Evenimentul Zilei > Actualitate > China ar putea declanșa al Treilea Război Mondial. SUA trebuie să-și schimbe strategia
China ar putea declanșa al Treilea Război Mondial. SUA trebuie să-și schimbe strategia

China ar putea declanșa al Treilea Război Mondial. SUA trebuie să-și schimbe strategia

China ar putea declanșa al Treilea Război Mondial. SUA trebuie să-și regândească rapid filosofia și strategia geomilitară, dând un loc mai important aliaților săi. Asta dacă nu vrea să piardă războiul din Pacific, arată o analiză National Interest.

China ar putea declanșa al Treilea Război Mondial. Beijingul are un arsenal de rachete care ar putea ataca rapid bazele navale și aeriene americane, în perimetrul Pacificului de Vest. Bazele americane ar putea pune obstacole majore Chinei, însă ar putea reprezenta și ținte tentante, arată un amplu material National Interest. Sunt un avantaj sau o cauză pierdută în eventualitatea izbucnirii unui război, se întreabă jurnaliștii americani.

Citește și: evz.ro/dupa-al-treilea-razboi-mondial-ne-vom-bate-cu-bate-si-pietre.html

Studiu USSC: SUA nu mai pot susține pe cont propriu securitatea în Pacific

Săptămâna trecută Universitatea din Sydney din cadrul United States Studies Center (USSC) a publicat un amplu raport asupra strategiei militare americane în teatrul de operațiuni din Indo-Pacific. Potrivit raportului, armat SUA s-a reinventat pentru a contracara o competiție strategică în creștere a Chinei. De mai bine de un deceniu, China comunistă a devenit un competitor serios și foarte bine dotat în regiunea Pacificului. Flota sa este tot mai impresionantă și pune accentul pe armele de foc. Beijingul speră acum să slăbească consolidarea de către americani a ajutorului pentru aliații regionali. Însă și Australia sau alte țări din Indo-Pacific se tem de Partidul Comunist chinez

Partenerii SUA trebuie să facă front comun în fața Chinei. Cultura apărării colective

Faptul că Statele Unite nu mai pot acoperi fără aliați securitatea în zona Pacificului este un adevăr, conchide raportul. SUA a invocate așa-numita apărare colectivă, un concept de bază care acoperă preceptele NATO. Potrivit acestuia, aliații și partenerii din Indo-Pacific trebuie să-și assume fiecare povara efortului de apărare, așa cum europenii au făcut o alianță contra amenințării sovietice. Toate părțile la manevrele din Pacific trebuie să-și regândească modul de abordare a problemei și o cultură a apărării colective.

Printre soluțiile invocate de raportul americanilor se numără intervenția la nivel de cultură a problemei, strategii și operațiuni militare, dar și dezvoltarea și menținerea sistemului de alianțe. Într-o eră a contrângerilor de buget și a unor puncte fierbinți care se multiplică la scară geopolitică, forțele armate ale Americii trebuie să reducă alte responsabilități globale.

China ar putea declanșa al Treilea Război Mondial. SUA nu mai este custodele singuratic al noii ordini mondiale. Epic fail?

Cultura strategică a Washingtonului trebuie să reflecte noile realități, arată raportul de la United States Studies Center. Raportul mai notează că liderii politici și establishment-ul politicii externe de la Casa Albă au rămas setați pe principiul de superputere al Americii, care apără o ordine liberală în expansiune. Însă acest principiu este anacronic, avertizează autorii studiului. SUA nu mai sunt custodele singuratic al ordinii mondiale, inclusiv al libertății mărilor, și ar putea eșua.

Autorii studiului australian atrag atenția că în situația în care zonele de operațiuni nu mai sunt relevante la un anumit moment istoric, investițiile trebuie reduse și operațiunile comprimate, așa cum scrie în manualele de strategie. De exemplu, în Afganistan, unde 18 ani de intervenție militară par să fi fost suficienți. Totuși orice angajament extern în cadrul establishment-ului atrage după sine o nuanțare a abordării politice și a resurselor implicate. Setarea și implementarea priorităților sunt fundamentale pentru o stategi, avertizează experții. Dacă Indo-Pacificul este acum cel mai fierbinte teatru geopolitic, cu siguranță vor urma angajamente valoroase la nivelul alianțelor.

Abilitatea SUA de a menține un echilibru de putere regional este în mare pericol

Autorii din Australia nu îndeamnă la resemnare și nu consideră că America este pe punctul de a deveni un tigru de hârtie dacă va lua măsuri. Ei cred că SUA rămân forțele armate cele mai numeroase și mai sofisticate din lume. Un statut care va furniza elementele centrale ale oricărei riposte militare în fața Chinei, în zona Pacificului. Totuși, abilitatea de anvergură a Statelor Unite de a menține un echilibru de putere regional se află în fața unor provocări în creștere și aproape insurmontabile, avertizează experții. În prezent fortăreața China se laudă cu o capacitate forte de a destabiliza bazele militare aliate. Va intra SUA și aliații săi în capcanele scenariului pregătit abil de Beijing?

Cum pot SUA construi o baricadă între mările Chinei, Pacific și Oceanul Indian

Experții în strategie de la USSC insistă că bătălia pentru supremație în Indo-Pacific obligă americanii să efectueze schimbări majore la nivelu structurii forței militare, a poziției regionale și a conceptelor operațiunilor, dintre care doar unele sunt momentan actualizate.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE