Evenimentul Zilei > Actualitate > Vlădescu, Şeitan şi Dumitru, pe lista remaniabililor. Vezi pe cine vrea Boc în locul lor
Vlădescu, Şeitan şi Dumitru, pe lista remaniabililor. Vezi pe cine vrea Boc în locul lor

Vlădescu, Şeitan şi Dumitru, pe lista remaniabililor. Vezi pe cine vrea Boc în locul lor

Ministerele Muncii, Agriculturii şi Finanţelor sunt cele la care Emil Boc vrea să schimbe titularii. Pe listă mai apar trei nume, Gabriel Sandu (Comunicaţii) şi Radu Berceanu (Transporturi şi Infrastructură), dar şi Adriean Videanu (Economie), care s-a autopropus.

Surse din PDL au declarat astăzi pentru EVZ că lista celor trei – Şeitan, Dumitru şi Vlădescu – este cea cu care premierul merge astăzi în Colegiul Director să obţină aprobarea partidului.

Dacă, la început, s-a spus că lista lui Boc îi cuprinde pe Şeitan, Dumitru şi Vlădescu, aceasta s-a lărgit cu nume grele din partid, ca Radu Berceanu şi Adriean Videanu. Ultimul s-a autopropus pe lista remaniabililor.

Ca înlocuitori, Boc intenţionează să-i propună – susţin sursele citate – pe deputatul Valeriu Tabără la Agricultură, pe senatorul Cristian Rădulescu la Muncă şi pe deputatul Gheorghe Ialomiţianu la Finanţe. Toţi sunt membri PDL, fără anvergură însă.

Ce spune Constituţia despre remaniere
Potrivit legii fundamentale în caz de remaniere guvernamentală, preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului.

Dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, şeful statului va numi alţi miniştri pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru.

CINE SUNT NOII MINIŞTRI PROPUŞI

Gheorghe Ialomiţianu (posibil înlocuitor al lui Sebastian Vlădescu) s-a născut pe 14 septembrie 1959, în judeţul Braşov. Doctor în contabilitate, Ialomiţeanu este vicepreşedinte al Comisiei de buget-finanţe. Ca deputat PD-L, a avut 112 luări de cuvânt în plen, în cadrul a 52 de şedinţe şi a susţinut 4 declaraţii politice.  De asemenea, a făcut 24 de propuneri legislative şi a adresat 11 întrebări şi interpelări.

Gheorghe Ialomiţianu a criticat ordonanţa de urgenţă privind modificarea Codului Fiscal, care a pus pe drumuri mii de oameni care încasează venituri din drepturi de autor, şi a propus modificarea acesteia. De asemenea, el susţine aplicarea impozitării progresive, a compensării datoriilor între stat şi firme, a reducerii TVA pentru alimentele consumate în pensiuni, cabane şi hoteluri, precum şi de a face plăţi compensatorii angajaţilor CFR care vor fi concediaţi.

Surse din mediul politic îl indicau pe Gheorghe Ialomiţianu ca înlocuitor al lui Sebastian Vlădescu încă din luna martie, după ce acesta a fost criticat de premier pentru declaraţiile sale. (Simona Diaconu, Cristina Botezatu)
Vezi aici declaraţia de avere
Vezi aici CV-ul complet

Valeriu Tabără (posibil înlocuitor al lui Mihail Dumitru)

Membru al PDL de opt ani, Valeriu Tabara în vârstă de 61 de ani este doctor în Agronomie şi profesor universitar. În prezent, este Preşedintele Comisiei de agricultură din Camera Deputaţilor şi mai deţine şi funcţia de vicepreşedinte în Pardidul Democrat Liberal Timiş. Este deputat din 1992.
A fost vicepreşedinte al PUNR (partidul lui Funar), iar în perioada 1997-2001 ocupa funcţia de preşedinte al acestui partid.
Valeriu Tabară a mai fost ministru al Agriculturii în perioada 1994-1996 în guvernul Văcăroiu. Tabără a fost propus ministru al agriculturii şi pe lista lui Liviu Negoiţă, premierul desemnat de preşedintele Traian Basescu în noiembrie 2009, după căderea guvernului Boc. (Oana Ţepeş Greuruş)

Vezi aici declaraţia de avere 
Vezi aici CV-ul complet

REACŢII
Sebastian Vlădescu: "Nu a avut ce să-mi reproşeze. A fost o decizie politică. Din punctul meu de vedere o eroare. Existau în Ministerul Finanţelor proiecte care trebuiau terminate şi mă refer aici la acordul cu FMI şi CE, la proiectul legat de evaziunea fisculă. Uitaţi-vă la ce se întâmplă pe piaţa de ţigarete. (…) Aştept revocarea din funcţie. Vineri vin la serviciu. După, demitere, voi ocupa funcţia de cetăţean al României".

Mihail Dumitru: "Nu mi-am dat demisia, sunt unul dintre miniştrii remaniabili. Am avut o întâlnire cu premierul şi ne-am luat la revedere, în mod civilizat. A fost o decizie poltică pe care am acceptat-o. Nu ştiu cine va mai fi remaniat. Decizia de remaniere a fost luată aseară de către parlamentarii PDL, după care, astăzi, am fost chemat de premier. Mă aşteptam, după zvonurile care au fost. Orice decizie politică este luată după anumite considerente".
Valeriu Tabără: "Am avut o discuţie cu premierul Boc. Până la urmă mi-am dat acceptul, dacă există şi ale variante nu mă supăr. Eu am colaborat foarte bine cu domnul Dumitru în toate problemele şi personal, şi la nivel de instituţie. E posibil să fie o decizie politică. A fost o analiză politică. Nu aş vrea să vorbesc acum de priorităţi. Nu e bătută-n cuie numirea. Trebuie să fac o analiză".
Invitat în emisiunea Evenimentele Zilei de la B1 Tv, Valeriu Tabără a spus că dacă va fi numit ministru se va angaja "cu toată forţa". "Oricine ar fi ministru, dacă nu are un sprijin din partea unei echipe, atunci nu poţi să mişti foarte mult", a mai comentat Valeriu Tabără.
Mihai Şeitan: "Premierul m-a anunţat că sunt remaniat. Nu am nimic să-mi reproşez".

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: