După al Treilea Război Mondial ne vom bate cu bâte și pietre?

După al Treilea Război Mondial ne vom bate cu bâte și pietre?

După al Treilea Război Mondial ne vom bate cu bâte și pietre? Un viitor război între marile puteri va implica atât platforme majore de arme, cât și forțe uriașe și tot soiul de dinamici neconvenționale.

Nimic nu va semăna cu ceea ce știm că s-a petrecut în al Doilea Război Mondial.

Liderii armatei dezvoltă în prezent tancuri de generație viitoare, purtători de infanterie și alte vehicule blindate care explică de ce contrainsurgența rămâne o parte esențială a dezvoltării lor.

În plus, toată lumea e de acord că viitorul război va fi neliniar, multi-domeniu și nedefinit în mod clar. Tot ce a fost tehnică de luptă în marile războaie ale secolului trecut nu mai de decât amintire, scrie National Interest.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cum va fi după al Treilea Război Mondial

Dacă amenințarea unui război major, mecanizat, de mare putere, ocupă un loc central în rândul șefilor de la Pentagon, ei trebuie să înțeleagă că amenințarea „războiului convențional, neregulat” e mai gravă ca niciodată. Iar consecințele pot fi dezastruoase.

Un nou raport al Pentagonului privind războiul explică faptul că amenințările marilor puteri au o istorie mai veche de implicare în tactici de război neconvenționale.

China, Rusia și Iranul sunt cunoscute ca promotoare ale campaniilor de dezinformare, înșelăciune, sabotaj și constrângere economică. De asemenea, ele încurajează operațiuni de gherilă. Acest mediu de securitate din ce în ce mai complex sugerează necesitatea unei înțelegeri revizuite a războiului informațional”, se arată într-un rezumat neclasificat al raportului.

Rămânem la război convențional?

„Doctrina, achizițiile și instruirea noastră pentru conflicte se concentrează excesiv pe menținerea descurajării sau câștigarea luptei de război convenționale”, spune Ezra Cohen, secretarul pentru operațiuni speciale al Pentagonului.

Același document spune că Pentagonul trebuie să abordeze serios modul în care războiul informațional, ccare este la fel de important ca războiul convențional. Alături de terorism și alte amenințări asimetrice.

Un fenomen îngrijorător

Chiar și vehiculele de luptă blindate, explică dezvoltatorii armatei SUA, s-au dovedit extrem de utile în mediile de contrainsurgență.

Tancurile Abrams, de exemplu, și-au arătat eficiența în luptă în Irak, oferind mai ales o prezență „psihologică”. Ele au funcționat ca un factor de descurajare și au fost un sprijin-cheie în diverse scenarii de luptă.

De asemenea, războiul cibernetic, electronic și amenințările cu drone continuă să avanseze într-un ritm alarmant. Este un fenomen care justifică strategia atunci când vine vorba de păzirea ambasadelor SUA, a instalațiilor și a activelor militare, notează publicația americană.