Evenimentul Zilei > International > Fondul european de apărare. UE scoate 205 milioane de euro
Fondul european de apărare. UE scoate 205 milioane de euro

Fondul european de apărare. UE scoate 205 milioane de euro

Comisia Europeană a anunțat recent 16 proiecte industriale paneuropene pentru a stimula autonomia strategică și competitivitatea industrială în blocul comunitar.

Cele 16 proiecte paneuropene în domeniul apărării și trei proiecte vizând tehnologiile disruptive vor beneficia de finanțare în valoare de 205 milioane euro prin intermediul celor două programe precursoare ale unui Fond european de apărare complet: Acțiunea pregătitoare privind cercetarea în materie de apărare (PADR) și Programul european de dezvoltare industrială în domeniul apărării (EDIDP), se arată  într-un comunicat al executivului european.

Margrethe Vestager, vicepreședinta executivă pentru O Europă pregătită pentru era digitală, a declarat: „Prin cheltuieli conjugate, Fondul european de apărare va fi mai bine utilizat, iar fragmentarea și ineficiența vor fi reduse.

Rezultatele pozitive ale programelor precursoare arată potențialul mare care există în cooperarea dintre industriile de apărare mari și mici din toată Europa.”

Thierry Breton, comisarul pentru piața internă, a declarat: „Aceste proiecte promițătoare demonstrează capacitatea UE de a promova și de a sprijini cooperarea dintre industriile de apărare din Europa și dintre statele membre.

Prin dezvoltarea de tehnologii și capacități de vârf în domeniul apărării consolidăm reziliența și autonomia strategică ale UE. Toate părțile implicate în lanțul valoric din sectorul apărării pot beneficia de acest lucru, indiferent de dimensiunea și originea lor în interiorul UE. Cu un nivel de finanțare adecvat, Fondul european de apărare va putea amplifica semnificativ aceste prime reușite”.

Proiectele anunțate vor sprijini dezvoltarea capacităților europene de apărare, cum ar fi dronele și tehnologiile conexe (drone tactice și drone dificil de detectat, sisteme de detecție și evazive pentru drone militare, platforme informatice periferice pentru drone), tehnologii spațiale (receptoare criptate Galileo de calitate militară, sarcină utilă optică de calitate militară pentru sateliți mici, sisteme big data pentru supraveghere prin satelit), vehicule terestre fără pilot, sisteme de rachete de înaltă precizie, (BLOS – rachete antitanc), viitoare platforme navale, capacități de atac electronic aeropurtate, rețele tactice și suprasecurizate, platforme de avertizare pentru situații de urgență cibernetică sau tehnologii de camuflaj activ de generație următoare.

Programul european de dezvoltare industrială în domeniul apărării (EDIDP), în valoare de 500 de milioane EUR pentru perioada 2019-2020, și, respectiv, Acțiunea pregătitoare privind cercetarea în materie de apărare (PADR), care a dispus de un buget de 90 de milioane EUR pentru perioada 2017-2019, sunt programe-pilot ale viitorului Fond european de apărare.

Ele vor sprijini funcționarea unei baze industriale de apărare inovatoare și competitive și vor contribui la autonomia strategică a UE.

PADR acoperă faza de cercetare a produselor de apărare, inclusiv cele privind tehnologiile disruptive, în timp ce EDIDP sprijină proiectele de colaborare privind dezvoltarea, de la proiectare la prototip.

În industria de apărare a UE lucrează aproximativ 440 000 de angajați cu înaltă calificare, iar activitatea sa a avut multe efecte de propagare asupra aplicațiilor civile și este, într-o măsură din ce în ce mai mare, o industrie care aduce beneficii economiei în general.

Acest sector va fi afectat sever de criza provocată de coronavirus. Deblocarea a peste 200 de milioane EUR va contribui la sprijinirea competitivității și a potențialului său de inovare, inclusiv prin stimularea investițiilor statelor membre în cercetare și dezvoltare printr-un efect de levier de peste 113 milioane de euro.