Evenimentul Zilei > EVZ Special > Există spații secrete la Casa Albă? Unde sunt tunelurile care o leagă de Capitoliu
Există spații secrete la Casa Albă? Unde sunt tunelurile care o leagă de Capitoliu

Există spații secrete la Casa Albă? Unde sunt tunelurile care o leagă de Capitoliu

Există spații secrete la Casa Albă? Unde sunt „pasajele secrete”, „tunelurile” care o leagă de Capitol. Pentru că toţi vizitatorii întreabă doar despre aceste lucruri.

Există spații secrete la Casa Albă? Unde sunt „pasajele secrete”, „tunelurile” care o leagă de Capitoliu. Casa Albă a rămas un simbol al democrației indiferent, de evenimentele politice din SUA. Cunoscută sub denumirea de „Conac Executiv” sau „Casa Președintelui”, clădirea a fost arsă şi reconstruită de la zero.

Ce se află dincolo de un birou robust, o piscină goală și – poate – pasaje secrete?

Singurul „pasaj secret”  a fost construit imediat după Pearl Harbor, în decembrie 1941. Apărarea Civilă l-a rugat pe președintele Franklin D. Roosevelt să se mute în altă parte decât Casa Albă, pentru siguranţa sa. Președintele a refuzat, şi a cerut extinderea aripii de est adăugând un adăpost pentru bombe și a ordonat să înceapă lucrările.

Nu s-a făcut nicio recunoaștere publică a existenței unui adăpost secret

În timp ce se extindea aripa de est în spatele unor garduri înalte de lemn, a fost înființat un adăpost temporar la îndemnul apărării civile. Subsolul boltit al clădirii a fost încorporat într-un plan care a fost accesat destul de stângaci din aripa de est a Casei Albe printr-un mic tunel, recent dezgropat. Care ducea la zona deschisă care înconjoară o parte a Clădirii Trezoreriei ca un șanț. Cei care ar fi trebuit să fugă din Casa Albă urmau să coboare scările de la intrare, să traverseze acel traseu și, în cele din urmă, să intre în subsolul Trezoreriei. Întregul aranjament a fost abandonat la începutul războiului, când alte facilități au fost încorporate în extensia East Wing.

John Adams a fost primul rezident al casei în 1800 (George Washington a locuit în Philadelphia cea mai mare parte a președinției sale, în timp ce a rămas puternic implicat în proiectarea și construcția noii case federale).

Thomas Jefferson își avea biroul în ceea ce face acum parte din sufrageria de stat. În 1886, Grover Cleveland s-a căsătorit în Blue Room. Același spațiu în care James Monroe servise ceai și prăjituri cu liderii nativi americani din Marea Câmpie, cu șase decenii mai devreme. Apoi, în 1902, Theodore Roosevelt a ordonat o renovare completă de către McKim, Mead & White. Care a creat aripa de vest și locul așa cum există în prezent. De asemenea, el a botezat-o oficial „Casa Albă”, scrie site-ul Rețete și vedete.

Există spații secrete la Casa Albă? Unde sunt „pasajele secrete”, „tunelurile” care o leagă de Capitoliu

De-a lungul perioadelor și președinților, esența Casei Albe și a misiunii sale au rezistat, chiar dacă circumstanțele s-au schimbat. Președintele Biden a plasat un portret al lui Franklin D. Roosevelt deasupra mantalei biroului oval și a adus alte portrete și busturi istorice care semnalează viziunea sa pentru țară. Bineînțeles că a păstrat biroul, tăiat din lemnele unei nave de explorare britanice din secolul al XIX-lea. Istoria sa unică și alte aspecte neobișnuite ale Casei Albe oferă o privire asupra modului în care reședința de lucru întruchipează atât consistența, cât și schimbarea.

Dăruit de regina Victoria în 1880, Biroul Resolute a fost folosit într-o anumită măsură de majoritatea președinților încă de la Rutherford B. Hayes. Biroul de jumătate de tonă este construit din cherestea de stejar de la nava HMS Resolute. Special amenajată pentru explorarea arctică, nava făcea parte dintr-o expediție trimisă în 1852 pentru a-l căuta pe exploratorul pierdut Sir John Franklin.

Acesta a pierit împreună cu mai mult de 100 de oameni într-o căutare nefericită de a găsi Pasajul Nord-Vest. Nava Resolute a fost abandonată și, trei ani mai târziu, a fost găsită în derivă în strâmtoarea Davis de către un balenier (navă pentru pescuit balene) american. A fost reparată și trimisă înapoi în Anglia cu mare fanfară. O parte din lemnele ei s-au întors în America decenii mai târziu, ca dar al reginei pentru președintele Hayes. John F. Kennedy a fost primul care l-a instalat în biroul Oval.

Casa Albă, de fapt, era gri

Construită din gresie de proveniență locală, Casa Albă este, de fapt, de culoare gri, spune Matthew Costello, istoric senior la Asociația Istorică a Casei Albe. Pentru a proteja piatra poroasă de elemente, pietrarii au văruit casa în 1798, făcând-o puțin mai deschisă. Albul strălucitor al vopselei pe bază de plumb a sosit în 1818. La patru ani după ce britanicii au ars casa originală. De-a lungul timpului, s-au acumulat atât de multe straturi de vopsea încât a fost nevoie de 16 ani pentru a le scoate pe toate într-un proiect major de restaurare încheiat în 1996. Fiecare strat necesită 570 galoane de vopsea.

Există pasaje secrete?

„Da și nu”, răspunde Costello cu voioșie. „Evident că pot vorbi doar despre cele care sunt cunoaștere publică.” Aceasta include un centru de comandă subteran – oficial Centrul de operațiuni de urgență al președintelui. Acesta a fost întrezărit în imagini, lansate în 2015, ale lui George W. Bush și ale personalului superior din 11 septembrie. Originile sale se regăsesc într-un adăpost pentru bombe care a fost construit sub Casa Albă după atacul Japoniei asupra Pearl Harbor în 1941. În ceea ce privește zvonurile istorice care au apărut despre tunelurile secrete pentru Abraham Lincoln – acestea, spune Costello, au fost demontate, scrie retetesivedete.

Publicat in categoriile: EVZ Special, International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: