Evenimentul Zilei > Actualitate > Fără precedent! Șeful de stat, acuzat de gestionarea dezastruoasă a pandemiei. Crime împotriva umanității
Fără precedent! Șeful de stat, acuzat de gestionarea dezastruoasă a pandemiei. Crime împotriva umanității

Fără precedent! Șeful de stat, acuzat de gestionarea dezastruoasă a pandemiei. Crime împotriva umanității

Primul președinte al unui stat care este pus sub acuzare pentru crime împotriva umanității din cauza modului defectuos în care a gestionat pandemia de coronavirus.

Primul șef de stat care ar putea ajunge să răspundă în fața unui tribunal pentru modul în care a gestionat pandemia de coronavirus este președintele Braziliei, Jair Bolsonaro. Un comitet de investigație al Senatului brazilian a aprobat un raport legat de gestionarea pandemiei în Brazilia. Raportul care cere punerea sub acuzare a lui Bolsonaro pentru crime împotriva umanității a fost aprobat în Senatul brazilian.

Documentul are nu mai puțin de 1.300 de pagini și se constituie într-un adevărat act de acuzare la adresa președintelui Bolsonaro. Împotriva acestuia au fost formulate nouă capete de acuzare între care și crime împotriva umanității. Pe lângă Jair Bolsonaro, în raportul legat de pandemie au mai fost formulate acuzații împotriva altor 77 de persoane și a două companii comerciale.

Comitetul care a elaborat acest raport este controlat de opoziția parlamentară și a avut nevoie de șase luni pentru a strânge datele și informațiile necesare.

Sursa foto: EVZ

Acuzațiile inițiale au fost mai dure

Un draft inițial al raportului cerea punerea sub acuzare a lui Bolsonaro inclusiv pentru genocid și crimă. Senatorii au renunțat la aceste acuzații din cauza unor probleme de natură tehnică. În schimb, au fost adăugate alte zece persoane pe lista responsabililor de dezastrul din Brazilia.

„Haosul guvernului lui Jair Bolsonaro va intra în istorie ca nivelul cel mai scăzut al sărăciei umane”, a spus senatorul Renan Calheiros, raportorul care a coordonat elaborarea documentului.

Senatorul brazilian l-a comparat pe președintele statului cu un dictator sângeros care a acționat împotriva propriului popor.

Primul șef de stat care ar putea ajunge în fața judecătorilor

În ciuda acestui act de acuzare, este greu de crezut că Jair Bolsonaro va fi judecat pentru acest acuzații. Pentru ca documentul să fie adus în fața unui tribunal, este nevoie ca actul de acuzare să fie însușit de procurorul general al Braziliei. Or, acesta a fost numit chiar de președintele Jair Bolsonaro și, cu siguranță nu va acționa împotriva sa.

De altfel, președintele brazilian a caracterizat investigația Senatului drept o glumă.

Chiar și așa, adoptarea acestui document arată că șeful statului din Brazilia și-a pierdut o foarte mare parte a susținerii de care se bucura. Jair Bolsonaro este din ce în ce mai izolat pe scena politică în condițiile în care urmează un an electoral decisiv.