Capitoliul va fi păzit cu armele încă două luni. Sunt temeri de noi atacuri. Trupele Gărzii Naţionale au fost desfăşurate la Capitoliu după atacul efectuat pe 6 ianuarie de susţinătorii fostului preşedinte Donald Trump. În plus, pentru extinderea perimetrului protejat, în zonă au fost ridicate garduri înalte.

În prezent, în jurul clădirii se află aproximativ 5.200 de trupe ale Gărzii Naţionale. Misiunea urma să se încheie pe 12 martie.

“Ar trebui să le avem aici atâta timp cât sunt necesare”, a declarat preşedinta Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, în cadrul conferinţei sale de presă săptămânale.

Ea a mai spus că generalul-locotenent în retragere al armatei americane Russel Honoré a depus un proiect de recomandări pentru îmbunătăţirea securităţii pe termen lung la complexul Capitol. Ea nu a furnizat detalii, dar a spus că Congresul va trebui să revizuiască propunerile şi să ia decizii ”cu privire la ceea ce este fezabil”.

Capitoliul va fi păzit cu armele încă două luni

Congresul ar trebui să aprobe o finanţare de urgenţă pentru a implementa astfel de planuri, a spus ea.

Oficialul apărării, care a vorbit sub condiţia anonimatului, a declarat că cererea Poliţiei Capitolului a fost primită de Pentagon şi va fi examinată, adăugând că este foarte probabil ca aceasta să fie aprobată.

Procurorii federali au pus sub acuzare peste 300 de persoane pentru implicarea în atacul din 6 ianuarie care a dus la cinci decese, inclusiv un poliţist.

Membrii grupurilor de miliție, arestați

Printre cei arestaţi se numără membrii unor grupurilor de miliţie.

Securitatea din jurul Capitoliului a fost întărită, joi, după ce poliţia a avertizat că un grup de miliţie ar putea încerca să facă un atac pentru a marca o dată-cheie în calendarul teoriei conspiraţiei QAnon.

Un raport emis marţi de Departamentul pentru Securitate Internă şi Biroul Federal de Investigaţii a afirmat că un grup neidentificat de ”o miliţie a unor extremişti violenţi” au discutat în februarie despre planurile ”de preluare a controlului Capitoliului SUA şi îndepărtarea parlamentarilor democraţi la sau pe 4 martie”.

Membrii QAnon credeau că Trump va fi investit pe 4 martie

Data de 4 martie este ziua în care adepţii QAnon credeau că Trump, care a fost învins de preşedintele Joe Biden în alegerile din 3 noiembrie, va depune jurământul pentru un al doilea mandat.

Până în 1933, data învestirii noului preşedinte era 4 martie.

Poliţia Capitolului, o forţă formată din aproximativ 2.300 de ofiţeri şi angajaţi civili, este responsabilă de protejarea terenurilor Capitoliului, a parlamentarilor, a vizitatorilor şi a celor care lucrează acolo. Garda Naţională din Washington D.C. se află sub controlul Pentagonului, un aranjament neobişnuit, deoarece cele 50 de state au autoritate asupra propriei Gărzi Naţionale.

Departamentul de Poliţie Metropolitană din Washington, care a reacţionat la insurecţia de pe 6 ianuarie, se află sub controlul autorităţilor oraşului.

Photo 211630224 © Eli WilsonDreamstime.com