Evenimentul Zilei > Actualitate > Explozie puternică la o centrală nucleară. S-a încercat mușamalizarea evenimentului
Explozie puternică la o centrală nucleară. S-a încercat mușamalizarea evenimentului

Explozie puternică la o centrală nucleară. S-a încercat mușamalizarea evenimentului

Un incendiu puternic ce a declanșat o explozie a avut loc marți dimineață în Iran, la una dintre cele mai bine păzite centrale nucleare.

Un incendiu care ulterior a cauzat o explozie a avut loc la o centrală de centrifugare situată chiar deasupra centralei nucleare Natanz, una dintre cele mai bine păzite locuri din Republica Islamică.

Organizația Energiei Atomice din Iran a încercat să „mușamalizeze” incendiul, denumindu-l în presa locală un simplu „incident” care a afectat doar o „hală ce era în curs de construire”, a spus purtătorul de cuvânt Behrouz Kamalvandi.

Atât Kamalvandi, cât și șeful forțelor nucleare din Iran, Ali Akbar Salehi, s-au grăbit după incendiu să ajungă la Natanz, o facilitate foarte bine păzită, construită sub pământ, pentru a putea rezista eventualelor atacuri aeriene ale inamicilor, dar care a fost ținta unui virus cibernetic denumit Stuxnet.

Incendiul a crescut din nou tensiunile existente în Orientul Mijlociu, lucru ce s-a întâmplat și în ianuarie, când o dronă a SUA a omorât un general iranian la Bagdad, moment în care Teheran a lansat mai multe rachete balistice ce aveau drept țintă forțele americane situate în Irak.

Până în prezent nu a fost descoperită cauza incendiului, dar agenția de știri IRNA a indicat că ar putea fi vorba și de un posibil sabotaj din partea națiunilor inamice precum Israel sau SUA. Aceste informații vin în contextul altor explozii recente ce au avut loc în țară.

„Republica Islamică din Iran a încercat să diminueze criza și formarea unor condiții și situații imprevizibile”, se arată în comentariul de la IRNA. Dar „depășirea limitelor roșii ale Republicii Islamice de țările opozante, în special de regimul sionist și de SUA înseamnă că ar trebui să regândim strategia”, se mai arată în același comunicat.

Focul a început în jurul orei 2 AM în colțul din nord-vestul facilității Natanz.

În imaginile publicate de presă în urma evenimentului se poate observa cum clădirea de cărămidă de două etaje prezenta urme lăsate de incendiu, dar se putea observa și acoperișul, care era complet distrus. Pe pământ se puteau vedea rămășițe din clădire, dar și o ușă ce părea a fi explodat.

„Momentan încă cercetăm zona. Există pagube atât fizice cât și materiale”, a mai declarat Kamalvandi.

„Mai departe, nu au existat întreruperi în funcționalitatea centralei. Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru asta”, a mai spus el conform Foxnews.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: