Ce cred românii despre schimbările climatice. Sunt reale sau false?

Ce cred românii despre schimbările climatice. Sunt reale sau false? Sursa foto: Arhiva EvZ

Într-un studiu realizat de IRES pentru UNSAR, românii au fost întrebaţi cu privire la schimbările climatice.

Aproximativ 90% dintre români consideră că schimbările climatice sunt reale, procentajul fiind similar cu cel înregistrat în 2019, semn că românii continuă să se preocupe şi în acest an de realitatea schimbărilor climatice, conform celei mai recente cercetări sociologice realizate de Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR), împreună cu Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES).

Ce cred românii despre schimbările climatice

Faţă de ediţia anterioară a studiului au avut loc modificări importante în percepţia românilor atunci când vine vorba despre tipul de schimbări climatice care ne afectează, susţin autorii cercetării.

Astfel, în prezent, cele mai mari îngrijorări sunt legate de: furtunile violente 29% (în scădere cu 4 puncte procentuale faţă de 2019); seceta, cu 23%, care a urcat pe locul al doilea (+8 pp faţă de 2019); topirea gheţarilor 15% (-1 pp); valurile de căldură 14% (-3 pp); incendiile de vegetaţie 9% (-5 pp); inundaţiile 8% (+2 pp).

Ne puteți urmări și pe Google News

Românii continuă să fie conştienţi cu privire la efectele schimbărilor climatice

Ne dorim ca societatea şi economia să fie mai bine pregătite în faţa riscurilor viitoare, precum catastrofele naturale - care de multe ori sunt amplificate de schimbările climatice. În acest context, asigurările joacă un rol esenţial în protecţia financiară a oamenilor şi a companiilor în faţa unor astfel de riscuri, a declarat Adrian Marin, preşedintele UNSAR.

Dintre participanții la studiu care au declarat că schimbările climatice sunt reale, 46% consideră că acestea reprezintă o problemă extrem de serioasă, pe o scală de la 0 la 10 (unde zero înseamnă că nu este o problemă serioasă, iar 10 că este o problemă extrem de serioasă), aceștia acordând schimbărilor climatice punctajul maxim.

Românii sunt dispuşi să contibuie la combaterea schimbărilor climatice

În ceea ce privește măsurile pe care românii sunt dispuși să le aplice pentru combaterea efectelor schimbărilor climatice, peste 91% dintre participanții la studiu au declarat că o soluție pentru combaterea acestora este reducerea cantității de deșeuri și colectarea selectivă a acestora, 87% au considerat reducerea defrișărilor ca fiind importantă, de asemenea, 86% - izolarea termică a locuinței, 82% - reducerea poluării industriale, 82% - utilizarea mijloacelor de transport alternative (bicicletă, mers pe jos, transport în comun etc.), 81% - evitarea produselor ambalate, în special cele în plastic, 78% - cumpărarea produselor locale sau de sezon, de fiecare dată când e posibil, 76% - limitarea înmatriculărilor de autovehicule poluante, 52% - introducerea unor taxe de acces în centrul orașului pentru autovehicule și alte măsuri.

Studiul a fost realizat pe un eșantion de 1.007 de persoane cu vârsta de peste 18 ani, utilizând metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing), informează Agerpres.