Luna mai ar putea să aducă atât de mult aşteptata cotitură climtică care se profilează şi care ar putea să încetinească răspândirea Covid-19: cea care indică schimbarea de temperatură şi umiditate potrivnice coronavirusului este noua aplicaţie Monthly Climate Explorer for Covid-19, oferită de Serviciul pentru schimbări climatice Copernicus, programul de observaţii satelitare al Pământului gestionat de Comisia europeană şi Agenţia spaţială europeană (ESA).

Aplicaţia, dezvoltată de experţi de sofware ambiental B-Open, cartografiază poziţiile deceselor din pricina Covid-19 (furnizate de Johns Hopkins University) suprapunându-le peste valorile de temperatură şi umiditate până la o rezoluţie de 12 km.

Pentru lunile din ianuarie până în aprilie furnizează datele climatice reale înregistrate, în timp ce proiecţiile pentru perioada mai-iulie se bazează de valori măsurate în ultimii 20 de ani.

Italia din ianuarie până în aprilie apare colorată în alb, fiindcă a fost caracterizată de valori de temperatură şi umiditate favorabile virusului. Din mai însă, se observă o schimbare netă de culoare de-a lungul întregului sezon estival, potrivit celor relatate de Huffingtonpost.