Editura Evenimentul si Capital

Exerciții de apărare și desant naval, cu militari români și americani, la Capu Midia

Autor: | | 0 Comentarii | 491 Vizualizari

Plaja de la Capu Midia a fost, astăzi, scena de desfășurare a secvențelor de desant amfibiu și de luptă împotriva unor grupări paramilitare ostile, conform scenariului tactic al Exercițiului multinațional Spring Storm 18, condus de Componenta Operațională a Forțelor Navale. Pușcașii marini americani împreună cu militarii români au atacat teritoriul inamic, iar militarii de la bordul navelor și aeronavelor au securizat zona de intervenție.

În cadrul exercițiului, atacul a fost respins de „forțele ostile”, rolul acestora fiind preluat de infanteristii români din batalionul de la Topraisar. Atacul a început cu asaltul amfibiilor venite de pe mare. Militarii au coborât din ele și au atacat punctele de rezistență ale localnicilor, aflate la o distanță de câte sute de metri de țărm. Infanteristii care jucau rolul rebelilor erau camuflați în tufișurile plajei Midia având și tranșee săpate în pământ. Au fost atacați din aer, cu Mig-urile, pe mare și pe uscat.

Potrivit colonelului Marius Gheorghescu, de la Batalionul 307 Infanterie Marină, la exercițiu au participat două companii de infanterie marină, una romanească, una americană, îmbarcate pe vehicule de asalt amfibiu, “care au luat plaja cu asalt și nu s-au oprit până când nu au curățat zona de orice element de rezistenta inamic". Iar sergentul Mike Steely din US Marine Corps, a explicat că este la Capu Midia împreună cu compania și “ne antrenam foarte bine cu aliatii nostri din NATO, avem o instrucție bună, depășim și bariera de limbaj pentru că avem câțiva americani care știu româna și sunt și români care știu engleza".

Acțiunea de tip "commando", de pe plaja Capu Midia, s-a desfășurat rapid și fără multe “victime”. După anihilarea inamicului, „ostilitățile” au continua într-un poligon de luptă urbană, unde au fost aplicate proceduri standard de operare pentru dezamorsarea dispozitivelor explozive improvizate, pentru eliberare de ostateci și pentru recucerirea unei localități izolate. Exercițiul Spring Storme 18, cu participarea a 1700 militari români și străini continuă și în zilele următoare în Dobrogea și în apele internaționale ale Mării Negre.

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Fapt divers

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate