Evenimentul Zilei > Actualitate > Comisia juridică îl lasă pe Bănicioiu fără imunitate. Când se ia decizia finală
Comisia juridică îl lasă pe Bănicioiu fără imunitate. Când se ia decizia finală

Comisia juridică îl lasă pe Bănicioiu fără imunitate. Când se ia decizia finală

Comisia Juridică a Camerei Deputaților a avizat favorabil solicitarea DNA de ridicare a imunității pentru deputatul Nicolae Bănicioiu, anchetat pentru luare de mită și trafic de influență.

Deputații din Comisia Juridică au hotărât, vineri, 23 octombrie, să-l lase fără imunitate pe deputatul Nicolae Bănicioiu, fost ministru al Sănătăţii în Guvernul condus de Victor Ponta. În cazul acestuia, Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut urmărirea penală pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă şi luare de mită în formă continuată. În Comisia Juridică s-au înregistrat 19 voturi „pentru” și 2 voturi „împotrivă”.

Propunerea DNA și avizul formulat de Comisia Juridică va fi transmis mai departe, urmând ca cererea de ridicare a imunității să fie votată în plenul Camerei Deputaților, în ședința de marți. Conform reglementărilor în vigoare, votul va fi secret, cu bile.

Deputatul Nicolae Bănicioiu s-a prezentat la şedinţa Comisiei juridice însă a declarat că nu a încercat să influențeze votul colegilor săi în legătură cu cererea DNA. El a precizat, însă, că toate acuzaţiile care au fost formulate de procurori la adresa sa sunt doar minciuni fără acoperire.

„Sunt nişte minciuni. (…) Poziţia mea este foarte clară. Eu vreau să ajungem cât mai repede cu discuţia pe fond. Până acum nu am fost audiat, nu înţeleg de ce nu am fost audiat. Mi-a spus doamna avocat şi înţeleg din multe păreri juridice că puteam fi audiat de câte ori era nevoie. Nu mai candidez. Să stea lumea liniştită”, a declarat Nicolae Bănicioiu, la finalul ședinței de la comisie.

Acuzațiile procurorilor DNA

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au solicitat ridicarea imunității parlamentare pentru deputatul Nicolae Bănicioiu, fost ministru al Sănătății în Guvernul Ponta, pentru a putea demara cercetările într-un dosar penal în care acesta este acuzat de trafic de influență și luare de mită.

Conform procurorilor, Nicolae Bănicioiu ar fi pretins aproape un milion de euro pentru a-și folosi influența și pentru a numi anumiți manageri la spitalele din București.

Potrivit procurorilor, în perioada 21 decembrie 2012 – 5 martie 2014, Nicolae Bănicioiu ar fi acceptat o propunere din partea a doi oameni de afaceri pentru a influența numirea anumitor persoane la conducerea spitalelor cu care aceștia aveau contracte în derulare. De asemenea, el ar fi făcut demersuri pentru alocarea unor sume de bani, acestor spitale, aflate în subordinea Ministerului Sănătății. În schimb, Nicolae Bănicioiu ar fi primit suma de 1.292.122 lei.

Ulterior, Nicolae Bănicioiu ar fi primit de la aceiași oameni de afaceri, prin intermediul unui complice, suspect în cauză, alți 2.612.389 lei pentru a-și exercita atribuțiile de ministru al Sănătății, funcție deținută în perioada 05.03.2014 – 17.11.2015, în interesul celor doi afaceriști.