Evenimentul Zilei > Social > Facturi mai mici cu 40%! Metode inedite pentru reducerea consumului de electricitate
Facturi mai mici cu 40%! Metode inedite pentru reducerea consumului de electricitate

Facturi mai mici cu 40%! Metode inedite pentru reducerea consumului de electricitate

Facturile mari la energie electrică îi face pe români să se gândească la soluții de economisire. Echipamente casnice mai performante, cu un consum mai mic, timpi de folosire reduși, dar și alte mici trucuri menite să mai taie din consum sunt binevenite pentru toți. În acest context, reprezentantul unui furnizor de energie electrică vine cu câteva recomandări pentru românii care caută noi metode pentru reducerea valorii facturilor.

Anamaria Marin, Head of Marketing B2C, Enel X România, face o serie de recomandări românilor care i-ar putea ajuta să facă economie de până la 40% din costurile cu facturile la energie electrică. Potrivit spuselor sale, este momentul ca fiecare dintre noi să se gândească la un consum mai eficient, mai mic. Aceasta nu doar în contextul prețurilor ridicate la energie, ci și pentru că o creștere a eficienței va duce la o reducere a nivelului de poluare și a amprentei de carbon.

„Omenirea resimte nevoia unui consum inteligent, astfel încât să ajute la reducerea costurilor pe care le poate avea în contextul actual al pieței. A consuma eficient înseamnă automat un consum mai mic de energie electrică, iar acest lucru va duce și la o reducere a deșeurilor. Impactul reducerii deșeurilor se vede direct în amprenta de carbon pe care noi o lăsăm. Dacă reducem cantitatea de energie electrică, atunci costurile noastre pentru plata facturilor de utilități se vor reduce automat”, a spus Anamaria Marin, Head of Marketing B2C, Enel X România.

Reprezentantul Enel X a vorbit despre eficientizarea consumului de energie care va duce și la reducerea risipei. Ea a dat ca exemplu folosirea unui banal bec de iluminat  care, folosit în mod eficient va aduce reduceri la facturi.

„Putem folosi un bec o anumită perioadă de timp, cu un anumit consum. Dar dacă schimbăm calitatea becului sau clasa energetică a becului respectiv, cu același consum de energie electrică putem utiliza acel consumator o perioadă mai lungă de timp sau, dacă păstrăm aceeași perioadă de timp, reducem cantitatea de energie electrică pe care o consumă”, a explicat Anamaria Marin.

Recomandări pentru reducerea facturii

Reprezentanta Enel X a dat mai multe recomandări pentru cei care doresc să facă economii și să plătească mai puțin la factura de energie. Între altele, Anamaria Marin a vorbit despre posibilitatea ca proprietarii unei gospodării să-și producă singuri energia electrică. În acest sens a dat ca exemplu sistemele de panouri fotovoltaice.

„Cred că cel mai eficient lucru pe care îl putem face acum ar fi să ne producem singuri energie electrică. Un exemplu ar fi montarea de panouri fotovoltaice. Din ce în ce mai mulți oameni se gândesc la o astfel de variantă. (…) Acest lucru presupune o investiție din partea consumatorului. Dacă mergem într-o arie unde nu e necesar să facem investiții, putem să ne gândim la locuința pe care o avem”, a mai spus Anamaria Marin.

De asemenea, aceasta a mai vorbit despre folosirea eficientă a echipamentelor electrocasnice într-o locuință. Astfel, se pot face economii la costurile cu electricitatea.

„Electrocasnicele sunt utilizate zilnic. Cu cât clasa energetică este mai bună, cu atât consumul de energie electrică va fi mai mic, depinzând bineînțeles și de modul de utilizare al aparatului. Putem să ne gândim, de exemplu, la frigider. Dacă frigiderul stă lângă o sursă de căldură, automat consumul său va crește. Deci ideal este să-l ferim de acea sursă de căldură. Încărcătoarele, pe care le lăsăm în priză, uităm de ele, produc o risipă de energie pentru că nu le utilizăm, dar ele rămân în priză”, a explicat Anamaria Marin.

Becurile LED și centralele termice performante

În concluzie, a precizat reprezentanta Enel X, un comportamente de consum inteligent și economic va duce la economii considerabile la facture de electricitate. Folosirea becurilor LED în locul celor incandescente, reducerea consumului pentru alte echipamente electronice sau înlocuirea centralelor termice cu altele mai performante sunt menite să ajute.

„Adoptarea unui comportament de consum inteligent și economic poate aduce reduceri semnificate din punct de vedere al consumului de electricitate. Putem face câteva calcule. Putem lua ca exemplu becul. Dacă vorbim despre becurile cu LED, acestea consumă cu până la 80 la sută mai puțin decât becurile incandescente. Suntem în sezonul rece. Cel mai mare consumator în acest sezon este centrala termică. Dacă beneficiem deja de o centrală termică ce nu e în condesare, putem opta pentru înlocuirea ei cu una performantă care are un sistem de condensare. Astfel, putem reduce consumul cu până la 40 la sută”, a subliniat Anamaria Marin, conform DC News.