Bilanțul DIICOT după 20 de ani: 70.000 de inculpați trimiși în judecată
- Ionel Sclavone
- 22 noiembrie 2024, 21:18
DIICOT a făcut bilanțul activității după 20 de ani de la înființarea instituției. Structura de procurori anti-mafia și-a prezentat activitatea în cadrul unui eveniment antiversar.
Evenimentul aniversar a fost organizat la Palatul Parlamentului. Au participat oficialități, reprezentanți ai sistemului judiciar, parteneri naționali și internaționali, dar și reprezentanți ai societății civile.
Bilanțul DIICOT după 20 de ani
Structura de procurori anti-mafia a fost înființată la 23 noiembrie 2004, iar după 20 de ani a devenit o instituție esențială. DIICOT derulează acțiuni de combatere a criminalității organizate, traficului de persoane și de droguri. De asemenea, structura este implicată în lupta contra criminalității informatice, a migrației ilegale sau a terorismului.
„Înființată la data de 23 noiembrie 2004, DIICOT a devenit rapid o instituție esențială în combaterea celor mai severe forme de criminalitate organizată, trafic de persoane, trafic de droguri, criminalitate informatică, migrație ilegală, macro-criminalitate economico-financiară, respectiv infracțiuni de terorism și a celor contra securității naționale, ajungând o structură de parchet cunoscută și recunoscută la nivel național și internațional”, se arată în comunicatul de presă.
Datorită rezultatelor obținute, DIICOT a ajuns o structură de parchet cunoscută și recunoscută la nivel național și internațional. La două decenii de la înființare, structura a evoluat instituțional şi operațional, adaptându-se la provocările momentului. Organele de aplicare a legii beneficiază de tehnologiile digitale avansate, libera circulație a mărfurilor şi a persoanelor.
„În cei 20 de ani de activitate, procurorii DIICOT au soluționat 160.406 dosare penale și au emis 27.904 rechizitorii și acorduri de recunoaștere a vinovăției, prin care au dispus trimiterea în judecată a 70.281 de inculpați. În toată această perioadă, au fost instituite măsuri asiguratorii de peste 8 miliarde de lei, iar eforturile concertate au condus la confiscarea a peste 24 de tone de droguri de risc şi mare risc, peste 69 de tone de cannabis şi fragmente vegetale THC și peste 10 milioane de unități de droguri sintetice”, se arată în comunicat.
Bilanțul parchetului anti-mafia
Potrivit sursei citate, încă de la înființare, procurorii DIICOT au pus în practică toate instrumentele necesare pentru în vederea destructurării grupurilor infracționale organizate. Totodată, la nivel instituțional au fost încheiate parteneriate de asistență judiciară cu structuri similare din alte state
„Încheierea la nivel instituțional a unor parteneriate de asistență judiciară cu structuri similare din alte state, constituirea unor echipe comune de anchetă punctuale, desfășurarea în paralel de investigații penale alături de alte autorități judiciare și nu în ultimul rând, schimbul constant de cereri de asistență judiciară internațională cu state de pe aproape toate continentele, au condus la obținerea unor rezultate deosebite în lupta împotriva criminalității organizate atât la nivel național, cât și la nivel internațional”, se mai arată în comunicatul DIICOT.
Prin toate acestea, se arată în comunicat, direcția și-a dobândit și consolidat renumele de partener care contează, valoros și de încredere în lupta împotriva criminalității organizate, în oricare din formele sub care se manifestă.
DIICOT a aniversat 20 de ani
Parchetul anti-mafie a organizat, la Palatul Parlamentului, un eveniment aniversar. În cadrul festivității au susținut discursuri Alina Albu, procuror-șef al DIICOT, dar și Alex Florența, procuror general al României.
Alături de alți oficiali de rang înalt, aceștia au au adus în prim-plan realizările instituției din ultimele două decenii, punctând contribuția în combaterea criminalității organizate și a terorismului.
„La două decenii de la fondarea sa, DIICOT a evoluat instituțional şi operațional, adaptându-se mereu prezentului. Beneficiile lumii moderne, precum tehnologiile digitale avansate, libera circulație a mărfurilor şi persoanelor, anonimatul online, etc., sunt accesibile deopotrivă organelor de aplicare a legii, dar şi rețelelor de crimă organizată”, se arată în comunicatul de presă.
Prin urmare, reprezentanții instituției recomandă viitorilor procurori ai structurii să apeleze la expertiza și înțelepciunea acumulată de cei aflați în cadrul structurii. Aceștia vor putea performa și vor putea duce mai departe valorile instituției.