1.007 de persoane cu vârsta de peste 18 ani, utilizând metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing), informează Agerpres.