Evenimentul Zilei > International > 7 miliarde de euro pentru armamentul UE. Fondul European de Apărare devine operațional
7 miliarde de euro pentru armamentul UE. Fondul European de Apărare devine operațional

7 miliarde de euro pentru armamentul UE. Fondul European de Apărare devine operațional

Element central al aspirațiilor de apărare ale UE, Fondul European de Apărare este operațional de la 1 ianuarie. În valoare de 7 miliarde euro pentru perioada 2021-2027, ar trebui să le permită industriașilor europeni să lucreze la proiecte comune de armament.

În cele din urmă, obiectivul este îmbunătățirea interoperabilității echipamentelor militare ale statelor membre și consolidarea autonomiei strategice a Uniunii Europene.

Fondul European de Apărare este un program al UE destinat finanțării cercetării și dezvoltării de programe industriale în domeniul apărării. Cu un buget de 7 miliarde de euro pentru perioada bugetară 2021-2027.

Față de 13 miliarde propuse inițial, este primul fond european dedicat în întregime apărării.

Prima referire reală la acest fond de apărare datează de la rostirea discursului privind starea UE. Discurs susținut de președintele Comisiei Europene în septembrie 2016 .

Jean-Claude Juncker promite atunci „ înainte de sfârșitul anului, crearea unui Fond european de apărare, pentru a stimula activ cercetarea și inovarea ”.

Două luni mai târziu, Comisia Europeană a propus un plan European de acțiune în domeniul apărării. Având ca scop scop crearea în următorul buget multianual a unui Fond European de Apărare, scrie touteleurope.eu.

„În vederea ajutării statelor membre să își sporească eficiența cheltuielilor pentru capacitățile comune de apărare”. „Să consolideze securitatea cetățenilor europeni și să promoveze o bază industrială competitivă și inovatoare”.

Cercetare și investiție

Între timp, două programe sunt propuse de executivul european pentru a iniția cooperarea între producători.

Și pentru a sublinia două principii care vor structura viitorul Fond de Apărare: componenta „cercetare” și componenta „investiție”.

Acțiunea pregătitoare privind cercetarea în domeniul apărării a fost fondată în 2017.

Cu un buget de 90 de milioane euro pe trei ani, programul proiectul de cercetare își propune să testeze și să demonstreze interesul nivelului european pentru finanțarea cercetării în domeniul apărării.

Este primul din acest domeniu care este finanțat integral de UE cu bani comunitari.

Programul european de dezvoltare a industriei de apărare a fost adoptat în iulie 2018. El se ocupă de componenta „investiție”.

Are un buget de 500 de milioane de euro pe doi ani. Este cofinanțat între UE și statele membre.

Obiectivul său este de a consolida competitivitatea și eficiența industriei de apărare.

Cele două programe trebuie să meargă mână în mână cu instituirea cooperării structurate permanente  (CSP sau PESCO).

O dispoziție prevăzută din decembrie 2007 prin Tratatul de la Lisabona, dar care a rămas neexploatată până atunci.

Ar trebui să permită unui nucleu de state dispuse să stabilească o cooperare consolidată în domeniul apărării.

PESCO a fost aprobat definitiv de Consiliu în iunie 2017. Înainte de a fi lansat oficial în decembrie 2017 de 25 din cei 28 de miniștri de externe europeni. Danemarca, Malta și Marea Britanie (pe atunci încă membru al UE ) au ales să nu participe.

Cei 25 de participanți se angajează să aloce mai mult buget apărării și să lucreze mai mult împreună la diferite proiecte.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.