Premierul Ludovic Orban a anunţat, miercuri, că Guvernul ia în calcul ca românii afectaţi de criza COVID-19 să poată beneficia de amânarea ratelor şi după 1 ianuarie 2021.
Premierul Ludovic Orban a vorbit despre posibila amânare a ratelor şi în 2021
Premieurl a precizat că sunt deja discuţii cu reprezentanţii din sistemul bancar, dar şi cu specialiştii Băncii Naţionale în acest sens: Am avut discuții pe această temă cu ministurl de Finaţe. Poate să fie o înțelegere sau un act normativ, care să permită ca după data de 1 ianuarie să nu fie obligați să plătească toți cei care au beneficiat de măsura amânării ratelor românilor. Se poate discuta asupra unor reeșalonări astfel încât povara lunară să nu fie atât de mare. Încă nu am luat o decizie. Știți foarte bine că e o legătură între sistemul financiar bancar, unde este implicată și BNR, și mediul de afaceri, precum și cetățenii, a declarat Ludovic Orban, miercuri, la Piteşti.

Premierul va purta discuţii cu specialiştii BNR

La începutul lunii octombrie, ministrul Finanţelor preciza că Guvernul ia în calcul prelungirea măsurii de amânare a plătirii ratelor la bănci şi în 2021, în condiţiile în care există în continuare sectoare economice închise din cauza crizei generate de pandemia de coronavirus.
Reamintim că Premierul Ludovic Orban a declarat că în Ordonanța de Urgență privind amânarea ratelor la bănci, vor fi incluse și contractele de leasing. În ordonanță se specifica faptul că își vor putea amâna ratele la bănci cu până la 9 luni persoanele fizice și juridice afectate direct sau indirect de criza COVID-19. Ordonanța va fi adoptată în ședința de guvern.

„Suntem pregătiți cu ordonanța. Vizează persoane fizice, persoane jurdice PFA, intreprinderi individuale. Se suspendă ratele pe o perioada de până la 9 luni”, declara atunci Florin Cîțu.

Tot atunci premierul Ludovic Orban i-a cerut ministrului Cîţu să includă în ordonanța de urgență și contractele de leasing, pentru a ajuta operatorii de transport. „Insist să fie expres prevăzute contractele de leasing. Pentru că știm că unul dintre sectoarele afectate este sectorul transporturilor”, i-a cerut Ludovic Orban ministrului Finanțelor la începutul pandemiei, informează Agerpres.