Update, ora 13:22: Conform surselor Agerpres, plenul Camerei Deputaţilor a decis cu 202 voturi „pentru” şi 12 „împotrivă” să-i ridice imunitatea deputatului Nicolae Bănicioiu.

Ştirea iniţială: Amintim că fostul ministru al Sănătăţii şi-a dat demisia din PSD în mai 2018 şi a plecat la România, partidul al cărui preşedinte este fostul prim-ministru Victor Ponta. Criticile exprimate la acea vreme, dar şi ulterior la adresa PSD n-au fost uitate de liderii social-democraţilor.

Astfel, conform unei decizii interne a partidului condus de Marcel Ciolacu, deputaţii PSD vor vota marţi la vedere „pentru” ridicarea imunităţii lui Nicolae Bănicioiu, în plenul Camerei Deputaţilor. Informaţia a fost confirmată de liderul grupului parlamentar al PSD, Alfred Simonis.

Simonis a recunoscut greşelile trecutului

Referindu-se la anii precedenţi, în care PSD a blocat ridicarea imunităţii parlamentare în cazul anumitor parlamentari vizaţi de DNA, Simonis a anunţat marea schimbare. Cu această ocazie, el nu a ratat ocazia a de lansa un atac în direcţia USR:

„Tot mă chinui să caut şi eu o zi în care avem consens şi nu politizăm nimic, nu reuşesc să prind acea zi în acest mandat. Nu grupul USR a cerut o cameră la votul pe ridicarea imunităţii, de fiecare dată aceste voturi au fost filmate şi transmise în direct.

Am avut această consultare în Comitetul liderilor şi cu toţii am stabilit că acest vot – şi de data aceasta – să fie transmis în direct. Observ constant în glasul colegilor de la USR o tristeţe pentru că, neavând ce acuza despre ceea ce face PSD în prezent, se întoarce la anii trecuţi când, într-adevăr, s-au făcut greşeli.

Grupul parlamentar al PSD va vota la vedere în favoarea ridicării imunităţii parlamentare pentru Nicolae Bănicioiu”, a declarat Alfred Simonis.

Acuzaţii de trafic de influenţă

Amintim că deputaţii decid marţi dacă îi ridică sau nu imunitatea lui Nicolae Bănicioiu, pentru care Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a cerut urmărirea penală pentru trafic de influenţă şi luare de mită în formă continuată. Votul este secret cu bile, dar şi alte grupuri au anunţat că votează la vedere.

Printre ele, şi cel al PMP, ai cărui reprezentanţi au divulgat că vor vota cu „bilele la vedere” în favoarea solicitării DNA privind încuviinţarea urmăririi penale a deputatului Bănicioiu. Ionuţ Simionca a confirmat strategia pe care PMP a stabilit-o cu privire la acest subiect.

„PMP va vota în favoarea acestei cereri şi, la fel, noi, cei din PMP, vom vota cu bilele la vedere. Suntem oameni corecţi, oneşti şi vrem să dăm un mesaj clar”, a confirmat Simionca în plenul Camerei Deputaţilor. Aici s-a ajuns după ce, anterior, Comisia juridică a Camerei Deputaţilor dăduse aviz pentru ridicarea imunităţii lui Bănicioiu.

sursa: Agerpres